Dursun, Kayıt dışı istihdam, sosyal güvenlik açısından niteliği itibariyle yasal işlerde çalışarak istihdama katılan kişilerin, çalışmalarının gün veya ücret olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına hiç bildirilmemesi ya da eksik bildirilmesi olarak tanımlanabilir. Bu tanıma göre üç türlü kayıt dışı çalışma söz konusudur: Sigortalıların Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi, çalışma gün sayılarının eksik bildirilmesi, sigorta primine esas kazanç tutarlarının eksik bildirilmesidir. Kayıt dışı ekonominin faydalarından çok toplumumuz ve ekonomimiz üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır.” şeklinde konuştu.
Kayıt dışılığın Olumsuz Sonuçları;
1-İşçi açısından kayıt dışı istihdam;
- Kısa vadede sağlık yardımından, analık sigortasından, hastalık sigortasından ve iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanamama, buda sağlıksız bir toplumun oluşmasına neden olmakta
- Uzun vadede yaşlılık, malullük ve ölüm sigortalarından yararlanamama, bunun sonucu emekli aylığı alamamakta ölümü halinde eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanamamaktadır.
- Gelir sahibi olunamaması nedeniyle toplumsal hayatta sıkıntılar yaşanmakta,
2-İşveren açısından kayıt dışı istihdam;
- Kayıtlı işçi çalıştıran firmalarla kayıtsız işçi çalıştıranlar arasında haksız rekabet ortaya çıkması,
- Yeterli ölçek büyüklüğüne ulaşamamakta ve ölçek ekonomilerinden yararlanamadıklarından maliyetleri yükselmesine neden olmakta.
- Kendini güvende hissetmeyen mutsuz isçilerin verimsiz çalışmaları nedeniyle verimlilikleri düşük olmasına sebebiyet vermekte
3) Devlet açısından kayıt dışı istihdam;
- Büyük oranda vergi ve prim kaybı ortaya çıkmakta, bu da sosyal güvelik ve bütçe açığına neden olmakta,
-Gelecek nesillerin sosyal güvenlik sisteminden kaynaklanan yükleri taşımak zorunda kalmaları ve sistemden yeterli düzeyde faydalanamamalarına,
- Sosyal güvenlik sisteminde aktif/pasif dengesi bozulmakta ve sistem finansal açıdan tıkanması,
- Gelir elde etmeyen vatandaşlara yönelik yapılan primsiz ödemelerin artmasına neden olmaktadır.
Kayıt dışı istihdamın önlenmesi ve azaltılabilmesi için sigortasız çalışmanın olumsuzlukları konusunda halkın ve kayıt dışı çalışanların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Devletin verdiği hizmetlerden memnuniyetin yüksek olması çalışanların kayıtlı olmalarına bağlıdır.
Genel Haber
Yayınlanma: 31 Ekim 2019 - 00:00
Iğdır Sosyal Güvenlik İl Müdürü Birsen Dursun Kayıt Dışı İstihdam Konusunda Genel Bilgilendirme Yaptı
Iğdır Sosyal Güvenlik İl Müdürü Birsen Dursun, Kayıt dışı istihdam edilen kişinin normal bir iş akdine sahip olmadığı ve ücretini ne zaman alacağını, hatta alıp almayacağını bilmeden çalışması anlamına gelmektedir. Yani kayıt dışı istihdam, sadece sosyal devlet anlayışının değil, normal piyasa kurallarının da işlemediği bir alan oluşturmaktadır.”dedi.
Genel Haber
31 Ekim 2019 - 00:00
İlginizi Çekebilir