Hazreti Nuh peygamberin , Nuh tufanında gemisinin karaya oturmasından önce duasında, 'Yarabbi beni bereketli topraklara indir' demiş,bu yüzden geminin karaya oturduğu Ağrı Dağı’nın eteğindeki yeşil Iğdır ovası Nuh’un bereketli toprakları olarak anılmaktadır, Nuhun fideleriyle yeşeren kent diye adlandırılan yeşil Iğdır ovasında tüm doğuyu besleyecek tüm tarım ürünleri yetişmektedir,
Aras Vadisi´nin ortasında bulunan Iğdır, sahip olduğu iklim ve coğrafi konumuyla yetiştirdiği sebze ve meyveleri kaysıyı bütün Türkiye ve yurt dışına diğer meyve ve sebzeleri ise Doğu Anadolu bölgesine satıyor.
Iğdır´ın bereketli topraklarında çiftçiler, başta kayısı, domates, elma, şeftali, karpuz, kavun, patlıcan, fasulye, biber, salatalık,ceviz, kiraz, dut, erik, mısır ve pamuk olmak üzere birçok ürün üreterek iç ve dış piyasaya satarak ekonomiye katkı sağlıyorlar.
Iğdır Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Şimşek,” Iğdır Doğu Anadolu bölgesinin en önemli tarımsal üretim alanlarından birisidir. Bunun nedeni etrafının dağlarla çevrili olması mikro klima iklim özelliği kazandırmaktadır. Iğdır da tropikal ve turunçgiller dışında her türlü sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Tarım yapılabilmektedir. Tarla bitkilerinin de üretimi ekimi yapılabilmektedir.
Ovanın rakımı 870 metre çıvarında olduğu etrafı dağlarla çevrili olduğunda farklılık arz ediyor. Iğdır çevre illerden farklı iklim göstermektedir. 150 km uzaklıktaki Kars ilinde farklı iklim Iğdır da farklı iklim vardır. Kars’ta hava sıcaklığı yıllık 4 derece iken Iğdır da 12 derecedir. Bu da burada 20 derecede yetişen pamuk yetiştirilmesine olanak sağlıyor. Iğdır’ın en önemli ürünlerinden biriside kaysıdır. Ülkemizin yaş kaysı ihtiyacının%5 Iğdır karşılıyor. Yaklaşık 27-28 bin dekar alanda kaysı üretimi yapılıyor. En önemli kaysı çeşidi şalak dediğimiz kaysıdır. Kaysı iç piyasa ya değil ihraçta ediliyor. Başta Rusya ve Gürcistan’dan talep geliyor. Kaysıdan sonra kiraz, elmada yetiştiriliyor. Bunun yanı da domates, kavun, karpuz, yeşil fasulye yetiştirilerek komşu illere satılıyor. İlde hayvancılık ta önemli bir sektör durumundadır. Hayvancılıkta ise koyunculuk önemli bir ekonomik faaliyettir.
Iğdır ve Çevresinde koyunculuk için tercih edilen ırk Mor Karaman’dır. Iğdır Ağrı ili ile birlikte bu ırkın gen merkezi konumundadır.
Son yıllarda devletimizin uyguladığı teşvik politikalarının da bir sonucu olarak yem bitkileri, özelliklede yonca ve silajlık mısır tarımı oldukça yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Öyle ki Iğdır ilinin yüzölçümü oldukça küçük olmasına rağmen yonca ekim alanında Türkiye de dördüncüsü (342 660 da), yonca ot üretiminde ise Türkiye ikincisi (430 000 ton) durumdadır. Silajlık mısır üretiminde de son yıllarda oldukça yüksek oranda üretim artışı söz konusudur. İlde yaklaşık 250 000 ton mısır silajı üretilmektedir. Bu iki ürünün ekonomik değeri yaklaşık 80-100 milyon TL civarında hesaplanmaktadır.
Iğdır’a yoncada 10-15 milyon, kaysıdan 20 milyon sebze ve meyveden de yaklaşık 20 milyon para girmektedir.”dedi
Ziraat Mühendisi ve yıllardır çiftçilik yapan Turgay Bağrı, ise,”Iğdır Doğu Anadolu bölgesinde çok önemli yere sahiptir tarım potansiyeli olarak. Özellikle başta kaysı olmak üzere ekonomik olarak söylüyorum, kaysı, elma, mısır, yonca ve diğer çeşitler diyebiliriz. İnsanlar geçimini tarımdan sağlamaktadır. Tarım olmayınca geçim sakıntısı çekmektedir.
Özellikle kaysı ekonomik olarak lokomotif görevi görmektedir. kaysi iç piyasa yanında ihraçta edilmektedir. Kaysı ekonomik olarak Iğdır’ büyük katkı sağlamaktadır. Yıllık 50-60 milyon gelir sağlamaktadır. Kaysı olmadığı zaman çiftçi zor durumda kalmaktadır. Çocuğunu evlendiremiyor ev yaptıramıyor. Bunun için kaysı Iğdır’ın olmaz olmazıdır.”şeklinde konuştu.
