Sabah Gazetesi Iğdır Muhabiri Özkan Aydın Gazi Olamayan Askerlerin Umudu Oldu

Tarih : 2012-07-19 / Kategori : Genel Haber

Sabah Gazetesi Iğdır Muhabiri Özkan Aydın Gazi Olamayan Askerlerin Umudu Oldu

Sabah gazetesi Iğdır Muhabiri Özkan Aydın, yaptığı ”PKK’nın saldırdığı karakolda 8 arkadaşı şehit düşen Rıza Gül, girdiği bunalım sonucu akıl sağlığını yitirdi.

3 ayda bir 1000 liralık özürlü maaşı bağlandı. Aile ise yüzde 80 iş kaybı raporu olan genç adamın gazi sayılmasını istiyor. Gazi dernekleri de, “Nasıl ki kolunu kaybeden gazi sayılıyor, aklını kaybeden de sayılmalı” diyor.” Haberinden sonra Türkiye genelinde pskolojisi bozulan 6 bine yakın askerin umudu oldu.
Her gün Türkiye’nin çeşitli yerlerinden kendisinin arandığını belirten Özkan Aydın, “Güzel bir haber yaptım. Bu haberle Türkiye’de 6 bine yakın gazi olmayı bekleyen terhis olmuş asker olduğu ortaya çıktı. Beni arıyorlar durumlarını anlatıyorlar bende SGK yetkililerine başvurmalarını istiyorum. Terör nedeniyle psikolojisi bozulan aklını yitiren zor durumda olan çok kişi var bunlara sahip çıkılmalı. Iğdır’da yaşayan Rıza Gül’de bunlardan biri, yetkililer bu konuyu bir an önce çözmeli terör belasından dolayı mağdur olan 6 bin kişiye gazi unvanı vererek maaş bağlamalıdır. Rıza Gül olayının takipçisi olacağım” dedi.
Özkan Aydın’ın konuyla ilgili olarak sabah gazetesinde dile getirdiği haberler şöyle:   
PKK’nın saldırdığı karakolda 8 arkadaşı şehit düşen Rıza Gül, girdiği bunalım sonucu akıl sağlığını yitirdi. 3 ayda bir 1000 liralık özürlü maaşı bağlandı. Aile ise yüzde 80 iş kaybı raporu olan genç adamın gazi sayılmasını istiyor. Gazi dernekleri de, “Nasıl ki kolunu kaybeden gazi sayılıyor, aklını kaybeden de sayılmalı” diyor.
Özkan Aydın’ın konuyla ilgili olarak sabah gazetesinde dile getirdiği haberler şöyle
PKK'nın saldırdığı karakolda 8 arkadaşı şehit düşen Rıza Gül, girdiği bunalım sonucu akıl sağlığını yitirdi. 3 ayda bir 1000 liralık özürlü maaşı bağlandı. Aile ise yüzde 80 iş kaybı raporu olan genç adamın gazi sayılmasını istiyor. Gazi dernekleri de, "Nasıl ki kolunu kaybeden gazi sayılıyor, aklını kaybeden de sayılmalı" diyor.
Sabah Gazetesi'nden Özkan Aydın'ın haberine göre, Iğdırlı Rıza Gül (26), 2006'nın sonunda askere gitti. 2 çocuk babası Gül, Tunceli'nin Pülümür ilçesine bağlı Kocatepe Karakolu'na gönderildi. Fakat karakol, 2007'nin haziran ayında teröristlerin ağır silahlarla saldırısına uğradı. Akşam geç saatlerde başlayan çatışma, sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Çatışmada 8 asker şehit düştü, daha fazlası da yaralandı. Teröristlerle kahramanca çatışan askerlerden biri de Rıza Gül'dü. O tarihte 20 yaşında olan Gül, çatışmadan yara almadan kurtuldu ancak çok sevdiği silah arkadaşlarını gözlerinin önünde kaybetmenin yol açtığı travmayı bir daha atlatamadı.
AİLESİNİ BİLE TANIYAMIYORDU
Psikolojisi bozulan asker, Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne gönderildi. Yaklaşık 4 ay süren tedavinin ardından terhis zamanı gelince de ailesine teslim edildi. Ancak artık ailesini bile tanıyamıyordu. Devlet hastanesinde "şizofreni ve akıl sağlığı bozukluğu" tanısı konulan Rıza Gül'e 'yüzde 80 iş kaybı' raporu verildi. Aralık ilçesine bağlı Yukarı Çiftlik köyüne dönen çocuklarının gazi sayılmasını isteyen aile, bu raporla kaymakamlığa başvurdu. Ancak fiziki bir yaralanması bulunmadığı gerekçesiyle gazi sayılmadı. Onun yerine üç ayda bir 1000 liralık 'özürlü ve bakıma muhtaç' maaşı bağlandı.

Perişan halde olduklarını söyleyen Rıza Gül'ün eşi Gül Hanım isyanını şöyle dile getiriyor: "Eşim askere gittiğinde sapasağlamdı. Askerdeyken tedavisine başlandı. Ruh sağlığının bozulduğuna dair rapor verildi. Sürekli kendinden geçiyor, hırçın oluyor. Ancak ilaçla sakinleşiyor. Ne konuştuğu var, ne de güldüğü. 2 çocuğumla (Polat-7 ve Yakup-5) ortada kaldım. Kocam devlete aklını verdi. Gazi sayılması için daha fazla ne vermesi gerekir?"

