Cabbar ŞIKTAŞ IĞDIR’IN TİCARETİ VE TİCARET ODASI
Tarih : 2022-02-04
Tüm Yazılar

Cabbar ŞIKTAŞ



IĞDIR’IN TİCARETİ VE TİCARET ODASI

 

Olduk olası Iğdır’ın ticari açıdan kalkınması için gördüğümüz, bildiğimiz konuları kaleme alarak hem yetkililerin dikkatini tespit ettiğimiz konular üzerine çekmeye çalışır hem de iş dünyasını bilgilendirmeye gayret ederiz.   

Şartlar, koşullar, içinde bulunduğumuz sosyal ve ekonomik süreçler kimi zaman bekleyip izlememizi kimi zaman da gördüklerimizi aktarmamız gerektiğini ortaya koyar.

Bizler halkı bilgilendirmek amacıyla gördüklerimizi kaleme alırken, muhatapların da uyarılarımızı dikkate alıp gereğini yapması hedefe ulaşmamızı sağlar.

Acı olan tarafı tam da burası.

Biz yazarız ama muhatapları umursamaz.

Daha da vahimi biz şehrin sorununu yazar, gelişmekte olan süreci özetlemeye çalışırken, asıl ilgilenmesi, halkı bilgilendirmesi gerekenler nemelazımcılık yaptıkları bilinmesine rağmen toplumdan hiçbir tepki görmezler. 
Iğdır şehir olarak küçük ama ufku çok geniş bir ildir. 

Şehrimiz iş dünyası ve ticaret erbaplarının Zergezur Koridoruyla ilgili hazırlıklı olması gerektiği konusunu sürekli vurgulayarak dikkatleri bu noktaya çekmeye çalışıyoruz.  

Çünkü, Zengezur Koridoru ve beraberinde Ermenistan kapısının açılması durumunda mevcut nüfusumuzun çok üstünde bir nüfus yapısıyla karşı karşıya olacağımız kaçınılmaz bir gerçektir.

Yaşanacak olan bu olağanüstü gelişmenin farkında olarak iş dünyasının ve ticaret erbaplarının  bilgilendirilmesi, alınacak olan önlemlerin önceden planlanması, AVM, otel ve benzeri perakende ticaretinin masaya yatırılması konularını sürekli ifade ediyoruz ama olması gereken Ticaret Odasının yaşanan gelişmelerle ilgili meslek guruplarını bilgilendirmesidir. 

Yukarıda önemine dikkat çekmek istediğim konuların Ticaret Odası başta olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarının kendi üyeleri ile bu gelişmeleri değerlendirmesi şarttır. Çünkü önümüzdeki aylarda yaşayacağımız gelişmelere hazırlıklı olabilmemiz için tedbiri elden bırakmamamız gerekmektedir.

ŞAHSİ DÜŞÜNCELERİM

1- Ticaret Odası temsil makamı olarak ciddi bir nüfuza ve güce sahiptir. Bu güç elbette ki seçilene ait değil kurumsal olarak teşkilatın özgün gücünü aittir.

Ancak, kurumun özgün gücünü harekete geçirecek olan seçilen yönetimdir. Siyaset ve bürokrasi ile iş dünyası arasındaki köprüyü Ticaret Odası kurmalı, yatırımcıyı teşvik etmeli, yatırımcının önündeki engelleri kaldırmalı, sorumluluk bilinci ile duyarlılık göstererek güç birliği oluşumuna öncülük etmelidir. 

2- İranlı turistler Iğdır’a kısa bir süreliğine geldikten sonra çevre illere gitmeye başladılar. Buna kafa yormalı, gelmemelerinin sebebi araştırılmalı, tespit edilen sorunlar çözüme kavuşturulmalıdır. İranlı turistlerin özellikle Van ve Erzurum’a gidiş sebepleri masaya yatırılmalı, tartışılmalı ve meslek grupları bilgilendirilmelidir.  

3- Nakliye esnafının gümrüklerdeki sorunlarının çözümü için siyasilerden ve bürokrasiden destek alarak, bunu yurt içi ve yurt dışında ilgililere ve yetkililere taşıyacak yetenekler geliştirilmelidir.

