Seramik atölyesinde seramik üretiminde kullanılan malzemelerin şekillendirilmesi yapılarak, teknik ekipmanlar ve elektrikli kamara fırınıyla seramik pişirimleri gerçekleştiriliyor. Seramik atölyesinde; seramik üretiminin yanı sıra, Öğretim Görevlisi Elçin Telli tarafından Iğdır’ın Tuzluca ilçesinden getirilen çeşitli toprak numunelerinin seramik yapmaya elverişliliği üzerine çalışmalar ve fiziksel testler de yapılıyor.
“Seramik, sabır ve emek dolu bir üretim sürecine sahiptir”
“Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın büyük katkı ve emeği sayesinde atölyemize kazandırılan teknik ekipmanlarla çeşitli aşamaları olan seramik üretimini gerçekleştirilebiliyoruz.” diyen Öğretim Görevlisi Elçin Telli, seramik üretiminin aşamalarını şu şekilde anlattı; “Seramik, hammaddesi çamur olan ve muhakkak yüksek ısıda pişirilmesi gereken, geçmişten günümüze kadar ulaşmış en eski sanat dallarından biridir. Üretim sürecinde pek çok aşamadan geçmektedir. Çamurun hazırlanması, yoğurularak çeşitli tekniklerle şekil verilmesi, kurutulup rötuşlanması ile ardından 1. ve 2. pişirimlerin yapılması ile ortaya çıkmaktadır. Şekillendirme; el ile şekillendirme, çamur torna ile şekillendirme, alçı torna veya model yardımı ile kalıp yöntemiyle şekillendirme olarak üç ana başlığa ayrılabilir. İlk pişirim, bisküvi pişirimi ikinci pişirim ise, sırlı pişirim olarak bilinmektedir. Genel olarak bisküvi pişirimlerin 900°C’da, sırlı pişirimin ise kullanılan çamurun türüne göre 1000°C-1250°C'a yükselebilen özel seramik fırınlarında yapılması gerekmektedir. Bunların dışında, çeşitli pişirim teknikleri ve pişirim ısıları bulunmaktadır. Genel olarak seramik bir obje, ortalama on farklı aşamadan geçen sabır ve emek dolu bir üretim sürecine sahiptir.”
“Seramik üretimi, pek çok alanda çalışma imkanı sunmaktadır”
Öğretim Görevlisi Telli, seramik ürünleri ve çalışma alanları ile ilgili ise şunları ifade etti; “Seramik üretimi, isteğe göre; çanak çömlek gibi çömlekçilik ürünleri, seramik panolar, seramik heykel, kap kacak, seramik takı ve benzerleri gibi birçok ürünü yapmaya olanak sağlamaktadır. Çalışma imkanlarına bakıldığında; seramik atölyeleri, halk eğitim merkezleri, güzel sanatlar ile ilgili merkezler, endüstriyel anlamda ise seramik, karo, fayans fabrikaları, porselen üretimi yapan fabrikalar, vitrifiye fabrikaları, tasarım merkezleri gibi pek çok alanda çalışma imkanı sunmaktadır.”
Eğitim
Yayınlanma: 06 Kasım 2019 - 00:00
Seramik Cam ve Çinicilik Atölyesi Üretime Başladı
Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu; Seramik, Cam ve Çinicilik Programı kapsamında kurulan seramik atölyesi, ilk ürünlerini vermeye başladı.
Eğitim
06 Kasım 2019 - 00:00
İlginizi Çekebilir