Türkiye'nin en yüksek zirvesi olan Ağrı Dağı, 5137 metre yüksekliğiyle dikkat çekerken, dağın %67'si Iğdır sınırları içinde yer alıyor. Ancak, mevcut dağcılık rotası yalnızca Doğubayazıt'tan veriliyor ve bu durum, Iğdır'ın turizm potansiyelinin kullanılmaması anlamına geliyor.Her gün dünyanın çeşitli ülkelerinden Ağrı Dağı’na çıkış yapmak için gelen dağcı sayısı 80 ile 150 arasında değişiyor. Bu dağcıların kişi başı ödedikleri ücret 10 bin TL ile 15 bin TL arasında. Bu rakamlar, Doğubayazıt yöre halkına sadece dağcılık faaliyetlerinden günlük yaklaşık 1 milyon TL gelir sağlıyor. Yıllık olarak hesaplandığında ise bu rakam 365 milyon TL’ye ulaşıyor. Üstelik bu gelir, turistlerin bölgedeki alışverişleri ve diğer harcamaları hariç tutulduğunda bile büyük bir ekonomik katkı sağlıyor.Iğdırlı dağcılar ve esnaf, bu ekonomik potansiyelin neden Iğdır’da değerlendirilmediğini sorguluyor. Ağrı Dağı'nın Iğdır tarafındaki güzergahının da dağcılara açılması durumunda, bu bacasız fabrika benzeri turizm faaliyeti Iğdır'a da önemli bir ekonomik katkı sağlayabilir. Ayrıca, bölgenin kültürel ve doğal güzelliklerinin tanıtılması, turistlerin Iğdır’da daha fazla vakit geçirmelerini teşvik edebilir.Iğdır'dan açılacak dağcılık rotasının başlangıç ve kamp yerlerinin İl Özel İdaresi tarafından yaptırılıp işletilmesi öneriliyor. Tuz Mağarası'nda olduğu gibi, İl Özel İdaresi'nin bu alanların işletmesini üstlenmesi, bölgesel turizmin geliştirilmesi açısından önemli bir adım olabilir. Bu şekilde, hem güvenli ve düzenli bir dağcılık rotası sağlanmış olacak hem de yerel ekonomiye katkı artırılacaktır. Iğdır halkı, bu konuda yetkililerden açıklama ve çözüm bekliyor. Dağın Iğdır tarafında da güvenli ve resmi rotaların oluşturulması, hem bölgesel ekonomiyi canlandırabilir hem de Iğdır'ın turizmdeki yerini sağlamlaştırabilir.Allahverdi Şıktaş
Genel Haber
Yayınlanma: 29 Temmuz 2024 - 08:40
Iğdır'dan Ağrı Dağı'na Neden Rota Verilmiyor?
Iğdırlı dağcılar, esnaf ve vatandaşlar, Ağrı Dağı çıkış rotasının neden sadece Doğubayazıt’tan olduğunu merakla sorguluyor.
Genel Haber
29 Temmuz 2024 - 08:40
kuzey rotası tehlikelidir diyen arkadaşlara şunu hatırlatmak isterim ığdır kuzey rotası 2 binli yıllarda 7 yıl boyunca açık kaldı ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen binlerce dağcıyı ağırladı ve tamamıda zirve yaparak geri döndüler, kuzey rotasının avantajları güneyden daha büyük kuzeyde dağcılar için en büyük sorun olan su sorunu yok, güvenlik var, tarihi yapılar çok, yeşill alan çok dünyanın en yaşlı ormanı olan korhan ormanı var ayrıca gelen dağcılar kuzey tarafta hangi çadıra gitseler misafir olarak baş köşede oturturlar yemek ikram ederler parasız pulsuz. kısacası yıllık yüzlerce milyonun ığdıra akmasından korkuyorlar güneydeki tacirlerimiz. bu dağın yüzde 67 ığdırda iki kapınında açık olması hizmette rekabeti getirir, sağlıcakla kalınız
yüreğinize kaleminize sağlık, bu dağ turizme açılırsa bu memleketin fabrikaya bile ihtiyacı yoktur inanın, inşallah yetkililer bu yazınızı dikkate alır ve en kısa zamanda açarlar bu dağı dağcılık turizmine, sayın valimiz ve il özel idaresi genel sekreterimiz korhandan ahuraya uzanan yol çalışmasınıda titizlikle devam ettiriyorlar, güzel haberleri duyacağız inşallah çok yakın zamanda.
Çok doğru çok güzel ve de yerinde sizler yazmışsınız haklı olarak bizler de çok merak ediyor neden acaba neden ığdır'dan dizilmiyor da doğubeyazıt'ta daha yakın Ağrı Dağı ığdır'a daha yakın çok yakın haldeki saat Harun lisesi'ne veriyorlar büyük haksızlık
İyi niyetli yazan arkadaşlar, dağcılıkla ilgili bilgili olmadıkları için gerçekçi olmuyor. Dağcılık, dünyanın en riskli sporlarının başında geliyor. Rota dışarıdan kazma kürekle açılmaz. Iğdır rotasını ülkemizden ve yurt dışından dağcı arkadaşımız da denedi. Özellikle ülkemizdeki dağcılar Iğdır dan tırmanışa önem verdiler. Ama yarı yoldan dönmek zorunda kaldık.Kuzey cephesinde sürekli kaya parçaları düşüyor. Bir dağın, illaki her cephesinden zirve yapılır diye bir kural yok ki. İlk önce dağcının güvenligidir. İmkansız değil. Umarım bir gün gerçekleşir.
Doğubayazıt varken ne ağrı ne de siz vardiniz. Yük bilmem yüzde kaçı nerede vs diyorsunuz tarih boyunca 100/100u Doğubayazıt sınırında olan bir dağın sınırları sonradan değişmiş . Biraz tarih bilseniz böyle basit bililm ve tarihten yoksun bir tarih yazilamazdi. Aynı şey Bitlis merkez Tatvan ve Şırnak/ Cizre içinde geçerli. Biraz tarih bilin sonra yazın insanların sizin mesleginize saygisi olsun.
Iğdır tarafından da açılsa güzel olur hem kültürel yönden güzel olur hemde ığdır ekonomisine katkı sağlayar umuyorum
Iğdır kuzey rotası olur. Kuzey rotası her dağda olduğu gibi Ağrı Dağında da çok tehlikelidir. Nitekim geçen hafta gruptan ayrılıp kuzey rotasına yönelen iki dağcı donarak can verdi. Dediğiniz gibi ığdır rotası olursa kuzeyde olduğu için üst düzey dağcılara sadece müsade edilir. Bu da yılda maksimum üst düzey 10 dağcının ilgisini çeker. Ki şu da var Ağrı Dağı zaten üst düzey dağcıların ilgisini çekmiyor. Himalayalarin ana kampi Ağrı dağının zirvesi yüksekliğinde. Adamları kesmiyo anlayacağınız. Ağrı dağına çıkış yapanların çoğu heves etmiş amatörce ilgilenen kişilerden oluşuyor. Dağ tırmanışlarini biraz araştırmanızı öneririm
Cevabı çok basit. İgdir tarafi kuzeyde kaldığı için hem daha soğuk hem de daha dik ve sarp. Çıkılması çok daha zor. Kar ve buzul.
Igdir agri dağının kuzeyinde kalıyor. Oradan açılacak bir rota bir çok dag kazalarına sebep olacaktır. Şu an bile dağa bakıldığında igdir tarafı karla kapli olduğunu göreceksiniz.
Günde 100 kişi Agrı Dağına tırmanırsa, bu yoğunluğu Ağrı Dağı kaldırabilir mi. Agru Dağı elden çıksın, çöplük olsun .para gelsin, güzel de Ağrı Dağından ne istiyorsunuz, sürdürülebilirlik diye bir kavram var , şu anda ki yoğunluk bile dağın kaldırabileceği bir durum değildir. Eski bir Dağcı
Ağrı dağına tırmanış dağın yapısına göre Doğubayazıt tarafı daha uygun görünüyor.İgdir tarafı daha dik yamaçlı.Bence izin verilmemesi doğru karar.
İyi güzel bir başlık atmışsınız bu mühim nir konu fakat Iğdır'a gelen gezgin ve dağcılara yerel yöneticiler ve yerel halkımız ne kadar sahip çıktı veya çıkıyorlar? Iğdır'a gelecek gezgin ve dağcıların kamp atıp dinleyebileceği doğru düzgün bir kamp alanları dahi yok.!! Turizmi pazarlamayı inanın bilmiyordunuz sizler daha!! Lafa gelince malsllahınız var hayat sizin bildiğiniz gibi öyle kolay olmuyor .Hem Ağrı Dağına Iğdır tarafından çıkılmadı arazi şartları açısından uygun olmadığı gibi tehlike de arz etmektedir. Bilmiyorsunuz konuşmayın lütfen Pls.!!
Allah'ın dağınada göz diktiniz bırakın onlarda ilçeye gelir sağlasın sizler her sektörde zaten para kazanıyorsunuz dilucu kapısı gazino?
Bununla ilgili kesinlikle bir girişimde bulunmalıdır. Hatta bir adım öteye gidilip konaklama yerlerinin de açılarak ığdır halkına ve ülke turizm katkı sağlanmalıdır.
Bölge halkı olarak gidin açın kardeşim. Devletten beklemeyin
Bakkal dükkanı mı açıyorsun belirlenen dağcılık rotası var yetkililer bu rotayı tekrar düzenlemesi gerekiyor