IĞDIR VE DEPREM ..ACİL ÖNLEM VE KONTROL YAPILMALI..

                11 İlde meydana gelen depremden sonra herkeste bir telaş başladı.Evim ve yaşadığım yer depreme ne kadar dayanıklı diye. Hergün televizyonların verdiği deprem haberleri herkesi huzursuz ve tedirgin ederken “En iyi İlaç zamandır “derler ya zaman geçtikçe insanalrın aklında deprem diye bir şey kalmadı.

            İkinci derece deprem bölgesi olan Iğdır da durum nasıl?

                                 BALIKLIGÖL FAY HATTI ve  TUZLUCA'ya Dikkat!!!

            Son yıllarda Iğdır da bir apartmanlaşma furyası başını alıp gidiyor. Yeşil Iğdır maalesef beton Iğdır oldu.1992 yılı ile başlayan apartmanlar ne kadar sağlıklı belli değil. Sayın valimiz Hatay Samandağ’ında olduğundan Iğdır da binaların depreme ne kadar sağlam olduğu kontrol edilemiyor.

            Artık sayın valimiz Hüseyin Engin Sarıibrahim’in bir an önce Iğdır’a dönerek bu konuları ele alması lazım. Yıkılması gerekenler yıkılır güçlendirilecekler güçlendirilir. Depremin ne zaman nasıl olacağı belli değil!!!

                  IĞDIR,  Anadolu-Arabistan yakınlaşması nedeniyle Üst Kretaseden beri uzantılarını sürdüren yaklaşık KG dikey sıkışma gerilimleri, Üst Miyosen ve ardından KB-GD doğrultulu sağ yanal, KD-GB doğrultulu sol yanal doğrultu atımlı faylar ve bu faylar tarafından dökülen yüzey kıvrımlarından oluşmuştur. Iğdır havzası sağ yanal doğrultu atımlı faylar ile  Kuzeydoğu Anadolu'da Ardahan, Kars, Iğdır ve Ağrı illeri ve bu illere bağlı yerleşim birimlerini yerindeki faylardan en önemlileri Ermenistan-Spitak, Balıklı göl civarıdır.60 km bir fay hattı! Söz konusu.

            Bu duruma göre Riskliyiz hem de çok zira yönetici aktif bir fay, hücrelerin suyuna doygun alüvyal bakı bir zemin üzerine kurulan şehir ve kötü yapılaşmaya sahibiz….

              Bu bilimsel rapora göre bilmek sorgulamak hepimizin hakkı değil mi? Bu şehir, köyler olası bir depreme dayanabilecek mı? Bence mümkün değil.:!!

              Mesela Balıklı Göldeki su rezervleri ne kadar? Olası bir depremde, Iğdır'a etkisi ne olacak? Zira Türkiye'nin en büyük barajları kadar hatta onlardan daha fazla bir büyüklüğe sahip en derin noktası 200 m üzerinde ve 2225 m yüksekliğinde... DSİ ve Iğdır Üniversitesi kamuoyunu neden bilgilendirmiyor…:!!

            Fay hattı aktif .Ne yapmak lazım..Durum kötü ..Hem 'Iğdır Fay Hattı', hem de " Balıklıgöl Fay Hattı" hareketli durumda ..Yakın zamanda olur mu Iğdır da belli değil…

"Iğdır Fay Hattı" tarihi süreçte 3 kez kırılmasına rağmen; " Balıklıgöl Fay Hattı" duruyor öylece

 Balıklı göl fay hattı depremde etkiler mi Iğdır’ı derseniz bence etkiler Çünkü Tam 60 Km ..

Ağrı Pamuk geçidinden, Kağızman’a kadar tek blok..Hem de çok  etkiler…Etkiler mi sorusu yerine asıl şu soruyu sormak lazım 5.6.7 şiddetinde bir depremde Iğdır, Tuzluca kalır mı? Kalmaz… Zemin kaygan binaların çoğu çürük…

Peki ne yapmak lazım..??

        Acil önlem alınmalı bütün binalar kontrol edilmeli…Özellikle Topçular,Bağlar,14 Kasım  ve Emek mahallelerinde dükkan kahve gibi iş yerleri sütunlar kesilmiş mi kesilmemiş mi kontrol edilmeli hem de çok acil..!!Bakın Hatay'da da önce böyle küçük küçük artçı sarsıntılarla deprem başlamıştı..

Uzmanların raporunu incelediğimizde Maalesef Doğu Anadolu Fay hattı hareketlenmiş durumda…

 TARİHTEKİ IĞDIR DEPREMLERİ.

 

               Iğdır’ın eski yerleşimi, M.Ö. 4000 yıllarında  Ağrı Dağı’nın kuzeybatı yamacında bugün Korhan Yaylası olarak bilinen  Iğdır kalesi ve çevresiydi.

