Cabbar ŞIKTAŞ ŞUŞA’DAN DÜNYA’YA YÜKSELEN SES
Tarih : 2022-08-02
Tüm Yazılar

Cabbar ŞIKTAŞ



 ŞUŞA’DAN DÜNYA’YA YÜKSELEN SES

 Geçtiğimiz Nisan ayında  Azerbaycan Diaspora Bakanlığının Şuşa’da düzenlediği “Zafer Kurultayı” dünya genelinde inanılmaz bir ses getirdi ve dünyanın dikkati Karabağ’ın kültür başkenti, incisi Şuşa’ya çevrildi.

Aradan aylar geçmesine rağmen halen Şuşa’da yapılan “Zafer Kurultayı” konuşulmaktadır. Yaklaşık 70 ülkeden 400 katılımcının iştirakiyle gerçekleştirilen kurultay devam ederken Ermenistan’da Taşnak ve Diaspora Ermenileri Pashinyan’ı protesto eylemi başlatmışlardı.

Satır arasında şunun altını çizmekte yarar var.  

Nikol Pashinyan bana göre iyi bir devlet adamı. 44 günlük savaşın ardından yenilgiyi kabul etmiş, ülkesinin ve halkının daha çok zarar görmemesi adına, Rusya’nın arabuluculuğu ile masaya oturmuş ve İlham Aliyev’in tüm şartlarını kabul etmiştir.

Bu tutumu sebebiyle de aşırı ırkçı Taşnak ve Diaspora Ermenileri tarafından protesto edilmiştir.


ZAFER KURULTAYI

Diaspora Bakanlığı Merhum Haydar Aliyev’in talimatı ile 5 yılda bir dünya genelinde yaşayan ve Azerbaycan Türklerinden oluşan yüzlerce kişi ile Azerbaycan’da kurultay düzenler.  Dünya Azerbaycanlılarının tüm sorunları, talepleri, önerileri bu kurultayda masaya yatırılır, tartışılır, değerlendirilir.

Diaspora Bakanlığı tarafından yapılan çok büyük bir organizasyon saat gibi işler, tüm katılımcılar hiçbir sorun yaşamdan ağırlanır, sevk ve idaresi yapılır.

Diaspora Bakanı Fuad Muradov ve bakanlık çalışanları 44 günlük Zafer Savaşı'nın ardından dünya genelinde öylesine ciddi bir organize oldu ki, savaştan sonra kültür başkenti ilan edilen Şuşa’ya bugüne kadar dünya genelinden binlerce yazar, çizer, sanatçı, gazeteci, akademisyen, öğrenci, sivil toplum kuruluş başkanı, diplomat, iş insanı ve daha nicelerini organize ederek Şuşa’da ağırladılar.

Burada amaçlanan hedef Karabağ’ın bir Türk yurdu olduğunu dünyaya duyurmak, Ermenilerin Karabağ’da yaptığı tahribatı görmelerini sağlamak, işgal yıllarında Ermenilerin Karabağ’a bir tek çivi bile çakmadığını, var olanların yağmalandığını, katliamları nerelerde yaptıklarını kanıtları ile dünya kamuoyuna duyurmaktır.

Bu amaçla yapılan organizasyonlar hedefe ulaşmıştır. Ancak yeterli değildir. Her yeni bir gün, yeni davetlileri Karabağ’ın incisi kültür başkenti Şuşa’da ağırlamaya devam ediyorlar.

Şu an itibariyle 18-30 yaş aralığında 52 ülkeden 116 katılımcının iştiraki ile Şuşa’da Gençlik Kampı gerçekleştiriliyor.

Bu kampa iştirak etmek için dünya genelinden 400’ün üzerinde müracaat yapıldı. Bakanlık eleme yaparak 116 kişi ile Gençlik Kampı’nı sınırlandırdı. Kampa katılacak olan gençlere bölgenin tanıtımı, tarihi geçmişi, 30 yılda yaşananlar, Ermenilerin yarattığı tahribatlar anlatılacak; Şuşa’nın 270'inci yılı kutlanacaktır.

Fuad Muradov Diaspora İş Üzre Devlet Komitesinin Başkanlığına atandığı günden itibaren, teknik ve donanımlı kişilerle çalışarak Azerbaycan’ın haklı davasını tüm dünyaya duyurmada ciddi mesafeler kat etmiştir.

