”Unit Bioteknoloji Tarım, Hayvancılık ve Sanayi AŞ, 25 Nisan 2007 tarihinde Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası'na kaydını yaptırarak faaliyete başlamıştır. Şirket 1.000.000.- YTL sermayeli olup, sermayesinin tamamı 2007'de ödenmiştir.
Faaliyet alanı, Iğdır İli ve civarında tarımsal ürünler istihsal etmek, ettirmek ve bunları işleye rek pazarlamaktır. Bu amaçla Şirket yönetimi ve personeli, Unit Grup'un İstanbul Kavacık'taki Ofisine taşınarak burada çalışmaya başlamıştır. Ayrıca, Iğdır'da bir ofis kiralanmış; restore ve tefriş edilmiş ve Iğdır Bölge Koordinatörü göreve başlatılmıştır.
Şirket öncelikle, artan petrol ve petrol ürünleri fiyatları ve Devletin kanola üretimine verdiği destek primi nedeniyle, üretimi fızibıl olarak görünen biyodizel üretimini gerçekleştirmeyi kendisine hedef olarak seçmiştir. Ancak yapılan etüdler neticesinde; Türkiye'de çok yüksek miktarda atıl biyodizel üretim tesisi kapasitesi bulunduğu tespit edilmiştir; bu durumun nedeni de ülkede yeterli miktarda kanola bitkisinin yetiştiril memesi olarak saptanmıştır. Iğdır ve civarında da yeterli miktarda kanola yetiştirilmediği takdirde kurulacak olan yağ ve biyo dizel tesislerinin çok düşük kapasitelerde, zararına çalışmak zorunda kalacağı öngörülerek, öncelikli hedef, kanola yetiştiriciliğinin başlatılması ve yaygınlaştırılması olarak seçilmiştir.
Iğdır'ın tarım potansiyelinin tespiti ve özellikle bölgede kanola yetiştiriciliğinin olabilirliğinin raporlanması amacıyla, bu konularda Türkiye'de uzman bir kuruluş olan Trakya-Önder Çiftçi Kooperatifi ile bir sözleşme yapılmıştır. Bu kuruluşun hazırladığı rapora göre, Iğdır ve civarında, kanola yetiştirilebileceği ve her yıl tedricen artmak üzere, 2012 yılında takriben 220.000 dekar alanda 25.000 ton ham yağa denk gelen, 62.500 ton yağlık tohum yetiştirmek mümkün olabileceği anlaşılmıştır.
Unit Bioteknoloji, yukarıda belirtilen rapor doğrultusunda Iğdır'da kanola yetiştirme faaliyetine 2007 yılı içinde bir kampanya ile başlama kararı almıştır. Bu amaçla, bölgede ikâmet eden iki adet ziraat mühendisini kadrosuna katmış ve kampanyanın yürütülmesi, hem yeni işe alınan ziraat mühendislerinin hem de Iğdır çiftçisinin kanola yetiştirme konusunda eğitilmesi için gene Önder Çiftçi Kooperatifi ile bir danışmanlık sözleşmesi imzalamıştır. Sözleşmeye göre: ziraat mühendislerine Trakya'da 10 günlük bir eğitim verilmiş; ekim zamanı danışmanlar ekime nezaret etmiş ve kanola eken çiftçiye pratik eğitim hizmeti vermişlerdir. Gene sözleşme kapsamında kanola yetiştiriciciği konusunda her türlü destek danışmanlık firmasından temin edilecek ve ilaçlama ile mahsul hasatı, nezaretlerinde yapılacaktır.
2007 Yılı kanola ekim kampanyasında, 1.000 dekarı sözleşmeli çiftçilikle, 1.000 dekarı kiralanacak arazide, bizzat şirket tarafından ekilip yetiştirilmek üzere toplam 2.000 dekarlık alanda kanola ekimi planlanmıştır. Ancak arazi kiralarının öngörülen değerden daha yüksek olması nedeniyle 4 adet kira sözleşmesine bağlı olarak ancak 538 dekar alan kiralanmıştır. Diğer taraftan 62 çiftçi ile 1.271 dekar alanda kanola ekimi ve satın alımı üzerine sözleşme yapılmıştır. Dolayısıyla şirketin kontrolu altında, Iğdır'da toplam 1.809 dekar alana kanola ekilmiştir. Ekim yapıldıktan sonra 9 dönümlük alanda bir çiftçi kanola ziraatından
vazgeçmiştir. 1800 dekar alanda kanola tarımı başarı ile yürütülmektedir. Çıkan sorunların giderilmesi sağlanmaktadır.
