Devlet Su İşleri 242. Şube Müdürlüğü faaliyet alanında bulunan sulama tesislerinde; 2020 yılı sulama sezonunun açılmasına müteakip giderek artan bir şekilde havaların ısınmaya başlaması ile birlikte serinlemek amacıyla sulama kanalarına, baraj ve göl rezervuarlarına girilmesinin can kaybına yol açabilecek boğulmalara neden olabileceğine dikkat çekti.
Ayrıca konuya dikkat çekilmesi amacıyla DSİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan çeşitli bilgilendirici videolar ulusal ve yerel basın organlarında yayımlanırken, gerek ilgili personel ve gerekse sulama birlikleri ve su dağıtım teknisyenleri de arazide muhtarlara, ilgililere gerekli uyarı ve bilgilendirme çalışmalarını yapmaktadır. Yapılan tüm uyarılara rağmen son olarak, sıcakların artması ve buna bağlı olarak havaların ısınmasıyla birlikte son günlerde çeşitli sosyal medya ve yerel haber organlarında, yıkanmak ve serinlemek amacıyla başta çocuklar olmak üzere bazı vatandaşların DSİ ’ye ait sulama kanalarına girdiğine dair görüntü ve haberler teşvik edici şekilde yayımlanmaktadır.
DSİ tarafından inşa edilerek işletmeye açılan 705 300 dekarlık Iğdır Ovası Sulaması sahasında 34.306 m ana iletim kanalı, 216.640 m ana sulama kanalı, 1.067.058 m yedek kanal ve 984.123 m. tersiyer sulama kanalı bulunmaktadır. Bunun yanında şebekenin tamamlayıcı unsuru olarak da 1.802.043 m tahliye ve drenaj kanalı bulunmaktadır. Ayrıca bu sulama ve tahliye kanallarımızın kenarında yer alan ve sadece sulama kanalları işletme ve bakım-onarım faaliyetleri için inşa edilmiş olan 3.200.000 m servis yolu yer almaktadır.
Bu kadar geniş sulama alanı ve uzun bir kanal şebeke ağının her an kontrol edilmesi zordur. Ancak can ve mal kaybını önlemek adına tahsis edilen ödenek nispetinde zamanla yerleşim birimleri içerisinde kalmış sulama kanallarımız ile tahliye kanalları kenarlarına koruyucu tedbirler kapsamında yaklaşık olarak 140.000 metre panel çit çekilmiştir. Ne yazık ki muhtarlarımızın ve vatandaşlarımızın sahiplenmesi yönündeki tüm uyarılarımıza rağmen inşa edilen bu tel çitlerin 3’te 2’si kimliği belirsiz kişi veya kişilerce çalınmış veya tahrip edilmiş olup, bu durum kolluk kuvvetlerine ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyusu şeklinde yazılı olarak intikal ettirilmiştir.
Yukarıda izah edilen nedenlerden dolayı vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin temini ve gerekse bulaşıcı hastalıklar ve halk sağlı açısından kanallara serinlemek amacıyla da olsa dahi girmek kesinlikle yasak olup, aksi davrananlar hakkında ilgili kolluk kuvvetlerince kabahatler kanununa göre cezai işlem yapılacağının bilinmesi ve vatandaşlarımızın belirtilen hususlara riayet etmeleri büyük önem taşımakta olup, kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Vatandaşlarımızın can güvenliğinin korunması ve üzücü olayların yaşanmaması için söz konusu sulama kanallarına, baraj ve göletlere girilmemesi, ‘suya girmenin tehlikeli ve yasak olduğu’ uyarılarının vatandaşlarımızca dikkate alınması önemle rica olunur.