BAŞKAN GÜNEŞ MALİ DURUMU AÇIKLADI
31 Mart yerel seçimlerinde Belediye Başkanlığına seçilen Mehmet Nuri Güneş belediyenin mali durumunu basın mensupları ile paylaştı ve her ay 62,986,959 TL gelir olduğunu, 73,011,189 TL gider olduğunu ve 10.024.230 TL açık verdiklerini duyurdu.
Durum şöyle, bu borçların çoğu belki de 50 yıl öncesinden birikerek gelen kamu borçlarıdır. Bunlar yapılandırılır ve çoğu zaman da belediye başkanları bu yapılandırmalara uymayarak kamu kurumlarına olan hak edişlerini ödemezler ve bu birikerek bir sonraki döneme devredilir.
Nitekim aynı bütçe durumunu bir önceki Başkan Yaşar Akkuş da yaptığı toplantıda geçmişten günümüze devredilen borçlar diye açıklamıştı.
İller bankası ve bankalardan alınan borçlar da belediyenin yaptığı hizmete göre değişir. Kimi belediye proje üretmez borçlanmaz, kimi belediye proje üretir ve borçlanır.
Geçtiğimiz dönem Iğdır Belediye Başkanı Yaşar Akkuş görevden alınmış ve yerine Vali Kayyum Belediye Başkanı olarak atanmıştı.
Eski Valilerden Enver Ünlü 1 ay kadar belediye başkan vekilliği yaptı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ardından Hüseyin Engin Sarıibrahim Kayyum Vali olarak görevi devraldı.
Gerek Hüseyin Engin Sarıibrahim ve gerekse son 6 ay Kayyum Valilik yapan Ercan Turan, Iğdır’a neler yaptılar gelin şöyle bir göz atalım.
Şehrin 50 yıldır değiştirilemeyen ve artık kullanılamaz hale gelen kanalizasyon ve içme suyu hattının yenilenmesini sağladılar.
Bilindiği gibi kanalizasyonun bir kısım ödeneği Avrupa hibe fonlarından karşılanıyor olsa da içme suyu zorunlu olarak iller bankasından alınan krediyle yapılmıştır.
Zira içme suyu yapılmamış olsaydı üst yapı tekrardan kazılacak, bu sefer de içme suyu hattı çekilmek zorunda kalınacaktır.
Ayrıca kanalizasyon ve içme suyu hatlarının ikinci etabı tamamen belediyenin öz kaynakları ile yapılmıştır.
Her ne kadar yeri konusunda halen bile tartışmalar devam etse de olması gereken bir yatırım şehirlerarası otobüs terminali idi. Ve bu eser Iğdır’a kazandırıldı.
Sebze hali elzem bir yatırımdı ve tamamlanıp sebzeci esnafının hizmetine sunuldu.
Taziye evleri yapıldı ancak sayısının hızla artırılması gerekmektedir.
Eski parklar yenilenmiş, sıfırdan 20’ye yakın park yapılmıştır.
Kadınların yoğun ilgi gösterdiği Kadın Sosyal Yaşam Merkezleri hizmete sokuldu.
Şehrin tamamı, özellikle de kanalizasyon ve su hattı çekilen alanların asfalt ve kaldırımlarının yenilenmesi tamamladı.
Şehrimizde bulunan ve hepimizin çoluk çocuğunun can güvenliğini tehdit eden metruk binaların yıkılması.
Yıllardır daracık sokaklarda eziyet çeken halkın yolu açılmış, genişletilmiş ve şehir nefes almıştır.
Iğdır Belediye hizmet binasının yapılıp bitirilmesi.
Revizyon imar planı ve 18. madde uygulamasının yapılması.
Tapu tahsis belgelerinin verilmesi.
İçme suyu arıtma tesisinin yapılması.
Atık su arıtma tesisinin yapılması.
Dilucu Şehitleri Parkı, Meydan Parkı, Yeşil Kuşak Yürüyüş yolu, Çocuk Trafik Parkı, İskender Iğdır Caddesi, Uluhan Ali Aras Caddesi, Karakuyu Caddesi ve Medet Serhat Parkı, Zahireciler Sitesi, Katı atık aktarma istasyonu, Asri mezarlığın yenilenmesi, Özgür mahallesinde yıllardır kimsenin imar uygulayamadığı alana imar uygulanması, parsellerin oluşturulması, hiçbir hizmet alamayan mahalle sakinlerinin kanalizasyon, su, internet, okul, gibi hizmetleri almaya başlaması, yeni yol açımı, gıda yardımı, kültür sanat etkinlikleri gibi birçok hizmet verilmiştir.
Elbette bu yapılanlar bizlerin yüzeysel görebildikleridir.
Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim döneminde 810 milyon borç ödenirken, 640 milyonluk yatırım yapıldığında bu yatırımların arkasında Milletvekili Cantürk Alagöz ile İl Başkanı Ali Kemal Ayaz'ın olduğunu da bilmemiz gerekiyor.
Şimdi gelelim Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş’in açıkladığı gelir gider tablosunu değerlendirmeye.
Kayyum Belediye Başkanları göreve geldiğinde genel bütçeden destek alıyor, İller Bankasından kredi alıyor ve bununla birlikte belediye öz kaynaklarını da harekete geçirebiliyordu.
Başkan Güneş’in açıkladığı rakamlara bakınca "Belediyenin kapısına kilit mi vurulacak?" algısı oluşmasın.
Belediye öz kaynaklarını harekete geçirerek bu borcu kısa sürede ödeyebilir, yatırım yapabilir, personel giderlerini karşılayabilir.
Şöyle ki, mesela Iğdır’da şu anda çok ciddi bir imar sorunu var.
Topçular, Bağlar, Atatürk, Emek, Cumhuriyet, Söğütlü gibi birçok mahallede bulunan arsalar 3 kat olduğundan yapılaşma gerçekleşmiyor.
Yani, yanı başı 5 kat, diğerleri 3 kat.
Belediye plan tadilatı, revizyonu her neyse yaparak bu sorunu çözebilir; her bir arsadan belediyeye kaynak da sağlayabilir.
Bu yapılırsa vatandaş da yüksek fiyata ev almak zorunda kalmaz.
Çünkü kat yükseltmek için öne sürülen ayrıntılar her bir daireye bir milyona yakın fiyat artışı yüklüyor. Yapılacak olan plan değişikliği ile bunun önüne geçilebilir, vatandaş külfetten kurtulur, belediye de gelir elde eder.
Otogar bir an önce hizmete geçirilebilir ve buradan belediye iyi bir gelir elde edilebilir.
Zahireciler sitesi bitirilip yapılan iş yerleri zahireci esnafına satılabilir.
Şehrin tamamında birçok arsanın, parselin içinde küçük ölçeklerde bulunan belediye yerleri arsa sahiplerine satılabilir.
Emlak, su tahsilatlarına yoğunlaşarak belediye gelirleri artırılabilir.
Demem o ki, bahsedilen rakamlar bir belediye için çok da önemli rakamlar değildir.
Belediye bunun üstesinden çok rahat gelir ve yatırıma da devam eder.
Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş ve ekibinin bunları mutlaka değerlendirdiğini düşünüyorum.
Biz yine de hatırlatmış olalım.