Gazeteciler ayrıca Iğdır’ın önemli sorunlarından birisi olan su ve kanalizasyon sorununu gündeme getirdiler.
Belediye Başkanı Yaşar Akkuş su ve kanalizasyon sorunuyla ilgili şöyle dedi: “Belediye olarak DSİ’den yaptığımız protokol ile Iğdır’a verilmek üzere şehir sınırına kadar gelen suyu teslim aldık. Ancak bu suyu mevcut şebekelerimize verdiğimiz takdirde çok kötü sonuçlar doğar. Şebeke hattında, apartmanlarda boru ve vana patlaması olur. Suyun basınç debisi 6 bar. Bu basınç tahribat yaratmasın diye basıncını düşürerek şebekeye vermemiz gerekiyor. Basıncı düşürsek bile yine arızalar mutlaka çıkacaktır. Çünkü içme suyu şebekemiz çok eski, bununda yenilenmesi gerekiyor. Avrupa hibe fonlarına sunduğumuz kanalizasyon projesi onaylandı ve ihalesi yapıldı. Bu proje yapılırken bir su sorunumuzu da aynı anda çözmek istiyoruz. Yani Kanalizasyon için yollar kazılırken su sorunu da mutlaka halledilmelidir. Su hattımızı yenilemek için kredi başvurusunda bulunduk ama uygun görmediler. Bizde vicdanen rahatsız oluyoruz. Yani kanalizasyon için kazılan yolları kapatıp asfalt dökeceğiz, sonra bir daha kazıp su hattını çekeceğiz. Sadece asfalt maliyeti 70 milyon. Bu parayı ödememek için bir seferde kazıp hem kanalizasyonu, hem de suyu çekmek istiyoruz.” Dedi.
Gazetecilerin şehrin temizliği yeterlimi sorusuna Başkan Akkuş şu cevabı verdi: “Elbette yeterli değil. Ama eskisi gibi de değil. Üç araçla sürekli yol süpürme işlemi yapıyoruz. Personel yetersizliğimiz var. Yaşı ilerlediği için ağır işlerde çalışamayanlarımız var. Ama tüm bunlara rağmen temizlik konusunda bir hayli yol aldık. Şehrimizin havası ve suyunun temiz tutulabilmesi bir takım önlemler alınması gerekiyor. Bunun başında gelen temizliktir. Çevre yolu yapılsa kamyonlar şehir merkezine girmemiş olacak ve bu da hava kirliliğini önlemiş olacaktır. Bakınız size ilginç bir durumdan bahsedeyim. Şu anda kanalizasyon şebekesinin çıkış yerinden küçücük bir borudan gelen su kadar akıntı gelmektedir. Yani bu şu demek, kanalizasyon suyunun nerdeyse tamamı yer altına gitmekte ve yer altı sularına karışmaktadır. Bu da zamanla ağaçlarımıza, tarımımıza ve hatta içme suyumuza karışarak insan sağlığına zarar vermektedir. Haliyle tarımda istediğimiz verimi elde edemeyince zirai ilaçlara yönelmekteyiz. Ve bunlarda kanser hastalığını tetiklemektedir. Iğdır’ın acil birkaç sorununun çözüme kavuşması için 500-600 milyon gereklidir. Bu büyük bir meblağ olmasa da, şehrimizin sorunlarının giderilmesi bakımından önem arz etmektedir.” Dedi.
AYRIMCILIK OLMAMIŞTIR, OLMAYACAKTIR'DA
Akkuş: “Iğdır belediyesi olarak şehrimize yapmış olduğumuz hizmetlerde kesinlikle bölge ayrımı gözetilmemiştir, gözetilmeyecektir de, hakeza belediye hizmeti verilirken de buna hassasiyetle önem gösterilmektedir. Birileri kendi çıkarları için karalama yapabilir. Ama toplumun her kesiminin genel çoğunluğu kesinlikle böyle düşünmüyor. Iğdır belediyesine kim gelmişse, kanunlar çerçevesinde olması gereken işi olmuş, kanuna aykırı talepleri de reddedilmiştir. Bizim tek hedefimiz var o da Iğdır’a kalıcı yatırım yapabilmektir. Biliyorsunuz belediye başkanları yer altına hizmet ettiklerinde bu hizmetleri görülmez. Bizim hedefimiz de Iğdır’ın asıl sorunu olan yer altına hizmet etmektedir. Alt yapımız çökmüş durumdadır. Bu durumdan kurtulmamız için elimizi taşın altına koyacağız.” Dedi.
10 Ocak çalışan gazeteciler günü münasebetiyle basın çalışanlarına kahvaltı ikram eden Belediye Başkanı Yaşar Akkuş’a gazeteciler de teşekkür ettiler.