Tazegün, Çölleşmenin en önemli nedenlerinden biri bitki örtüsünün tahrip edilmesidir. Kurak, yarı kurak ve az yağışlı bölgelerde iklim değişikliği ve insan faaliyetleriyle ortaya çıkan çölleşmenin en önemli nedeni ise erozyondur.
Ülkemiz de erozyona en fazla maruz kalan ülkeler arasında bulunuyor.
Toprağı koruyan en önemli doğal varlık olarak Orman ve meraların bu konuda önemli işlevleri bulunuyor. Çünkü Ormanlar ve meralar, erozyonu önleme, su üretimi, karbon depolama ve biyolojik çeşitliliğin korunması gibi önemli ekolojik hizmetler sunuyor.
Toprak sınırlı bir doğal varlıktır. Dünyanın sadece %3’ü ekilebilir topraklardan oluşuyor. Çölleşme, arazi bozulumu özellikle nüfus artışıyla beraber verimli araziler tahrip edilerek sanayileşme adı altında betonlaşarak topraklarımız kayboluyor. Tarım ürünlerine ihtiyaç artarken bu ürünlerin ekildiği alanlar azalıyor ve yok oluyor.
Dünya çapında yaklaşık 1,5 milyar insan yaşamını ve geçimini bozulmuş topraklardan oluşan arazilere bağlı olarak sürdürüyor. Birleşmiş Milletler’e göre dünya çapında her sene yaklaşık Bulgaristan kadar bir toprağı (12 milyon hektar) kaybediyoruz. Bu alan her yıl 20 milyon ton tahıl üretimi yapma olanağı sağlayacak bir büyüklüğe karşılık geliyor.
Türkiye'de her yıl binlerce dönüm tarım arazisi, erozyona sebep olan hatalı sulama ve yanlış toprak işleme gibi uygulamalardan dolayı kullanılamaz hale geliyor. Su kaynaklarımız bilinçsiz sulama nedeniyle israf ediliyor. Aşırı sulamaya bağlı olarak, verimli topraklarımız akan sularla taşınıyor. Topraklarımız tuzlulaşıyor, çoraklaşıyor. İnsanlarımızın çölleşme ve erozyonla mücadele konusunda daha duyarlı ve bilinçli olabilmesi için kamu ve özel kuruluşların konuya gereken hassasiyeti göstermeleri önemli. Toplumda çölleşmeyle mücadele bilincinin oluşturulması, çevre sorunlarına karşı duyarlı olunması ve gerekli önlemlerin alınmasının temelinde eğitim yatıyor. Kuraklık ve çölleşme 110 ülkede 1,2 milyar nüfusu etkiliyor."
Bu bağlamda Türkiyenin en kurak illerinden biri olan Iğdır ilimiz Çölleşmenin de en hızlı olduğu bir il konumundadır. Erozyonu –Çölleşmeyi önleme adına her yıl yüzbinlerce fidan dikimi ve milyonlarca tohum ekimi yapılıyor ve yapılmaya devam edilecektir. İnsanların bu konu ile ilgili daha duyarlı olmasını ve her yıl fidan dikmesini temenni ederim.” şeklinde konuştu.
Genel Haber
Yayınlanma: 20 Haziran 2017 - 00:00
DÜNYA ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GÜNÜ
Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün, Birleşmiş Milletler, 1994 yılında aldığı kararla, 17 Haziran tarihini “Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü” olarak ilan etmiştir.”dedi.
Genel Haber
20 Haziran 2017 - 00:00
İlginizi Çekebilir