KURTULMUŞ: TÜRKİYE OYUNU BOZDU
Çalıştayın ilk gününde açılış konuşmasını gerçekleştiren Ak Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş terör faaliyetlerine dikkat çekerken ABD ile sorun olan F35 ve S400 füzeler konusuna değindi. Kurtulmuş, ““Birileri Türkiye’nin varlığından rahatsızlık duyduğu için, Yunanistan’a öteden beri yaptıkları gibi, biraz şımartarak, biraz sırtlarını sıvazlayarak Ege’de ve Akdeniz’de Türkiye’nin kendi egemenlik haklarını savunmasından duydukları rahatsızlığı, Yunanistan’a verdikleri destek üzerinden ifade ediyorlar. Esas mesele, Türkiye’nin Akdeniz’de burnunu çıkaramayacak bir ülke haline getirilmesi için planlar yapılmıştı. Ama Türkiye bu oyunu bozdu.” dedi.
Çalıştayda konuşan Kurtulmuş, Türkiye’nin bir ivme yakaladığını ve yeniden güçlü büyük Türkiye istikametinde önemli adımlar attığını söyledi. Kurtulmuş, “Bu adımlarını attığı için de zaten bazılarının bunlardan ne kadar rahatsızlık duyduğunu hep beraber görüyoruz. Biz kendi içimizdeki farklılıklarımızı konuşur, tartışırız. Siyaset farklılıklarımızı, düşünce farklılıklarımızı, hayat tarzları bakımındaki farklılıklarımızı biz müzakere ederiz. Ama mesele Türkiye olunca, Türkiye’nin milli meseleleri ve geleceğine ilişkin dik duruşumuz olunca, Türkiye’nin bütün aktörlerinin, medyasının, siyasetinin, iş dünyasının, eğitiminin velhasıl Türkiye’nin bütün kültür ve sanat dünyasının hep birlikte bir arada olması lazım” diye konuştu.
ERSOY: DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK
Programda konuşan Bakan Ersoy, dünyanın, insanlık tarihinin yeni bir aşaması olarak nitelendirilen büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, yapay zekadan büyük veri analizlerine, giyilebilir teknolojilerden artırılmış gerçeklik uygulamalarına kadar çok büyük bir alanda hayatın yeniden şekillendiğini söyledi.
Gündelik hayat pratiklerinden iş hayatındaki düzene kadar tüm alışkanlıkları yeniden şekillendiren salgınla ilgili araştırmalara göre, dijital dönüşüm hızının son 2 yılda 6 kat arttığına dikkati çeken Ersoy, yaşanan bu değişim ve dönüşümden en fazla etkilenen sektörlerin başında medyanın geldiğinin altını çizdi.
Bugün geleneksel medya mecra ve uygulamalarının dijitalleşme karşısında önemli bir sınav verdiğini vurgulayan Ersoy, gerçek haber, nitelikli içerik ve anlık bilgiye erişim kanalları gözden geçirildiğinde dijitalin sunduğu imkanların kapsama alanının genişlediğinin görüleceğini kaydetti. Geleneksel medyanın yeni medya karşısında nasıl pozisyon alacağının ve optimizasyon süreçlerinin, sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada detaylıca tartışıldığına işaret eden Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekonomi ve eğitim kalemlerinden sonra yapay zeka teknolojilerinden en çok etkilenecek üçüncü sektör olan geleneksel medyanın, bundan sonraki serüveni hepimizi yakından ilgilendiriyor. Elbette yerel demokrasimizin en işlevsel araçlarından olan yerel medya kuruluşlarının tüm bu dönüşüm karşısındaki durumu, üzerinde ayrıca düşünülmesi gereken başlıklarımızdan biri olarak duruyor. Yeni teknolojik çağa ayak uydurabilecek enerjiyi, dinamizmi hiç kaybetmeden yerel medyada dönüşüm için çalışmaya devam etmeliyiz. Dijital çağda yerel medyamızın işlevini yitirmemesi adına ne gerekiyorsa yapılmalı. Bu, demokrasimizin daha köklü bir şekilde yerleşmesi için kaçınılmaz bir gerçektir. Çünkü demokrasi yerelde başlar. "Ersoy, yerel medyanın çağı yakalayan bir anlayışla varlığını idame ettirmesi gerektiğine inandıklarını belirterek, "Dijital haberleşme çağında yerel medyamızın yaşadığı sorunların ortadan kaldırılması için etkili çözüm yollarını hep beraber bulacağız" diye konuştu.
Çalıştayda konuşan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran'da özelikle yerel basının durumu, Kurumun bu konudaki çalışmaları ve gelecek vizyonu hakkında bilgiler verdi.
Rıdvan Duran, kurumun 60 yıldır başta yerel basın olmak üzere Türk basınının yanında olduğunu vurgulayarak, yeni iletişim teknolojileri karşısında basının durumunu değerlendirerek; “Anadolu Yayıncılar Derneği’nin düzenlediği ve burada buluşmamıza vesile olduğu Yeni iletişim Teknolojileri ve Yerel Medyanın Geleceği temalı bu etkinliği oldukça kıymetli buluyorum. Kurum olarak son birkaç yıldır, 81 ildeki yerel gazete temsilcileri ile bu konuyu, değişen reklam türlerini ve alternatif gelir modellerini masaya yatırıyoruz.
Sadece Türk yerel basınının değil, ABD başta olmak üzere neredeyse tüm dünyada yerel medyanın ana gündemi olan konuyla ilgili çok sayıda toplantı gerçekleştirdik, öneriler topladık.
Yerel Medya Çalıştayı konuşmaların ardından üç ana başlık halinde yapılan çalışmalarla devam etti. 81 ilden katılar yayıncılar programın son bölünde ise Altındağ’da kurulan Millet Bahçesini gezdi.