Konferansın açılış konuşmasında Sağlıklı Yaşam Topluluğu Derneği Başkanı Murat Şahin, genel olarak sevginin aşamayacağı engelin olmadığı konusuna vurgu yaptı. Ardından sözü Öğr. Gör. Esma Şahin’e bıraktı. Sözü alan Öğr. Gör. Esma Şahin: “Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i, yani 1 milyardan fazla kişi çeşitli şekillerde engellilik durumuna sahiptir. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır. Halkımızın sağlık düzeyini yükseltmesi ve geliştirilmesi gerekir. Bedensel, zihinsel, sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan insanların (yaşlı, engelli, aile içi şiddete maruz kalan kişiler, sokak çocukları vb.) korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişilebilirliğin sağlanması önem arz etmektedir. Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Engelliliğin önlenmesinde, engellilere karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulmasında, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılmasında ve engellilerin kendi haklarının bilincine varmasında, sağlık sektöründen, eğitim sektörüne kadar pek çok sektörün işbirliği içinde olması çok önemlidir. Bu sebeple Iğdır Üniversitesi, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Engelliler Derneği ve diğer özel ve kamu kuruluşlarının işbirliğine dikkat çekilmelidir.” dedi.
Etkinlikte ikinci olarak konuşma yapan Iğdır Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürü Ulaş Arastaman, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünün engellilere yönelik faaliyetleri hakkında bilgiler vererek, “Engel nedir, engelli kimdir?” soruları üzerinden konuşmasını yaptı. Arastaman, “Dünya nüfusunun % 10’unu engelliler oluşturur. Aileleri ile birlikte düşününce bu sayı azımsanmayacak kadar çoktur. Biz engelleri kaldırmak için uğraşıyoruz. Engelsiz yaşam merkezinde 70 kişiye hizmet vermekteyiz. Bizler engelliler için kaldırımlar, görme engelleri yolları, engelli için park etme ve rampalar yapmalıyız.” dedi.
Etkinlikte son olarak söz alan Yeşil Iğdır Engelliler Spor Kulübü Derneği Havalı Silahlar Milli Sporcusu Hakan Abakay, engellilerin yaşadığı sorunlar ve beklentileri ile alakalı katılımcılara bilgiler aktardı.
Konferansın son bölümünde, Iğdır Üniversitesi Yaşlı Bakımı bölümü öğrencilerinin engelliler için hazırladığı işaret dili ile slayt gösterisinin yer aldığı videoların sunumumun ardından katılımcılar ile interaktif bir şekilde soru cevap bölümü gerçekleştirildi. Nihayetinde katılımcılara teşekkür belgelerinin verilmesiyle etkinlik son buldu.