Yapılan sözleşmelerle bu alanlardaki kanolanın vejetasyonu ve hasatı yine Önder Çiftçi Kooperatifinin danışmanlarıyla birlikte Unit Bioteknolojinin denetim ve kontrollarıyla yapılacaktır. Şirket sözleşme yaptığı çiftçilerin, başta teknik bilgi ve tohumluk olmak üzere kanola yetiştirilmesinde gereksinim duyacağı her türlü ihtiyacını karşılamaktadır. Karşılığında ise bu ilk ekim yılı için Şirketimizce herhangi bir komisyon talep edilmeyecektir.
Şirket, 2007 yılı kampanyasında kanola yetiştirilmesi için gerekli olan tohumluğu, ilacı ve gübreyi temin etmiş ve etmektedir. Gübre kullanımının toprağın ihtiyacına göre yapılabilmesi için ekilecek arazilerden alınan toplam 76 adet toprak numunesi Muş Tarım Müdürlüğü laboratuarında analiz ettirilmiş ve analiz neticelerine göre çiftçilere kullanacağı gübre cinsleri ve miktarları tavsiye edilmiştir. Kanola ekiminin öngörülen tarihler arasında, istenilen şartlarda yapılabilmesi için, özellikle kanola ekimine uygun 2 adet üniversal mibzer makinesi imal ettirilmiş ve bir adet kesek merdanesi satın alınmıştır. Iğdır'daki zirai faaliyetlerin aksamadan, zamanında yürütülmesi amacıyla bir adet çift kabinli pick-up satın alınarak personelin hizmetine verilmiştir.
Her ne kadar 2007 yılı ekiminin hasat neticeleri ve elde edilen kanola tohumunun getirisi değerlendirilerek 2008 yılı için ekim alanının miktarı öngörülecekse de, bugün için bu miktarın, 2007 yılında ekilen alanın en on katı olması düşünülmektedir.
Bölgede kiralanarak tarım yapılabilecek en büyük arazi TİGEM'e ait Kazım Karabekir Tarım İşletmesi'nde bulunmaktadır. 60.000 Dekarlık bu arazinin ıslâh edilerek tarıma elverişli hale getirilmesiyle, bir bölümünde kanola ekimi yapılabileceği gibi bir bölümünde de şirketin faaliyet alanına giren meyve - sebze yetiştiriciliği yapılabileceği düşünülerek, bu arazinin uzun dönemli kiralanabilmesi için gerekli olan başvuru dosyanın hazırlanması amacıyla Ankara'da Orjin Tarım Ltd. Şti. ile bir proje hazırlama sözleşmesi imzalanmıştır. Bu şirket tarafından yerinde inceleme yapılarak hazırlanan dosya, arazide yapılacak tarım faaliyetlerine yönelik bir fizibilite raporunu da ihtiva etmektedir.
Iğdır Aralık Tİ GEM arazisinin ıslah edilerek tarıma elverişli hale getirilmek üzere uzun vadeli kiralanması için Başbakanlık ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına Şirketimizce talepte bulunulmuş ise de kiralama talebi, yapılması düşünülen mevzuat değişikliğinden bahisle TİGEM tarafından şimdilik uygun görülmemiştir.
Iğdır'da 2008-2009 dönemi kanola ekiminden elde edilebilecek mahsul miktarı, bu ürünü fızibıl işleyecek bir yağ ve biyodizel tesisi kurmak için gerekli miktara erişemeyecektir. Dolayısıyla, bu dönemin ürünü de tohum olarak satılacak ve yağ ile biyodizel tesisi yatırımları henüz yapılmayacaktır.
Unit Biyoteknoloji, 2008 yılında Iğdır'da tarımsal yatırım faaliyetlerini:
a) Meyve bahçesi tesis etmek,
b) Meyve püresi üretim tesisi ve
c) Soğuk hava deposu
kurmak ve işletmek olarak tespit etmiştir. Bu amaçla, İTÜ Kimya Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı ile bir "Telif Hakkına Konu Materyeli Kullanma Sözleşmesi" yaparak altı ay süre ile gıda teknolojisi konusunda müşavirlik hizmeti alınmıştır.
