Iğdır İl Genel Meclisin 04.09.2014 tarih ve 122 sayılı kararı ile komisyonuna havale edilen “Iğdır İl Özel İdaresinin 2015-2019 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanmış olan Stratejik Plan Taslağı” görüşüldü ve 10.10.2014 tarihinde oy birliği ile kabul edildi.

            5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunun 31.maddesine istinaden; İlimizdeki yatırımcı kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve Iğdır resmi kurumlardan alınan görüşler doğrultusunda 2015-2019 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanan Iğdır İl Özel İdaresine ait 5 yıllık Stratejik Plan taslağı üzerinde yapılan inceleme ve çalışmalar sonucunda, öngörülen yatırım ve programlara yönelik mali kaynak boyutuyla ilgili herhangi bir eksikliğin görülmediğinin tespit edildiği bu sebeple 2015-2019 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanan Iğdır İl Özel İdaresi 5 yıllık Stratejik Planının yasa ve mevzuatlara uygun olarak hazırlandığı tasdikinde herhangi bir sakıncanın bulunmadığına oybirliği ile karar verildi.

            2015-2019 yıllarını kapsayan 5 yıllık stratejik planın komisyon çalışmalarında tüm Encümen üyelerinin komisyon çalışmalarına dahil olduğu, Iğdır'ın sorunlarını tespit  ettiği ve bunları maddeler halinde hazırladıkları rapora dahil ettiler.

            İl Encümen üyeleri Abdulkadir Özsular, Dilek Yanardağ, M. Sıddık Kırag, Kemal Turan, Azad Tosun, Nuri İrkin, Cabbar Şıktaş, Abbas Akdan, Nevzat Ayrım, Caner Arslan ve Abdullah Em tarafından sahada yapılan çalışmalar ve ilgili teknik personelden alınan bilgiler çerçevesinde hazırlanan Stratejik plan raporları şu şekildedir.  

            SAĞLIK ALANI İLE  İLGİLİ TESPİTLER

           

1-İlimizde kırsala yönelik sağlık hizmetleri alanında yatırımlar yok denecek kadar azdır.

 

2-Kervansaray bölgesinde bulunan 14 köyümüzün hiç birisinde ne sağlık ocağı ne de sağlık evi vardır. Bu köylerin merkeze uzaklıkları 30 km’dir. (Alibey köy, Asma, Bendemurat, Güngörmez, Harmandöven, Karaçomak (Zor) Mezra, Nişankaya, Örüşmüş, Pınarbaş, Taşlıca Köyleri ve bunlara bağlı olan Kuça, Kızılkule, Aliköçek mezralarının da) faydalanabileceği ve hizmet alabileceği ortak bir ASM’nin Kervansaray bölgesinde yapılması ancak bu şekilde kısmen de olsa yöre halkının bu sorunu çözülecektir.

 

3-Tuzluca İlçemizde bulunan Doğal Tuz mağaralarını sağlık sektöründe (astım hastalığında) kullanılması sağlık turizminin gelişimi için büyük önem taşımaktadır.

 

4-Karakoyunlu İlçesine bağlı olan Bulakbaşı, Aktaş, Yazlık ve İslam köylerinde de sağlık ocakları bulunmamaktadır, bunlar grup köylerdir, bu köylerin ortak olarak kullanabileceği bir ASM’nin yapılması.

 

5-Tuzluca İlçemizin 81 köyü ve bunlara bağlı 25 mezra mevcuttur. Bu köylerin ve mezraların da faydalanabileceği merkezi bölgelere ASM’lerin kurulması. Mevcut var olan sağlık evleri ve sağlık ocaklarının ise işlevsiz olduğu tespit edilmiştir. Halkımızın sağlık sorunlarını çözmek ve gidermek ancak ASM’lerle mümkündür.

 

6-Aralık İlçesine bağlı olan Kolikent, Adetli, Karahacılı köylerinin bulunduğu alanlarda ortak bir ASM’nin yapılması.

 

           ÇEVRESEL  ALANLA  İLGİLİ  TESPİTLER;

          Öncelikle birinci derecede çevreyi kirleten faktör köylerdeki katı atıkların (çöplerin) alınmaması ve kalitesiz yakıtın kullanılmasıdır.

             1-Köylerdeki çöplerin alınması ve atık depolarına götürülmesi gerekir bunun için çöp araçlarının alınması gerekir.

              2-İlimizde yardım adı altında dağıtılan kalitesiz ve düşük kalorili kömürün yasaklanması.

            3-Köylerde bulunan dere yataklarının ıslahına yönelik çalışmaların başlatılması.

            4-Sel yataklarının bulunduğu alanlarda çalışma yapılması ve önlem alınması.

          5-Doğal güzelliği ve çevre kirliliği oluşturan atıl durumda olan kum ocaklarının doldurulması ve tarıma kazandırılması (merkeze bağlı olan Bayraktutan köyünün sınırları içerisinde yer alan asfalt kenarındaki çukurların doldurulması)

         6-Karakoyunlu İlçemize bağlı olan Bulakbaşı, Yazlık, Aktaş ve İslam köylerinin bulunduğu alanlarda da mesire alanları yaratmak.(Karasu’nun bulunduğu alanlar) Turizme yönelik alt yapı çalışmalarını yapmak.(Balıkçılığı teşvik etmek.)