Melekli Beldesinde çiftçilik yapan Aydın Yücal’da “Yıllardır çiftçilik yapıyorum. Topraklarımız bereketlidir. HZ.Nuh peygamberin gemisini indirdiği bu bereketli topraklarda her şey yetişiyor. Yetişen ürünleri ihraç bile ediyoruz. bu topraklar yüce yaratanın bizlere büyük bir lütfudur, bu topraklarda her şey yetişiyor yeter ki toprağımızı işleyelim ekelim Ürünlerin toplandığı Melekli beldesinden her gün onlarca kamyon sebze- meyve bölge illerine taşınıyor.”dedi.
Iğdır Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu ‘da “Iğdır'dan Nahcivan Özerk Cumhuriyetine domates fidesi ihracatı gerçekleşti. Nahcivan Özerk Cumhuriyetine 3 bin 803 m³ Orman ürünü, 887 bin 386 kg bitkisel ürün, 772 bin 39 kg yaş meyve sebze ve 6 bin 30 adet fide-fidan ihracatı yapılmıştır" Iğdır'dan 500 tona yakın kayısı yurt dışına ihraç ediliyor. Rusya, Gürcistan ve Ukranya’ya gidiyor. Rekolteye göre az veya çok olabiliyor parasal değer olarak 1 ile 2.5 milyon olarak değişiyor. 2019 yılında sadece Rusya’ya 500 ton kaysı ihracatı oldu. Nahcıvana koyun ve keçi ihracatı var. Iğdır bereketli topraklara sahip bir yer “Dedi.
Iğdır Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Şimşek,Iğdır da tarımla ilgili şu bilgileri verdi:” Aras Nehri'nin de geçtiği, mikroklima iklimi, 800 metrelik rakımı ve toprak yapısı nedeniyle birçok meyve ve sebze türünün yetiştiği Iğdır’da ayrıca hububat ürünleri de yetiştiriliyor.
Başta kayısı olmak üzere, domates, elma, şeftali, karpuz, kavun, patlıcan, fasulye, biber, salatalık, ceviz, kiraz, dut, erik, mısır, pamuk, üzüm yetiştiriciliği yapan 10 bine yakın kayıtlı çiftçi, yaklaşık 358 bin hektarlık yüzölçümüne sahip Iğdır Ovası'nın 118 bin 500 hektarını tarım arazisi olarak kullanıyor. İlkbaharla birlikte ekim yapan çiftçiler, kayısı hasadından sonra başta domates ve salatalık olmak üzere tarladan topladığı ürünlerini Iğdır- Nahcivan karayolu kenarındaki Melekli Beldesi'ne getirerek satışa sunuyor.
Ürettikleri, karpuz, domates, biber gibi sebze-meyveleri kamyonlarla bölge illerine gönderen çiftçiler, Doğu illerini besliyorlar.Komşu Nahcıvan, Doğu ve Güneydoğu'nun bazı illerine sebze veriyorlar.
Iğdır’da ki koyun sayısı 2019 itibariyle 1 100 000 adet civarındadır. İlde 2019 yılı verilerine göre toplam 59 171 dekar alanda meyve, 34 675 dekar alanda sebze üretimi yapılmaktadır. En fazla üretimi yapılan meyveler Elma (50.149 ton), Kayısı (39.658 ton), Şeftali (4.463 ton),ve Kiraz (589 ton)’dır. Bu meyvelerden elde edilen ekonomik gelir ise 150-160 milyon TL civarındadır
İlde 2019 yılı rakamlarına göre yaklaşık 57902 da alanda sebze üretimi yapılmaktadır. Ovadaki 10780 da alanda 22980 ton karpuz, 16800 da alanda 33732 ton domates, 1497 da alanda 17091 ton kavun, ve 410 da alanda 6073 ton hıyar ve 2655 da alanda 3272 ton üretimi gerçekleşmiştir. Ovada fazla miktarda üretimi yapılan domates, karpuz, kavun, hıyar, patlıcan gibi sebzelerin önemli bir kısmı Kars, Ardahan, Ağrı, Bitlis, Muş, Van ve Erzurum gibi illere pazarlanmaktadır. Ayrıca biber, fasulye ve ıspanak gibi sebzeler de ekonomik manada yetiştirilmektedir.
Eskiden kervan yolları üzerinde önemli bir durak olan Iğdır ilinde, ekonomi büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Aras Nehri'nin suladığı ova, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki en önemli bitkisel üretim alanlarından biridir. Iğdır, bahçeden bahçeye geçiş yapan evleri ile ünlüdür. Bu bahçelerde kayısı ve elma ağaçları vardır.
Tarım için elverişli olup şeker pancarı, karpuz, kavun, domates gibi çeşitli meyve ve sebzeler yetiştirilmektedir.
Iğdır Kayısısı (Şalağı), dünyaca ünlü olan ve sadece Iğdır yöresi ile Kağızman'da yetişen bu kayısı türünün şekli eliptik olup simetrik bir yapıya sahiptir. Çekirdekleri uzun şeritli ve tatlı olduğundan kuruyemiş olarak tüketilebilir. Erkenci bir çeşit olduğundan Haziran ayının son haftasında olgunlaşmaya başlar. Iğdır'ın en yaygın kayısı türü olan Şalak çeşidinin birçok faydası olduğu bilinmektedir.