Tesnim Haber Ajansı - Türkiye ile İran arasında yeni sınır kapılarının açılmasını ön gören kanun tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanun tasarısına göre, uluslararası yolcu, eşya ve araç trafiğinde kullanılacak güzergah sayısını arttırmak amacıyla, Dilucu-Maku Kara Hudut Kapısı ve Kapıköy-Razi Kara Hudut Kapısı faaliyete geçirilecek.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bu anlaşma için İran'da görüşmeler yapacak. İran ziyaretinin ayrıntılarını anlatan Bakan Canikli şunları söyledi:
"Türkiye ile İran arasındaki üçüncü gümrük kapısını hayata geçirmek istiyoruz. Kapıköy'ün açılması için İran tarafında 75 kilometrelik yol yapılması gerekiyor. İran, ekonomik gerekçelerle 'biz bunu şimdi yapamayız. Siz yaptırın finanse edin, biz size ödeyelim' önerisi getirdi. Bunu masaya yatırdık. Finansmanını nasıl sağlayacağımızı araştırdık.
Teknik heyetler İran'da gerekli görüşmeleri yaptı. İran tarafındaki 75 kilometrelik bölümü Türkiye yaptıracak. Daha sonra İran'dan parasını alacak. Yolun maliyetinin 250-300 milyon lirayı bulacağı hesaplanıyor. Buna ilişkin anlaşma imzalanacak. Türkiye açısından çok önemli. Gürbulak kapısından daha kısa ve daha kullanışlı bir yol. İhale, Türk ve İran firmalarına açık olacak."
Tarihi karar bankaları harekete geçirdi
Türkiye ile İran arasındaki ticaret, bankaları harekete geçirdi. Ekonomi Bakanlığı bankaların İran'daki etkinliklerini artırmaları için teşvik edecek.
Türkiye ile İran arasında Tercihli Ticaret Anlaşması 1 Ocak 2015 itibariyle yürürlüğe girerken, iki ülke arasında finans sektöründeki ilişkiler artıyor. Petrol ve doğalgaz ödemelerinde aktif olarak görev alan Halk Bankası'na yeni kardeş Türk bankaları geliyor. Öncelik bu ülkede temsilciliği bulunan Ziraat Bankası'nın olacak. Ziraat'in mevduat toplamayacağına dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, Halk Bankası gibi çalışacağını belirtiliyor. İran'dan bir-iki bankanın da Türkiye'de finans sektöründe yer almak istediği ifade ediliyor.
Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile İran'daki Türk bankaların etkisinin artırılması konusunda temasa geçerken, özel bankaların da teşvik edileceği belirtiliyor.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de iki ülke arasındaki 13-14 milyar dolarlık ticaret hacminde yılbaşından sonra artış olduğunu ifade ederek, "2-3 haftalık ticaret ivmesi gayet iyi. Kısa sürede ticaret hacmini 16-17 milyar dolarlar seviyesine çıkarabiliriz" diyor. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2017 yılı sonuna kadar 35 milyar dolar seviyesine çıkarılması hedefleniyor.
Türkiye ile İran arasında imzalanan ve 2017 başından itibaren yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye'den 140, İran'dan 125 olmak üzere toplam 265 üründe gümrük vergileri aşağı çekilmişti. Ticari ilişkilerin gelişmesi ile muhtemel sorunların hızla çözülebilmesi amacıyla Tahran'da Türk Ticaret Merkezi'nin kurulması öngörülüyor. Türkiye'nin bu ülkedeki ticaret müşavirliğinin de güçlendirilmesi planlanıyor.
Haber Iğdırda büyük sevinçle karşılandı. Yeşil Iğdır Gazetesi İmtiyaz sahibi Cabbar Şıktaş şunları söylüyor: Yıllardır o kadar çok yazıp çizdik ki, yazmaktan usanmıştık artık... Nihayet hayırlı haber Ak Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras'tan geldi.
Aralık Dilucu bölgesinden İran'ın Maku vilayetine sınır kapısı açılması mecliste onaylandı ve yürürlüğe girdi.
Bu ne demek biliyor musunuz.
Iğdır'ın değeri bir kat daha arttı.
Iğdır'dan Aralık'a arsa fiyatları yükseldi.
Ticaret hacmi ikiye katladı.
Iğdır gerçek manada cazibe merkezi oldu.
İran'lı turistlerin daha çık gelmesi demek.
Iğdır'a hayırlı olsun.
Bölgede İranlı turist sayısı da her geçen yıl artış gösteriyor.
Genel Haber
Yayınlanma: 16 Şubat 2017 - 00:00
İran ile Türkiye Arasında Yeni Sınır Kapıları Açılacak
TBMM Genel Kurulunda İran ile Türkiye arasında yeni sınır kapılarının açılmasına dair kanun tasarısı kabul edildi.
Genel Haber
16 Şubat 2017 - 00:00
İlginizi Çekebilir