Yerli aşı üretim ve uygulamalarının başlayacağı tarihe kadar ise; çalışmalarda güvenilirliği ve koruyuculuğu test edilmiş COVID-19 aşılarının ülkemize getirileceği ve başta sağlık personeli olmak üzere riskli meslek gruplarına uygulanacağı duyurulmuştur.
Yapılan bu açıklamalarda söz konusu aşı uygulamasının yapılacağı, öncelikli ve riskli olarak belirlenen meslek grupları içerisinde; insanlık tarihi kadar eski ve kutsal veteriner hekimlik mesleğinin mensuplarının yer almaması biz veteriner hekimleri son derece üzmüştür.
COVID-19 ile mücadele küresel anlamda devam ederken, laboratuvarlarda zamanla yarışarak hayatları kurtaracak aşı ve serum üretmek için olağanüstü gayret gösteren veteriner hekim kökenli virolog akademisyen meslektaşlarımız olmak üzere; ülkemiz çapında yaklaşık 35.000 meslektaşımız veteriner halk sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan refahı, çevre sağlığı, gıda güvenliği konusunda ülkemizin en ücra köşelerinde gece gündüz görev yapmaya ve katkı vermeye devam edecektir.
Yürütülen bu hizmetler esnasında gerek çiftlik hayvanlarına, gerekse evcil hayvanlara müdahale edilirken halkımız ile yakın mesafede bulunma söz konusu olmaktadır. Bu durum hem veteriner hekimler, hem de hayvan sahipleri için ciddi manada risk oluşturmaktadır. Nitekim veteriner hekimlerden COVID-19’a yakalananların sayısı artmış, hayatını kaybedenler olmuştur. Bölgemizde 25 meslektaşımızın Covid-19 hastalığına yakalandığı tarafımızca da rapor edilmiştir.
Bu çerçevede Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası olarak söz konusu COVID-19 aşısının uygulanmasında; kamuda, özel sektörde ve serbest veteriner hekimlik yapan veteriner halk sağlığı, hayvan sağlığı ve salgın döneminde en stratejik öneme sahip olduğu bir kez daha anlaşılan gıda sektöründe görev yapan veteriner hekim meslek grubunun öncelikli ve riskli gurup olarak değerlendirilirek ilk etapta aşılanması, COVID-19 enfeksiyonun bulaşma riskinin azaltılmasına ve söz konusu salgının eradikasyonuna önemli ve ciddi katkılar sağlayacaktır.