Arslantürk AKYILDIZ IĞDIR LİSESİ
Tarih : 2022-09-28
Tüm Yazılar

Arslantürk AKYILDIZ



IĞDIR LİSESİ

  Şehirler, bulundukları coğrafyanın adeta aynasıdır kıymetli okuyanlarım..  Ovası, dağları, tepeleri, akarsuları gibi birçok özellik, şehirleri bir nevi şekillendirir ve ruh verir. Ancak gerçek bir şehir olmak için, bunların dışında  elbette ki birçok değeri de taşıması gereklidir.. Abideleri, folkloru, kültürel değerleri gibi o şehrin kıymetini artıran önemli faktörler de çok önemlidir.

     Iğdır  , tarihin hemen her döneminde çeşitli kültürlere beşiklik etmiş bir bölgemizdir..  Tarihi göç yolu üzerinde olmasının yanı sıra,  mümbit ova özelliği, bölgenin hep bir cazibe merkezi olmasını sağlamıştır.  Ancak tarihin hemen her döneminde, farklı kültürlere ev sahipliği etmiş olan Iğdır, geçmiş ile irtibatı sağlayacak eserlerden,  oran itibariyle yoksundur maalesef. 

     Bunda yıllar içinde yaşanan çok yıkıcı depremlerin tesiri olduğu kadar, zaman içerisinde yerleşim yerlerinin değiştirilmek zorunda kalınması, çeşitli savaşlar ve afetler, geçmiş ile gelecek arasında bağı kuran eserlerin,  büyük oranda  yok olmasının  önemli sebeplerdir. 

Bunların yanı sıra, çocukluğumuzun geçtiği Iğdır da değişim adına bir çok özellik yok edilmiş ve edilmektedir.. Eskiden Iğdır içinden akan kanallar, şehre ayrı bir güzellik veriyordu.  Büyük bahçeler içerisindeki tek katlı evlerin  getirdiği ferah ortam, insanların daha içten ve samimi olmasında önemli bir faktördü.. Komşuluk ilişkileri, insanların kaynaşmasını ,adeta bir aile gibi davranmalarını da sağlıyordu.. “Mahallenin çocukları” kavramı herkes için geçerliydi.. Herkes birbirini kollar , gözetirdi.. İyi gününde birlikte oldukları gibi, kötü günlerde de bu birliktelik kendini gösteriyordu.. Ancak bu güzelim değerler bir bir yok olmaya başladı..

 Apartmanlaşmanın ve modern hayatın getirdiği yeni yaşam tarzı, ilişkileri neredeyse koparmaya , insanların ben merkezli olarak yaşamalarının yolunu açtı.. Komşuluk ilişkiler eski sıcaklığını kaybetmeye yüz tuttu. Sıcak ve içten Iğdır, yerini farklı değerlere bırakmaya başladı..

Yeni yapılaşma furyası maalesef yıllar içerisinde çok bilinçsiz ve hoyratça sürdürüldüğü için, günümüze kadar gelmesi mümkün birçok eser yok edildi.  Mesela,  eski  Postahane binası,  şu anki  Belediye binasının yerinde olan eski bina, Kurtuluş İlkokulunun eski taş yapılı binası, kısmen ahşap olan  Askerlik şubesi, eski hükümet konağı, eski Hastahane binası…..    hepsi yok  olup gittiler.. Adeta şehrin hafızasını da alıp götürdüler. Tabii ki birçok acı ve tatlı  hatıralarıyla birlikte..  Bu kategoride sayacağımız ve günümüze kadar gelen belki de tek yapı, eski Iğdır Lisesinin binasıdır. ( Şimdiki Iğdır Ortaokulu )

Bu bina,  özellikle Iğdır’ın eğitim hayatında çok önemli bir yere sahiptir..  Benimde  Liseyi okuduğum ve daha sonra bir süre öğretmen olarak çalıştığım  bu bina, kimlere ev sahipliği etmedi ki.. Buradan mezun olan binlerce genç, yurdumuzun çeşitli yerlerinde önemli işlere imza attılar.. Birbirinden kıymetli Doktorlar, Mühendisler, Öğretmenler, Bürokratlar,  iş adamları yetişti bu liseden.. Burada okuyanların birbirinden güzel, acı, tatlı yüzlerce hatıraları var.. Iğdır’ı Iğdır yapan  değerlerin yaşandığı müstesna yerlerin başında gelmektedir Iğdır Lisesi..

     Bu kadar önemli değerleri , hatıraları İçinde barındıran bu bina, ebetteki çok önemlidir.. Demem odur ki, her tarafından güzelliklerin okunduğu bu binayı korumaya alalım.. Yeni baştan elden geçirilerek, aslına uygun hale getirip, bir müzeye çevirebiliriz.. Şehrin hafızasını burada toplayabilirsek ne güzel olur.. Eğitim, sanat, musiki, etnoğrafik eserlerle , geçmişten  geleceğe bir yolculuk merkezine dönüştürülecek olan bu bina , her şeyiyle ile Iğdır’ı anlatacak.. Hiç olmazsa eski Iğdır’dan esintileri gelecek kuşaklara taşımış  oluruz..

Köklü, tarihi şehirlere baktığımız zaman , tarihi mekanları, köprüleri, camileri, kümbetleri ile bir ruhun varlığını hissedebilirsiniz.. Erzurum, Sivas, Kars, Konya, İstanbul gibi birçok şehirde bunu görebiliriz.. Buralarda insan adeta şehrin ruhu ile tanışıyor.. Biz bu şekildeki eserlerden çeşitli sebeplerden ötürü büyük oranda mahrum kaldık.. Iğdır Lisesinin eski binasını bu şekilde düzenleyip, hizmete sokabilirsek , en azından bir nebzede olsa bu boşluğu doldurmuş oluruz..

 

Henüz yorum yapılmadı!

Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası