Ziya Zakir ACAR 18 EKİM VE KARABAĞ’A GİDEN YOL
Tarih : 2020-10-19
Tüm Yazılar

Ziya Zakir ACAR



18 EKİM VE KARABAĞ’A GİDEN YOL

 

 
“İki Devlet Bir millet” şuuruyla yan yana, omuz omuza olduğumuz Can Azerbaycan’ın bağımsızlığı bizleri her zaman gururlandırmaktadır. “18 Ekim Bağımsızlık Günü kutlu olsun.”
  Aynı köklere ve maziye sahip Türkiye ve Azerbaycan tek millet, iki devlettir. Dinimiz bir, dilimiz bir, kültürümüz birdir. Tarihimizde de çok benzeyen, kesişen noktalar vardır. Ekim ayı bunların başında gelir. Ekim ayı, hem Türkiye için önemli hem Azerbaycan için önemli. 29 Ekimde biz Cumhuriyet Bayramı'mızı kutluyoruz.  29. Yıl dönümü olan18 Ekim’de ise Azerbaycanlı kardeşlerimiz bağımsızlık günlerini kutluyor. Bugün, Türkiye Avrupa'nın, Azerbaycan ise Güney Kafkasya'nın parlayan yıldızıdır.
    Azerbaycan devleti 1918 yılında Nuri Paşa idaresindeki Kafkas İslam Ordusu Komutanlığında bağımsızlığını kazanmıştı ama Bolşevik Rusya’sı maalesef bunu hazmedemedi, 27 Nisan 1920'de Azerbaycan Millî Hükümetini işgal yoluyla devirdi. Bolşevik hâkimiyetinin ilk günlerinden itibaren Azerbaycan'ı zorlu ve sıkıntılı bir süreç bekliyordu. Bolşevik Hükûmeti bir yandan kitlesel tutuklamalar ve katliamlar yapıyor, bir yandan da Azerbaycan petrolünü hoyratça kullanıyordu. Azerbaycan halkına ise maalesef mazotlu göller, sefalet ve yoksulluk kalıyordu. Bu, yetmiş yıl kadar devam etti.
80'li yılların ortasından itibaren Sovyet cemiyetinin iktisadi, siyasi ve manevi hayatındaki sıkıntılardan sonra Azerbaycan'da da millî düşünceler ve kendine dönüş fikri güçlendi. Yıllar boyu millî servetinin talan edilmesine, millî ve dinî hislerinin tahkir edilmesine isyan eden Azerbaycan halkı güçlü bir iradeyle ayağa kalktı; önce gruplar hâlinde, sonra şehirler hâlinde, daha sonra da topyekûn bir direniş gösterdi ve bu direnişin ilk işaretleri itiraz mitingleriydi. İlk miting 19 Şubat 1988'de oldu, daha sonra Kasım ayında Azerbaycan'ın neredeyse bütününü kapsayan gösteri ve miting dalgası ile bir halk harekâtı başladı. Nihayet 18 Ekim 1991 tarihinde Sovyet Hükûmeti de Azerbaycan'ın bağımsızlığını kabul etmek zorunda kaldı. 
Daha sonra Mecliste yapılan oylamada Azerbaycan'ın bağımsızlığı oy birliğiyle kabul edildi.  Bağımsız Azerbaycan Hükûmetini tanıyan ilk ülke Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Azerbaycan zengin doğal gaz kaynaklarıyla ve petrol kaynaklarıyla kısa zamanda toparladı ve 1990'lı yılların başından itibaren güçlenmeye başladı.  
    Mayıs 1992’de Azerbaycan Milli Meclisi, Ahmet Cavad’ın şiiri ve Üzeyir Hacibeyov’un bestesi ile Azerbaycan İstiklal Marşı’nı onayladı. Ardından, parlamento tarafından, 3 renkli ve Ay Yıldızlı “Devlet Bayrağı” ve “Devlet Arması” onaylandı.
Otuz yıldan beridir Ermeniler tarafından işgal edilen Azerbaycan’ın kadim toprağı Karabağ,  Azerbaycan kuvvetleri tarafından karış karış geri alınıyor.
İşgalci Ermenilerin 27 Eylül 2020 Tarihinde Azerbaycan’a ait sivil yerleşim yerlerine saldırıda bulunmasıyla birlikte savaş başlamış, Ermeniler cephede savaşacaklarına sivil yerleşim yerlerine saldırılarda bulunmaya devam etmektedirler. Nitekim geçmişte olduğu gibi Gence ve Mingeçevir’e füze saldırısında bulunarak sivil halkın ölmesine ve yaralanmasına sebep olmuştur.
Azerbaycan’ın bu haklı davasında her zaman yanındayız. İnşallah Azerbaycan’a ait işgal altındaki toprakların tamamı geri alınacaktır. 
“Yükselen bayrak bir daha inmez” diyen Mehmet Emin Resulzade’yi, Kafkas İslam Ordusu’nun kahraman komutanı Nuri Paşa’yı, bağımsızlığını kazanan Azerbaycan’ın ilk Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey’i, Türkiye’yle Azerbaycan arasındaki ilişkiyi “Tek millet, iki devlet” özdeyişiyle sembolleştiren modern Azerbaycan’ın mimarı Haydar Aliyev’i ve isimsiz kahramanlarımızı, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. 
Azerbaycan Ordusuna başarılar diliyoruz. Güçlü Azerbaycan Ordusunun güçlü Başkumandanı ve Cumhurbaşkanı Sayın İlham ALİYEV’in nezdinde Azerbaycan’ın 18 Ekim Bağımsızlık Gününü kutluyor, Can Aras’tan Hazar’a kadar selam ve saygılarımızı yolluyoruz.

Henüz yorum yapılmadı!

Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.