BAŞIMIZA GELENLER!
Bu yazıma ‘’Ah başımıza Gelenler’’ diye yazarak başladım ama sakın yanlış anlaşılmasın. Amacım, siyasi ve etnik anlamda, özellikle, yerel siyasi ve etnik anlamda, Iğdır’ın yaşadığı ya da, Iğdır’a yaşatılan talihsiz siyasi ve etnik çekememezliklerdir. Ne yazık ki, Iğdır’ın makûs talihi de budur. Iğdır bir türlü bu konuda rayına oturmadı, ya da oturmasına müsaade edilmedi. Her defasında raydan çıkarak, siyasi ve etnik hareketlerin kurbanı oldu. Her ne çektik isek başımıza seçerek getirdiğimiz siyasilerden çektik. Kim daha çok şoven davrandıysa, kim daha çok ırkçı davrandıysa, kim daha çok ötekileştirdiyse onu, ya da onları seçtik. Bir süre memnun olduklarımız olsa dahi onların da ömrü çok uzun sürmedi. Kısaca bu anlamda kimi üzdü geçti, kimi ezdi geçti. Bir kanadı kırık kuş misali, çırpındık durduk. Bir türlü uçmayı başaramadık.
Geçen geçti zaten, gelecek te önümüzde duruyor. Belediyecilik sıradan insanların yöneteceği iş değildir. Bilgi ister, öngörü ister, sosyal ve kültürel birikim ister, bilgi ve beceri ister. Yıllardı aynı filimi izliyoruz. Bir filim defalarca izlenmez. Geçmişten dersler çıkararak geleceğe bakmak gerekir. Huzurlu, yaşanabilir, ortak değerlere saygılı ve sahip olmak, paylaşımcı olmak açısından yerel yönetimlerin önemi ve payı çok büyüktür. Çünkü yerelde belediyeler, merkezi hükümete bağlı sorumluluklar taşımaktadırlar.
Yerel yönetimlerde belediyeler, sosyal yönetim kapsamında yönettikleri belediyecilik anlayışında, insanları dinlerine, dillerine ve ırklarına göre değil, sorumlulukları gereği herkese ve her kesime aynı mesafede yaklaşmalıdırlar. Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde ve yöremizde sosyal belediyecilik anlayışına ve çalışmalarına önem verilmelidir. Ne yazık ki bizde bu güne kadar bu anlayış ve bu sorumluluk duygusu hiç olmadı. Olsa bile işimize gelmedi.
Demokratik, şeffaf, seçmenine hesap verebilir yerel yönetimler her zaman başarılı olmuşlardır. Seçmenin veya vatandaşın memnuniyeti bir anlamda yerel yöneticilerin daha üretken ve başarılı olmalarını sağlar. Bizler oldum olası ‘’ Kim olursa olsun yeter ki bizden olsun’’ Anlayışı ile hep ırkçı davrandığımız için başımıza bunlar geliyor. Zengin kültürü, sosyal ve coğrafi konumu ve farklı renklerin birlikte yaşadığı Iğdır’ımız, hiçbir alanda bir arpa boyu yol almamıştır. Iğdır diğer iller gibi hak ettiği yerde değil. Bunca kültürel ve sosyal zenginliği sahip Iğdır, ne yazık ki, siyasilerin, siyasi sermayesi olarak, ırkçılık girdabında kanadı kırık kuş misali bocalayıp durmuştur. Bu kuşun iki kanadı vardır. Bunlardan biri kırık olursa kuş uçamaz. Bu kuşun kanatlarından biri Kürtlerdir diğeri de Azeri Türkleridir, Gövdesi ise yerelde Iğdır, genelde ise Türki’yedir. Bunca zaman bu kuş hep tek kanatla uçurulmaya çalışıldığı için her defasında kuş yerde kalmıştır. Iğdır’ı tek kanatla uçurmaya çalışanların hiç biri yok bu gün Iğdır’da, hepsi çekip gittiler dönmemecesine. Dönmediler, dönmüyorlar Iğdır’a.
Mevcut iktidar,” Madem öyle işte böyle” diyerek Sayın valimizi kayyum olarak atamıştır. Sayın Valimizi birkaç defa sahada gördüm. Alçak gönüllülüğü, hoşgörüsü ve vatandaşa yaklaşımı, vatandaşlarda ve esnaflarda gayet olumlu izler bırakmıştır. Umuyorum ki diğer çalışmalarında da aynı olumlu izleri bırakır. Ki görünüm de o yöndedir.
Sayın Valim Belediye Başkanım; Iğdır bir kuş ve bu kuşun uçması sizin elinizde! Siz isterseniz bu kuş kanatlanıp uçar, istemezseniz öbür kanadı da kırılır kanatsız bir kuş misali hep yerde kalarak çırpına çırpına ölür gider.
Ekrem BAYDAR