Tuzluca ilçesinde ki Tuz madenindeki çalışmayla ilgili açıklama yapan jeoloji mühendisi Tuğrul Aras, “Tuz mağarasından çıkarılan kaya tuzu, karla mücadele de sofralık tuz olarak, sanayii tuzu olarak değerlendiriyor. Tuz mağarasından çıkarılan tuz ülkenin tuz ihtiyacının yüzde yirmisini karşılıyor.
Aynı zamanda buradan çıkarlan tuz yurt dışına ihracat ürünü olaraktan satılıyor. Burada patlatma sonrası elde edilen kaya tuzu, kırıcılardan geçerek farklıya ebatlarda boyutlandırılıp, paketlenip satışı yurt dışına, yurt içi piyasasına yapılarak, aynı zamanda ekonomik bir gelir kaynağı olarak ilimize katkı sunuyoruz. Dedi.
Tuz mağaralarında çıkan tuz gerek sofralık, gerek sanayilerde fabrikalar gerekse kışın zor şartlarında yol tuzlamalarında kullanılmaktadır.
Çuvallarda doldurulan 0.5 milimlik tuz yol tuzlamasında kullanılıyor. Başta Doğu ve Güney Doğu Anadolu olmak üzere komşu ülkelere Gürcistan ihracatı yapılmak üzere hazırlanmış kumlama karla mücadele tuzudur.
Kış şartlarında buzlanmaya karşı Tuzluca’nın tuzu hayat kurtarıyor. Tuzluca’dan çıkan özellikle yol tuzlamaların da kullanılan bu tuzlar buzlanma önlenmekte ve trafik kazalarının önüne geçilmektedir. Çok farklı alanlarda kullanılan Tuzluca kaya tuzunun en büyük özelliklerinden bir tanesi de dünyadaki en zengin minerale sahip olan tuz olmasıdır.
Tuzların Doğu Anadolu Bölgesi’nde kışın karla mücadele için kullanımının yanı sıra Gürcistan, İran, Azerbaycan ve Ukrayna’ya ihraç ediliyor.
Allahverdi Şıktaş