4- İş insanlarını şehrimizde ihtiyaç duyulan konularda yatırım yapmaya teşvik edecek oluşumlar gerçekleştirilmelidir. 

5- Şu anda Iğdır’daki otellerin tamamının yatak kapasitesi 1000 kişi dahi değildir.

Yarın Zengezur Koridoru açıldığı takdirde 10 binlerce kişinin uğrak yeri, geçiş noktası Iğdır olacaktır. Hangi alt yapıyla bu sirkülasyonu karşılayabiliriz?

Üstüne bir de Ermenistan kapısı açıldığında eğer ki bir ön hazırlığımız olmasa gelecek olan turist ve iş insanları Iğdır’ı transit şehir olarak kullanacak, İran ve Nahçivan örneğinde olduğu gibi batı ve çevre illere gideceklerdir.

6- İş insanları ile daha sık bir araya gelinmeli, AVM, 5 yıldızlı otel, tanınmış markaların Iğdır’a taşınması gibi birçok konu masaya yatırılmalı, büyük işlerle alakalı ortaklıklar teşvik edilmeli, kurumsal çalışmaların içinde olunmalıdır.

7- Mağazalar, lokantalar, oteller, marketler, kafeteryalar kısaca hizmet sektörü ve perakende sektörü ile mutlaka toplantılar tertip edilmeli, bilgilendirmeler yapılmalı, müşteri kabulünün, davranış şekillerinin, memnuniyet standartlarının anlatılması gerekmekte ve bu konularla alakalı uzman kişilerden destek alınmalıdır. 

8- İş insanı ve ticaret erbabının fikirleri, görüşleri, önerileri alınmalı ve uygulanmalıdır.

9- Ticaret Odası üyesi olmayan esnaf kefalet üyeleri, eczacılar, küçük esnaf göz ardı edilmeden toplantılara dahil edilmelidir.

10- Sektörel bazda yapılan fuarlara büyük, küçük tüm esnafın katılımı sağlanmalıdır.

11- Tarım ve hayvancılık sektörü hiçbir şekilde ihmal edilmemeli, üyemiz değil deyip milli ekonominin yılmaz savaşçısı, milletin efendisi olan köylümüzün her sorununa duyarlı olunması gerekmektedir.

12- Iğdır bizim vazgeçilmez şehrimiz ise neden bir metropol kent olmasın ki deyip, birey olarak, yönetici olarak, iş insanı olarak, köylü olarak, esnaf olarak, tüccar olarak üzerimize düşenin bir tık fazlasını yapmamız gerekmektedir.

KOLLEKTİF ÇALIŞMA ANLAYIŞI GELİŞTİRİLMELİDİR

İş dünyasında çok az sayıda kişinin ortaklık yaptığını görüyoruz.

Oysa bu sayıyı fazlalaştırabilir, profesyonel yöneticiler atayarak büyük işlerde ortak girişimler sağlayabiliriz.

Her birimizin dilinde olduğu için söylüyorum.

Yabancı turisti şehrimize çekebilmenin en etkili yolu şüphesiz AVM’dir. Bir AVM’nin yapım maliyeti bir iş insanı için büyük meblağ olduğundan ötürü yapamıyor olabilir. Ama 5-10 kişi bir araya gelse bunu hayata geçirmek mümkündür.

Mesela 5 yıldızlı bir otel artık Iğdır’a lüks değil, elzem ihtiyaçtır.

Geçtiğimiz hafta Alagöz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cantürk Alagöz Iğdır’a geldiğinde sohbet esnasında şöyle bir ifade kullandı: “Fenerbahçe’yi Iğdır’a davet ettim, ilk sordukları 5 yıldızlı otel var mı sorusu oldu. Yok dedim, gelemeyiz dediler.” dedi.

Yani ufku açık Iğdır’ın kalkınması için el birliği, gönül birliği yapmamız gerekmektedir.  

Ticaret Odası da bu işin lokomotifidir. 

Lokomotifin emin ellerde olması şarttır. 

Henüz yorum yapılmadı!

Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.