                29 Mayıs 1664 de meydana gelen ve bir hafta süren depremde Iğdır kalesi ve şehri yıkılmış̧,  sağ kurtulanlar ovaya indirilerek Baharlı köyü yakınında,  Iğdır ismi ile bugünkü̈ yerleşim oluşturulmuştur. Baharlı köyü bitişiğine yerleşen Iğdır kalesi ahalisi burada yeni bir mahalle kurmuş̧,  Iğdır-i Nev (Yeni Iğdır) adını vermişlerdir. Şehir akabinde   Rusların işgaline uğradığı zaman Rusça da yeni anlamına gelen Nov/Nova şeklinde değiştirilerek  Iğdır-ı Nova denilmiştir. (Iğdırmava)

1664 depremi çok büyük can ve mal kaybını da yaşattı, bir hafta süren depremde  büyük toprak kayması meydana geldi.

                Tuzluca'nın dağ köylerinde (103 köy ve mezraa), yaşayan vatandaşların evleri tez elden gözden geçirilmeli, Halfeli, Hoşhaber; Çimenler; kuzeydoğu Ağrı Dağı'nın eteğindeki, Karakuyu, Erhacı, Iğdırmava, 14 Kasım, Pirsultan Ahmet, Melekli, Tavırlı, Evci, Aras boyu köyleri, Karakoyunlu ilçesi, Bayat, Şiracı, Gökçeli, Kacer, Dize fay hattının diğer yüzünde…Iğdır merkez ana fay hatları kuzeydoğudan, güneybatıya arada kalan bütün köyleri sıkıştırıyor...Yaycı, Küllük, A. Çarıkçı, Y. Çarıkçı, Bayraktutan, Çalpala...Gibi…Allah korusun 5 Tuzluca denen bir kavramı bırakmaz

 Ama alametler hoş görünmüyor. Bu fay hattı çok tehlikeli 60 km ve  Tek kırılma olasılığı çok yüksek

 Bu da en az 6 ve üzeri deprem demek. Bu deprem ne Iğdır'ı bırakır ne de Tuzluca ve köyleri

              4 Eylül 1962'de " Iğdır Fay Hattı, daha önce üstelik iki kez kırılmasına rağmen 5,3 şiddetinde olmuştu. 5 bin ev gitmişti. 6 ve üzeri bir deprem burayı aynen Hatay, K. Maraş gibi yapacak.

 Ama oralarda 7,3 ve üzeri iki deprem vardı diyecek olursak. Riskliyiz hem de çok zira yönetici aktif bir fay, hücrelerin suyuna doygun alüvyal bakı bir zemin üzerine kurulan şehir ve kötü yapılaşma...

 Onlarda olmayan, Iğdır'da olan bir şey var ki 6 şiddetindeki bir depremin yıkıcılık  etkisini 8' e yaklaştıracak…

         Riskliyiz hem de çok zira yönetici aktif bir fay, hücrelerin suyuna doygun alüvyal bakı bir zemin üzerine kurulan şehir ve kötü yapılaşma...

 Her şeyin cevabı bu paragrafta

 "yönetici aktif bir fay, hücrelerin suyuna dolgun alüvyal bakı bir zemin üzerine kurulan şehir ve kötü yapılaşma." Yetkililerin  bunları biliyor olması lazım…!!Biliyorlarsa ne gibi tedbir alınmıştır..Belli değil veya biz gazeteciler kamuoyu bilmiyor..

Bir ara rahmetli Prof. A. Mete Işıkara Iğdır’a gelmişti yanılmıyorsam.. Galiba o dönemdeki yöneticilere Iğdır ve deprem ile ilgili bir  rapor vermişti..Bu rapor ne oldu..!!??Raporda ne yazıyordu bilmiyoruz. ..!!Mesela o günden bu güne ne yaptılar ..Hangi önlemleri aldılar ..!!?Bunların açıklanması lazım.Ayrıca Yanı başımızdaki saatli bomba Metzamor  depremde çatlar,yıkılırsa neler olur ..vatandaş olarak Neler yapmalıyız..Iğdır da sığınak varmı!!?

        Deprem inşallah olmaz diyoruz. Fakat  oluyor ve Oldu ..Binlerce canımız gitti….

Perşembenin gelişi çarşambadan belli derler ya deprem geliyor..Hem  de çok hızla..Bizler ne yapıyoruz…Tevekkül Allaha!!İnşallah olmaz!! Deyip geçiştiriyoruz….

Balıklıgöl/ Tuzluca Fay Hattına dikkat!!

Millet panik olmasın diye Iğdır'ın deprem riskini gizlememeliyiz….!!!

Milleti uyanık ve tedbirli olmaya davet etmeliyiz…!!

 Tabii ki Korkunun ecele faydası yok

Şehir merkezi başta olmak üzere bütün  evler elden geçirilmeli…!!

Prof. Naci Görür hoca, iki deprem tarihi arasına "+", "-" 15 yıl ekleyin... Iğdır depremi en son 4 eylül 1962'de olmuştu. Bu bilimsel verilere göre durum pek de iç açıcı değil.

           Son söz her mahalleden, köyde, köyün gençlerinden  arama-kurtarma ekipleri mutlaka oluşturulmalı, yetiştirilmeli. Çünkü arama kurtarma ekipleri 11 İli vuran depremde ilk anda yetersiz kaldı…

Henüz yorum yapılmadı!

Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.