Cabbar ŞIKTAŞ Siyasette ilkesizlik, rotasızlıktır
Tarih : 2014-06-23
Tüm Yazılar

Cabbar ŞIKTAŞ



                      İnsan yaptığı her işte ilke sahibi olmalıdır. Siyasette, ticarette, kültürel, sosyal faaliyetlerde, sivil kuruluşlarda her nerede bir görev üstlenmiş ise, yaptığı işi layıkıyla yapmalı, rotasını kaybetmiş tekne gibi her gün bir kıyıda olmamalıdır.

                    30 Mart yerel seçimlerinden sonra ortaya çıkan tabloya baktığımız da, dün üyesi olduğu siyasi oluşumun, bu gün karşısına geçen kişileri gördüğümde tuhafıma gidiyor.

                 Elbette değişmeyen tek şey değişimdir.

               Ama bu değişim akşamdan sabaha olmamalıdır. Dün bulunduğun partinin en önemli safhalarında siyaset yapacak, sonra işin bittiğinde bir başka siyasi partinin üyeliğine adım atacaksın. Bu menfaatin getirdiği ilkesizlik ve davranış bozukluğu hiçbir siyasi etikle bağdaşmayacağı gibi, çok kötü bir referanstır aslında.

                 İçinde bulunduğunuz siyasi oluşumun hatalarını eleştirebilirsiniz. Fikrinizi söylersiniz, hatta uzlaşamaz ayrılabilirsinizde, ama ayrılır ayrılmaz öç alır gibi, bir başka siyasi partinin kanatları altına girmek siyaset ahlakı ile örtüşmez diye düşünüyorum.

                  Ben 30 Mart seçimlerinde MHP'den İl Genel Meclis üyeliğine aday oldum. Arkadaşlarımızla, partimizle, halkımızın teveccühü olan çok kıymetli, 21.331 oyunu alarak kazandık... Gazetem ve ben yıllardır her seçim döneminde hiçbir karşılık, makam beklemeksizin partime çalışmış, ama hem mesleğim, hem de sosyal yapım gereği toplumun tüm kesimleri ile iletişimim olmuş ve halende aynı doğrultuda devam etmektedir. Benim fıtratımda birilerini ötekileştirmek, insanlara tepeden bakmak, horlamak yoktur. Ama hiçbir platform da söz hakkı bana geldiğinde susmam, adabı muhaşere dahilinde sözümü söylerim. Yani bana yer vermediler diye küsmem, gülünç duruma düşecek davranışlar içerisinde de bulunmam. Ne polemik yaratmak için konuşur, ne de bilmediğim konuda alim sansınlar diye gereksiz yorum yaparım. Gerektiğinde susar, yeri geldiğinde konuşurum. Ama toplumun kabulünü, reddini asla göz ardı etmem... Çünkü bu toplumun tamamı birer gözlemci, birer insan sosyologudur. Hata yaptın mı affetmezler.

                       Hata insanlara mahsustur.

                     Bende dahil hepimiz hata yapabilir, nefsimize yenilebiliriz. Ancak fütursuzca da davranma hakkımızın olmadığını bilmemiz gerekmektedir.

                     Sözüm ona dün üyesi olup siyaset yaptığınız partiye bu gün sırt çevirip, sırt çevirmekle de yetinmeyip aleyhinde çalışmalar yapan ve sizlere oy veren binlerce kişiyi hiçe sayarak bir başka siyasi partiye iltihak edip katılanlar, elbette ki bu toplum tarafından hoş karşılanmayacaktır.

                    Şüphesiz hiçbir siyasi partinin üyesi olmadan, siyasi tercihini bu yönde yapmış olanlara, kimsenin de siyasi tercihine diyecek lafı olmazdı. Ancak dün o partiden seçilip, ertesi gün bahaneyi, bahaneye katarak bir başka siyasi partiye koşulmalarının izahı hiçbir şekilde mümkün değildir.

                      Zira gidilen yerde, baş tacı değil, emir kulu olunur.

                    Dün partisine oy vermeyen, çalışmayan, partisine oy isteme cesareti ve duruşu gösteremeyen kişilerin, bu gün bulunduğu siyasi partide, yarınının farklı olmayacağı apaçık ortadadır.

                   CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ KAPIYA DAYANDI

                   10 Ağustos 2014 tarihinde ilk turu, 24 Ağustos 2014 tarihin de ikinci turu yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefet destekleyeceği adayının ismini açıkladı. Ekmeleddin İhsanoğlu isminin açıklanmasının ardından çeşitli tartışmalar başlamış olsa da, İhsanoğlu isminin tartışılıyor olması bile ciddi bir aday olduğunu ortaya koydu diye düşünüyorum.

                   Malumunuz 30 Mart yerel seçimlerinde üçüncü parti olan ve 4500 oy alarak büyük bir yenilgi yaşamıştır. Bu sebepten ötürü Ak Parti, Iğdır İl, ilçeler ve belde teşkilatlarını yeniden şekillendirmektedir.

                   Yani Ak Partide siyaset yapanların çok büyük bir kısmı Ak Partiye oy vermemiştir. Böylesine net bir tablo karşısında yeni yönetim ilk sınavını 10 Ağustos günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde verecektir. Eğer yine aynı son olur da Iğdır'da üçüncü parti seçilirse, bu oranın Milletvekili seçimlerine de bir ışık tutacağı söylenebilir.

                       CHP, MHP ve diğer koalisyon partileri Ekmeleddin İhsanoğlu'nu destekleyeceğiz açıklamaları yapmış olmalarına rağmen, Ak Parti henüz kimi aday göstereceğini belirlemiş değildir. Büyük ihtimalle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

                      30 Mart sürecinden tecrübe edecek olursak, BDP-HDP'nin adayı muhtemelen Selahaddin Demirtaş olacaktır. Kürt halkının çoğunluğu tarafından sevilen Demirtaş'ın Cumhurbaşkanı adayı olması durumun da, Iğdır'dan da güçlü bir oy alacağı kanaatimizi Türkiye'ye endekslersek Ak Parti ilk turda hedefini tutturamayacak gibi gözükmektedir.

                      Yerel seçimlerde olduğu gibi, mahalle baskısının hâkim olduğu ilimizde, seçimin, gidişatını değiştirmeye yeltenemeyen Ak Parti iradesinin, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de aynı iradeyle karşı karşıya kalacağı tahmin edilmektedir.

                       Elbette sürecin değişkenlik arz etmesi mümkündür. Ancak sancılı sürecin gidişatını tahmin etmek çokta zor değil.

Henüz yorum yapılmadı!

Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası