TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar konuyla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye için enerji konusunun önemli ve öncelikli bir konu olduğunu, ülkemizin önemli enerji çözümleri arasında yer alan "temiz kömür" ve "güneş enerjisi" teknolojileri konusunda gerçekleştirilecek çalıştaylar ile bu konulara ilişkin problemleri belirlemeyi, çözüm önerileri oluşturmayı ve ortaya çıkan sonuçları raporlamayı hedeflediklerini söyledi.
Prof. Dr. Acar ayrıca; bu gibi çalışmalarla Türkiye’nin önemli stratejik konularına bilimsel çözümler üretilmesi, paydaşlar arası iletişim ve iş birliğinin geliştirilmesi, stratejik bilimsel politikalar ve yol haritalarının oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçladıklarının altını çizdi.
Enerji kaynağı olarak güneşi kullanan bütün teknolojik çözümlerin güneş enerjisi teknolojileri altında ele alınabileceğini ifade eden Acar, “Bu teknolojiler, sistemleri, uygulamaları da içeriyor.
Güneş enerjisi teknolojileri her alanda ve her sektörde, kısaca enerji ihtiyacının olduğu her yerde fotovoltaik paneller kullanarak elektrik üretmeden, konutlarda sıcak su ihtiyacının karşılanmasına kadar birçok uygulamada- kullanılabiliyor ve tamamen çevre dostu bir teknoloji. ” dedi.
“Temiz kömür” teknolojisinin; “kömürün olası emisyonlarının azaltılıp verim artıracak şekilde hazırlanması, işlenmesi, yakılması ve de yakma sonrası işlenmesi özellikle karbondioksit emisyonlarının tutulması ve depolanması basamaklarını içeren geniş ölçekli bir teknolojik çözülmeler paketi anlamına geldiğini söyleyen Acar, “Geleneksel kömür yakma teknolojileri ile yüksek karbondioksit emisyonlarıyla düşük verim elde edilirken, temiz kömür teknolojileri sayesinde düşük emisyonla, yüksek verim elde ediliyor.” dedi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Tüba-Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Paneli’nde İkinci panelin moderatörlüğünü ise; TÜBA Asli Üyesi ve Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma yaptı.
Rektör Alma konuşmasında "Kömür Temizleme, Gazlaştırma, CO2 Tutma ve Depolama Teknolojileri hakkında konuşmalarını yaptı." Konuşmasında, Temiz kömür teknolojilerine geçiş nedenleri hakkında bilgi verdi.
Temiz kömür teknolojisine geçerken birim enerji üretimi için CO2 emisyonunun azaltılması, CO2 tutma ve depolamanın önemli olduğunu belirtti.
Verim artışı sağlamak için kömürle çalışan termik santrallerde verimi arttırmak, böylece diğer alternatif yakıtlara göre rekabet gücünü kuvvetlendirmek gerektiğini söyledi.
Tüba- Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Paneli özet ve kapanış konuşmalarıyla sona erdi.