Depo ve püre üretim tesislerin projelendirilmesi ve maliyetlerinin tespiti için: Bigtem, Ortar, Egemas, Osmanlı Makine, Göztepe Makine, Göçmen-İmbat, Frigomekanik, Sistek, IPI-ELPO, Barlas Soğutma, Rossi&Catelli ve Ing. Rossi şirketleri ile görüşmeler yapılmıştır,
Yapılan görüşmeler sonucu, 2371 m2 ve 12 odalı, 2300 ton kapasiteli soğuk hava deposunun İMBAT-GÖÇMEN LTD.ŞTİ.leri ortaklığına 490.000.- € ya verilmesi uygun görülmüştür.
10 Ton/saat kapasiteli Meyve Püresi tesisinin kayısı , elma,armut,şeftali erik,domotes suyu işleyerek püre haline getirecek; ilave edilecek filtre ve evaparatörlerle bu suları berrak hale getirebilecek ve konsantre edebilecek ve aseptik dolum yapabilecek şekilde planlanmış ve istenilen niteliklerde Meyve Püresi tesisi için makine araştırmaları yerli ve yabancı firmalar nezdinde gerçekleştirilmiştir.
Yapılan incelemeler sonucu, 10 Ton/saat Kapasiteli Meyve Püresi Tesisi makine ve ekipmanlarının İtalyan ROSSİ&CATELLİ Firmasından temini konusunda karara varılmıştır. 1.593.000.- € ya anlaşma yapılmıştır.
Gerek Meyve Püresi, gerek soğuk hava deposu makine ve ekipmanlarının alımı ile ilgili sözleşmeler yapıldıktan sonra, alımlar (paneller hariç) leasing anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.
Leasing anlaşmaları Denizbank ile yapılmıştır.
Şirket, Iğdır'daki yatırımlarını, bir Unit Grup şirketi olan "Unit Elektrik Enerji Toptan Satış İhracat Ve İthalat A.Ş."nin Çalpala Köyü'ndeki 609 dekarlık arazisinde bulunan yaklaşık 32500 m2 kapalı alan ve ek tesislerinde gerçekleştirilmektedir.
Arazi, 20 yıllığına, içindeki fabrika, yönetim binası, yemekhane, lojmanlar, depo binaları ve diğer müştemilatı ile birlikte senelik 480.000 YTL'na kiralanmıştır. Binalar, çok uzun süredir kullanılmadığı için bakıma muhtaçtır. Bu nedenle Unit Bioteknoloji A.Ş. öncelikle kullanımına ihtiyaç duyduğu: idari ofis binasının, 2 adet ambarın, kantar binasının, yemekhanenin (çiftçi eğitim binası) tadilatları ve bakımlarının yapılması işini İnta İnşaat Şirketine 1.150.000 YTL bedelle vermiştir. Sözleşme kapsamına: giriş tesisinin, su deposunun ve kısmen çitlerin onarımı, kantar ve jeneratör montajı, aydınlatma, parke ve taş kaplama işleri de dahildir. 2007 yılı içerisinde bu inşaat faaliyetleri için İnta İnş.Şti.ne toplam 580.000.- YTL ödemede bulunulmuştur. Tesislerdeki bu tadilat ve onarım işlerinin 2008 yılı Mayıs ayı sonuna kadar bitmesi beklenilmektedir.
Fabrikanın içme ve kullanma suyu sorunu çözümlenmiştir. Eski sondaj kuyusunun doldurulmuş olması ve kuyunun bulunduğu alan mera arazisi içine alınması nedeniyle , fabrika arazisi içinde Aladağ Sondaj Firmasına 120 m. derinlikteki 2 sondaj kuyusu açtırılmıştır. Su kuyularından yaklaşık 20 lt/sn, su elde edilmiştir. Bu kuyuların pompa ve elektrik işleri 2008 de tamamlanacaktır.
Kurulması planlanmış olan Meyve püresi ve soğuk hava deposu için Iğdır Çevre ve Orman İl Müdürlüğünden ÇED raporu gerekmediğine dair rapor alınmıştır.
Iğdır'da yapılan tarıma dayalı sanayii yatırımı ile ilgili Hazine Müsteşarlığı nezdinde yatırım teşviki ile ilgili müracaatlar yapılmış ve yatırım teşvik belgesi alınmıştır. Şu anda soğuk hava deposu panelleri ile ilgili revize yapılmaktadır.
