Iğdır ve yöresinde 21 Mart'ta kutlanan Nevruz bayramı öncesi hazırlıklar devam ederken bazı vatandaşlar baharın ve Nevruzun simgesi olan Semeniyi evlerinde yeşerterek Nevruz bayramına hazır hale getiriyorlar. Nevruz günü her evin masasında bir semeni yeşillik görmek mümkün. Semeni konusunda bir açıklama yapan araştırmacı yazar Coşkun Oluz, "Yöre halkının geçmişten gelen bir geleneği de semeni yetiştirmektir. Ağpirçeylerin "Çölün şahta, boranına", "toprağın kış uykusuna", "insanın yaz arzusuna" karşılık olarak sinilerde semeni göyertilir. Yeşil yeşil göğerdikçe insanların da niyet ve arzuları gerçekleşir. dediklerine göre yaz arzusu, bereket nişanesi yetiştirilen semenidir. . Nevruza üç hafta kala semeni hazırlanır.
"Baharın müjdecisi" olarak kabul edilen ve yıllardır Iğdır ve çevresinde kutlanan geleneksel Nevruz Bayramı'nın sembollerinden küçük kaplarda buğday, mısır ve nohut gibi tahıl yetiştirilme geleneği olan semeni, Iğdır ve yöresinde halen yaşatılıyor.
Her yıl 21 Mart'ta kutlanan, baharın müjdecisi olarak kabul edilen Nevruz Bayramı denince akla ilk gelen geleneklerden olan bolluk ve bereketi temsil eden semeni geleneği, Iğdır da her evde yeşertilerek bayrama hazır hale getirildi.
Iğdır’da Nevruz bayramı gelenekleri konusunda açıklama yapan araştırmacı yazar Coşkun Oluz, Semeni "Bolluk ve bereketi temsil ediyor"
Semeni geleneği Iğdır da nevruz bayramını geleneksel olarak kutlayan her evde yeşertiliyor. Semeni, toprağın uyanışını ve baharın gelişini simgeler. Bolluğu, bereketi temsil eder. Herkes semenisini kendisi yetiştirir ve yeni yılla ilgili tüm dileklerini semeni ekerken diler ve o dileği karşısında semenisini büyütmeye çalışır, büyümesi de dileklerinin gerçekleşeceği anlamına gelir.Türk halk kültüründe 'yaşam otu' olarak bilinen semeni, kırgınların, küskünlerin yumuşayıp barışmasını sağlar. Komşular arasında geçmişte kırgınlık yaşanmışsa, diğer nevruz hediyeleriyle taraflar birbirlerine semeni gönderir. Semeni, değer verilen insanlara gönderilir. Komşularından semeni hediyesi alan insanlar, bundan büyük mutluluk duyarlar. Vatandaşlar Nevruz Bayramı öncesi büyük bir coşkuyla semeni yetiştirirler. Yeniden, topraktan doğuşu simgeleyen semeni, Nevruz Bayramı geleneklerinin olmazsa olmazlarındandır." dedi.
Oluz, Nevruz geleneğinde vazgeçilmez unsurlardan biride yedilevin ve kırmızıya çeşitli renklere boyanmış yumurtalardır. Yedilevin çeşitli çerezlerden oluşur. Kıştan kalan çerezlere ilaveler yapılır. Bayram için gelenlere ikram edilir. Bu gelenekte yaşatılıyor çocuklar sevindiriliyor. Yumurta kırmızıya boyarlar yöre halkı artık kışın beyaz karından bıkmıştır.Baharla birlikte yeşili renkliyi isterler bunun için yumurtayı kırmızıya ve çeşitli renklere boyarlar. “şeklinde konuştu.
Semeni ile ilgili manilerde vardır : “Semeni al meni Her yazda sen yada Sal meni... İlde göyerderem seni, Semeni, sazana gelmişem, Uzana uzana gelmişem.".