Bugüne kadar yapılan çalışmalar sistemli ve ciddiyet ekseninde olduğundan Diaspora dünya kamuoyunda ciddiye alınmakta, çalışmaları ses getirmektedir.

Bu bağlamda Azerbaycan Diasporasını aktif hale getiren Başkomutan İlham Aliyev’e, Diaspora Bakanı Fuad Mradov’a ve Diaspora'nın gece gündüz demeden çalışan, tek hedefleri daha çok kişiye erişebilmek olan fedakar çalışanlarına kutluyorum.

SEVİNCİMİZ, BİRLİĞİMİZ

ATATÜRK’ün dediği gibi: “Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir."

Haydar Aliyev’in de dediği gibi: “Biz iki devlet bir milletiz.”

Azerbaycan’ın kurucusu Mehmet Emin Resulzade’nin de dediği gibi: “Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez.”

Ne okumaktan sıkılalım ne de yazmaktan.

Karabağ 30 yıldır Ermenilerin işgali altındaydı. Ermeniler Azerbaycan’ın her türlü diplomatik taleplerini reddederek işgal ettikleri topraklardan geri çekilmiyorlardı.

Sorun her geçen gün kronikleşiyor, çözümsüzlük her geçen gün artıyordu.

27 Eylül 2020 tarihinde tüm diplomatik çabalar o gün rafa kaldırılmış ve Başkomutan İlham Aliyev’in önderliğinde savaş başlatılarak işgal altındaki topraklarımızın büyük bir bölümü geri alınmış, Hankendi ve birkaç ilçe de anlaşma gereği 5 yıl sonra Rus askerlerinin çekilmesiyle birlikte yönetimi Azerbaycan’a devredilecek şeklinde bir anlaşmaya varılmıştır.

44 günlük savaş Azerbaycan'ın zaferi ile sonuçlandı.

Ancak bölgede  ilginç gelişmeler oldu.

Ermenistan halkı Taşnak ve Diaspora Ermenilerinin kışkırtmasıyla kaybettikleri savaşın ardından ayaklanarak sokaklara döküldü. Pashinyan yoğun baskıların ardından ülkesini erken seçime götürdü ve yeni başbakan seçildi.

Azerbaycan, Ermenistan, Rusya, Türkiye müzakereleri başlarken, Azerbaycan yaşanan bu gelişmelerden her şekilde kazançlı çıkarken, halk İlham Aliyev’e başkomutan unvanı ile hitap edip tam destek verirken, muhalif ve muhaliflerle işbirliği yapan tabir yerindeyse dış güçler her gün birtakım mesnetsiz videolar çekerek Aliyev’i yıpratmaya yönelik hamleler yapmaktadırlar.

Elbette bu tarz muhalefet dünyanın her yerinde oluyor, olacak da. Yani, zafer kazanmış bir lidere diyecek söz bulamayanlar, içlerindeki kini ve nefreti bir şekilde ifade etmenin yolunu ararlar. Ve acı olanı kendi dedikleri ile kendileri çelişirler.

Basit kişilerin, basit hamleleri.

MİHRİBAN HANIM

First Lady Mihriban Aliyev Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı, Azerbaycan’da etkin bir ailenin üyesi, Paşayeva ailesi Azerbaycan’da denge konumunda. Elbette muhalif gruplar da var. Ama Mihriban Aliyev milli duruşlu bir yönetici. Eşi Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile savaş öncesi ve sonrası  meydanlarda halkına önderlik etmiş, Azerbaycan’ın güven veren yüzü olmuş, halk desteğini kayıtsız şartsız arkalarına almışlardır.

Bu sıralar Azerbaycan’da birtakım hadiseler her ne kadar gündeme çıkmasa da devam ediyor. Görevini kötüye kullananlar Başkomutan tarafından görevde alınıyor. Cezalandırılması gerekenler cezalandırılıyor.

Gerek Nahçıvan’da ve gerekse Azerbaycan’da sular akıp yatağını bulacak, taşlar yerine oturacak, sorun Azerbaycan halkının ve onun toprak kazanan Liderinin talimatları doğrultusunda çözüme kavuşturulacaktır.  

Henüz yorum yapılmadı!

Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.