Yönetim Kurulu toplantıları düzenli olarak yapılmış ve alınan kararlar deftere işlenmiştir. 2007 yılı içerisinde 20 toplantı yapılarak 20 karar verilmiştir.
Şirketin bugün için, Iğdır'da, 1 Bölge Koordinatörü, 1 Fabrika İşletme Müdürü, 1 Fabrika İşletme Müdür Yardımcısı, 1 İnşaat Mühendisi Danışman, 1 Elektrik-Elektronik Mühendisi, 1 Elektrik Teknisyeni, 2 Ziraat mühendisi 4 diğer personel olmak üzere 11 personeli, İstanbul merkez ofiste ise: 1 proje müdürü, 1 proje müdür yardımcısı, 1 muhasebeci, 1 kalite kontrol uzmanı danışman, ve 1 yönetici asistanı olmak üzere 5 personeli vardır
2008 Yılı içerisinde;
1.Iğdır Meyve Püresi ve Soğuk Hava Deposunun Haziran 2008 de meyve ve sebze sezonuna yetiştirilmesi planlanmıştır.
Meyve Püresi ile Soğuk Hava Deposu Tesislerinin kurulacağı 11.000 m2 kapalı alandaki gerekli inşaat ,elektrik ve mekanik işleri 1 Haziran 2008 tarihine kadar tamamlanacaktır. İnşaat işlerinin sözleşmesi yapılmış, elektrik ve mekanik işler için çalışmalar son aşamadadır. Fabrika alanında üretime yönelik laboratuar yapımı gerçekleştirilecektir.
2.2007 de başlatılmış olan fabrika alanındaki idare binası ve diğer tesisler inşaatı Mayıs 2008 sonu itibariyle tamamlanacaktır.
3.Meyve sebze alım işleri organize edilecektir.
4.Alınacak Meyvelerin kaliteli ve istenilen standartlarda olması için Tarım İl Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde çiftçi eğitim çalışmaları yapılacaktır. Özellikle ilaçlama, gübreleme, sulama ve meyve toplama konularında yapılacak çalışmalar desteklenecek ve takip edilecektir.
5.1800 dönümde denemesi yapılan Kanola ürününün bakım ve takibi ile zamanında hasatı
için çalışmalar yapılacaktır. Hasat sonu kanola tohumu, sözleşmeli çiftçilik modeli çerçevesinde çiftçiden Şirketimizce satın alınacak ve serbest piyasada pazarlanacaktır.
Kanola ekiminde olumlu sonuç alındığı takdirde sözleşmeli çiftçilik modeli ile daha fazla
alanda kanola ekimi ve 2007 de kanola ekilmiş alanlarda münavebe bitkisi ektirilmesi
planlanacaktır.
6.Fabrika arazisi içerisinde 2008 başında tesis edilmiş bulunan, 283 bodur elma, 48 bodur kiraz, 79 vişne, 100 adet şeftali, 104 adet nektarin, 51 erik, 38 deveci armudu, 11 kayısı
olmak üzere toplam 714 adet ağaç dikilen meyve bahçesinin bakımı gerçekleştirilecektir.
7.2008 yılı içerisinde meyve ve sebze paketleme tesisi ile ilgili proje çalışmaları yapılacaktır.
8.2008 yılı içerisinde yeterli kanola ekimi gerçekleştiği taktirde, kanola yağ tesisi proje çalışmaları başlatılacaktır.
9.Yeni projeler bazında fabrika içerisinde ve çevresinde yapılması düşünülen gerekli
inşaat,elektrik ve mekanik işler projeleri hazırlanacaktır.
10.Fabrika çevre koruma ve aydınlatma tesisleri tamamlanacaktır.
Bu işlerin gerçekleştirilebilmesi için Şirket sermayesinin arttırılması hususu Genel Kurul gündemine teklif edilmiştir.
Genel Haber
Yayınlanma: 23 Nisan 2008 - 12:07
Unit Faaliyet Raporunu açıkladı
Unit firmasının yıllık olağan genel kurul faaliyet raporu açıklandı. Bu yılki genel kurul toplantısında Unit firmasının ortaklarından Ercan Aysan raporu şöyle açıkladı:
Genel Haber
23 Nisan 2008 - 12:07
İlginizi Çekebilir