Cabbar ŞIKTAŞ Tarım Bakanı’na açık mektup
Tarih : 2017-05-01
Tüm Yazılar

Cabbar ŞIKTAŞ



            Sayın Tarım Bakanı’mız.
            Türkiye’mizde tarım politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz bilmem ama hiçte iyiye gitmediğini söyleyebilirim.
            Belki sizler evrak üzerinde çiftçiye verdiğiniz rakamsal desteklerden, teşviklerden yola çıkarak çiftçinin durumunun iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak rakamlarla sahada ki hesap uymuyor.
            Neden uymuyor biliyor musunuz?
            Tarım ürünleri, ilacı, tohumu, mazotu, traktörü, tarım aletleri, işçilik çok pahalı...
            Hayvancılıkta Veteriner giderleri, fenni yem, kaba yem fiyatları çok pahalı. Üreticinin bugün ki fiyatla dersek 26 TL’ye kestirdiği et, kasapta 35 civarında satılıyor. Bu rakam Iğdır için geçerli... Başka illerde daha farklı fiyatları görmek mümkündür.
            Üretici dönemsel olarak üç - beş yılda bir iyi hasat kaldırsa da, her dönem üreticinin sırtına basan komisyoncu üreticiden daha çok kazanmaktadır.
            Bize kafa tutan, AB’ye alınmamamız için görüşmelerin dondurulmasını teklif eden  Konya ovasından küçük bir ülke olan 8 milyonluk Avusturya’nın kapısında inek almak için sıraya geçmemiz doğrusu onur kırıcıdır.
            Cennet vatanımız Türkiye’mizin her karış toprağında tarım yapılabilirken, saman ithal eden bir ülke olmamız hiçte şık olmamıştı. Şimdi yine Buğday başta olmak üzere birçok tarım ürünü ithal etmekteyiz.
            Gerçi bunları sizler daha iyi bilirsiniz.
            Bizler tarımla iştigal edenler olarak şunu diyoruz. Çiftçinin mazot giderini düşürmelisiniz. Tarım hammadde, ilaç, yem fiyatlarını düşürmelisiniz ki üretim artsın. Ahır yapımına ara vermeli, binlerce boş ahırın, çiftliğin içini saf ırk hayvanlarla dolduracak teşvikler vermelisiniz ki et fiyatları düşsün.  Tarım da gerekirse sübvansiyon uygulamalısınız. Bunlar yapılırsa üretim artar diye düşünüyorum. Et ithalatı ile geçici düşmeler sorunu çözmez. Dışa bağımlılık azalır diye hesap ediyorum.
            Tarım ve Hayvancılık ülkesi olan Türkiye’mizin, tarım ve hayvancılıkta kalkınması için kalıcı, köklü çözümler bulunmalıdır. Tarım olursa, sanayi olur, tarım olursa kalkınma olur, iş olur, aş olur.
            Umarım bu yazdıklarımız sizlere ulaşır, hiçbir şey yapmasanız da en azından  okumuş olursunuz.  En azından çiftçinizin neler düşündüğünü öğrenmiş olursunuz. Hangi sıkıntı içinde olduğunu bir kez daha teyit etmiş olursunuz.

Henüz yorum yapılmadı!

Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.