         7-Ağrı Dağı ve Iğdır’ı çevreleyen dağların yeşillendirilmesi, Kent Ormanı tarzında ormanların ve mesire alanlarının oluşturulması.

       8-Kolikent, Karahacılı ve Yukarı Topraklı köylerinin bulunduğu bölgenin erozyonu önleme kapsamında ağaçlandırılması.

            İmar ve Bayındırlık Komisyonu

        1-İlimiz Merkez ve diğer İlçelerine bağlı köylerimizden nüfusu çok olan yerlere sosyal amaçlı köy evlerinin yapılması.(Taziye vb.)

           2-İlimiz Merkez ve diğer İlçelerine bağlı köylerimizden durağı olmayanlara durak yapılması.

      3-İlimiz Merkez ve diğer İlçelerine bağlı tüm köylerin yollarının düzenli ve sistematik bir şekilde genişletilmesi.

          4-İlimiz Merkez ve diğer İlçelerine bağlı köylerimizden futbol sahası olmayan köylere futbol sahalarının ve çocuk oyun parklarının yapılması.

           5-Köy, yön ve isimlerinin yenilenmesi.

          6-Merkezi köyler başta olmak üzere köy merkezlerinde tuvaletlerin yapılması.

          7-Köylerde imar planları ile birlikte imar uygulamalarının da yapılmasının sağlanması.

      8-Iğdır ili çevre düzeni planına bağlı kalınarak bütün çevresel faaliyetlerin bu kapsamda yapılmasının sağlanması.

         Tarım ve Köy işleri Komisyonu

         1-Iğdır Ovasında var olan 118525 hektarlık arazinin tarımsal sulama ve toprak ıslahının yetersiz oluşundan dolayı %77’lik bir bölümü sulanabilir konumundadır. Sulama kanallarına ilave yatırımların yapılmadığı ve tahrip olmuş kanalların onarılmadığı bu sebeple toprak kanalların su kaybına neden oluğu tespit edilmiş bunun çözüme kavuşturulması.

       2-Erozyon ve toprak ıslahı kapsamında yapılan mücadeleler yerel imkânlar ölçüsünde başarılı çalışmalar ortaya konulsa da bir bütün olarak Iğdır Ovası ele alındığında çalışmaların çok yetersiz, ödeneklerin yok denecek kadar az olduğu görülmüştür.

       3-Organik tarımın yapılabilmesi için çiftçilerimizin teşvik edilmesi, teknik personelin sahaya inmesi, çiftçiyi bilgilendirmesi ve desteklemesi gerektiği tespit edilmiştir.

       4-Seracılığın maddi destekler ile yaygınlaştırılması.

   5-Ovada kum ocağı olarak kullanılan arazilerde oluşan devasa çukurlarının doldurularak tarıma kazandırılması.

         6-Su kaybını önlemek amacı ile toprak kanalların beton kanal olarak yapılması.

     7-Hayvancılığın desteklenmesi amacı ile göletlerin çoğaltılması ve onarım gereksinimli göletlerin ise onarılması.

      8-Hayvancılığın özendirilmesi, alt yapı sorunlarına ilişkin taleplerinin giderilmesi, destek fonlarının inandırıcı rakamlarla desteklenmesi.

          9-Bulakbaşı başta olmak üzere kaynak sularının tarım arazilerinde kullandırılmasının sağlanması.

      10-Mandıra ve kesimhanelerin yapılarak bu yönlü kooperatiflerin teşvik edilmesi ve desteklenmesinin sağlanması.           

     11-Vahşi Sulama Yönteminin terk edilmesi, bunun yerine yağmurlama ve damlama yöntemlerinin desteklenerek teşvik edilmesi.

          12-Atıl durumda bulunan su kuyularının işlek hale getirilmesinin sağlanması.

            Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu

     1-Kadın-Erkek eşitliği esasıyla kadınların yerel karar alma süreçlerine katılımının teşvik edilmesi ve desteklenmesi. Yerel eşitlik planı doğrultusunda kadınların şiddete maruz kalmaması için eğitim temelli destekler sunulması sağlanmalı.

        2-Ayrıca kadınların sosyal yaşamda ekonomik açıdan güçlenmesi içinde çeşitli branşlarda mesleki kurslar düzenlenmeli.

        3-İl Özel İdaresinin uygulamalarını eşitlik açıdan izleyecek bir birim oluşturulmalı ve işler hale getirilmeli. Kurulacak bu birime konusunda uzman bir personel görevlendirilmeli.

    4-Kreş ve gündüz bakım evleri açılmalı, buralarda çocukların kendi anadillerinde eğitim görmeleri planlanmalı ve desteklenmeli.

           5-İlimizde var olan kültürler ve değerler yaşatılmalı ve desteklenmeli.

           6-Okullarda başta tiyatro olmak üzere kültürel etkinlikler desteklenmeli ve teşvik edilmeli.

           7-Iğdır Merkez ve İlçelerinde İl Özel İdaresi bünyesinde 1 (bir) tane hamam yapılmalı.

          5 yıllık Stratejik planda yer alan konular, bir anlamda Iğdır'ın kırsal bölgelerinin genel bir anatomisini ortaya koymaktadır. Belediyelerin mücavir alanlarının dışında bulunan yaşam merkezi ve köylerimizin sorunlarının tespiti, en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş, sosyal, kültürel, her alanda çözüme kavuşturulması  gereken sorunlar hazırlanan raporlarda yer almıştır. 

 

 

Henüz yorum yapılmadı!

Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.