'YOL YORDAM BİLEMEDİK'

Rıza Gül'ün yaşadığı süreci anlatan amcası Hasan Gül ise teslim almaya gittiklerinde yeğeninin kendilerini bile tanımadığını söyleyerek, "Alay komutanlığı, Ağrı'daki askeri hastaneye yönlendirdi. Burada yeğenime ilaçlar verildi. Ancak düzelmedi. Kaymakamlık sadece özürlü maaşı bağladı. Gazi sayılması için gerekli bilgileri almak üzere Iğdır Alay Komutanlığı'na başvurduk. Ama tezkere aldığı zaman, bir de sağlık raporu almamız gerekiyormuş. Oğlumuzun hakkı için mahkemeye başvurmamız gerekiyormuş. Bize kimse yol göstermedi" diyor. Gazi sayılması halinde Rıza Gül'e, aylık 1000-1500 lira maaş bağlanacak. Gül ayrıca, SGK, TSK, MEB'in yanı sıra pek çok, özel ve kamu kurumunda çeşitli haklara sahip olacak.

UZMANLAR NE DİYOR
Kolunu kaybetmekle aynı
Iğdır Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Kamber Güzelkaya: Vatani görevdeki çatışma sırasında akli dengesini kaybetmiştir. Kolunu kaybeden vücudunun bir uzvunu kaybettiği için gazi sayılıyorsa, aklını kaybeden de gazi sayılmalıdır. Bu kardeşimizle görüşüp, gerekirse mahkeme konusunda yardımcı olacağım.
Tazminat hakkı doğabilir
Avukat Ayhan Köseoğlu: Rıza Gül'un durumu, askerlik görevi sırasında verilen bir görev esnasında meydana gelen tıbbi bir sonuçtur. Olaydan dolayı hastalık durumu devam ettiği için gazi sayılıp maaş bağlanması gerekir. Akli dengesini kaybedip aynı zamanda 'iş göremez' durumuna da düştüğü için tazminat alma hakkı dahi olabilir.
Terör, 6 bin Rıza Gül yarattı
Türkiye'de 6 bin er ve erbaşın terör olayları nedeniyle akıl sağlığını yitirdiği ortaya çıktı. Sivil terör mağdurlarını 'gazi' sayan yasa çalışmasında akıl sağlığını yitiren askerlerin durumunun da değerlendirildiği ancak, 'gerekli raporun alınması halinde' zaten gazi sayılacakları sonucuna varıldığı öğrenildi
Türkiye'de yaklaşık 6 bin er ve erbaşın vatani görevlerini yaparken maruz kaldıkları terör ve benzeri olaylar nedeniyle akıl sağlığında zafiyet oluştuğu belirtildi. SABAH'ın gündeme getirdiği 8 arkadaşının şehit düşmesi sonucu akli dengesini kaybeden ve gazi statüsünde değerlendirilmeyen Rıza Gül'ün durumu şaşırtıcı gerçeği ortaya çıkardı. Tahmini verilere göre, Türkiye'de yaklaşık 6 bin er ve erbaş Gül'le aynı kaderi paylaşıyor. Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Hamit Köse, "Hiçbir er ve erbaş o olayların ardından kolay toparlanamıyor. Çalışma yeteneğini kaybediyorlar. Bir ekmeğe muhtaç aileler var" yorumunu yaptı. Şehit ve gazi yakınları ile sivil terör mağdurlarını içine alan düzenleme geçtiğimiz hafta yasalaşırken, yaklaşık 6 ay süren yasa hazırlık toplantılarında akli dengesini yitiren askerlerin durumlarının da masaya yatırıldığı öğrenildi. Yasa üzerinde teknik çalışmaları yapan heyet, bu durumda olan er ve erbaşların "gazi" statüsüyle ilgili yasal düzenleme yapılıp yapılamayacağını tartıştı.
'ESAS SORUN RAPORDA'
SABAH'ın edindiği bilgilere göre, ruhsal bozukluk yaşayan ve bu nedenle çalışamayacak duruma düşen er ve erbaşlar için yeni yasal düzenleme şart değil. Yasa hazırlık toplantılarında görüş birliğine varılan çözüm, ilgili şahıslar için akıl sağlığının bozulduğuna dair heyet raporu alınması. Heyet raporlarında akıl sağlığının yitirilmesinde askerlik sırasında yaşanan olayla bağlantı kurulması yeterli. Vatani görevi sırasında akli dengesi bozulduğu raporla saptanan askerler "gazi" statüsünde değerlendirilebiliyor ve gazilere tanınan tüm yeni haklardan da faydalanabiliyor.
'İTİRAZ HAKLARI VAR'
Heyet raporlarında "illiyet bağı" olarak tanımlanan bağlantı kurulmayan ve bu nedenle tazminat, aylık maaş bağlanması gibi haklardan yararlanamayan er ve erbaşların raporlara itiraz hakkı da bulunuyor. Yetkililer, mağdur duruma düşen askerlerin idare mahkemesine başvurarak, durumlarını düzelttirebileceğine işaret ediyor. Öte yandan tahmini verilere göre, akıl sağlığında zafiyet meydana gelen yaklaşık 6 bin er ve erbaş bulunuyor. SABAH'ın gündeme getirdiği karakol baskınında 8 arkadaşını kaybetmesi sonrası akıl sağlığını yitiren Rıza Gül'le aynı kaderi paylaşan söz konusu er ve erbaşların arasında rehabilitasyon sürecinden geçirilen, psikolojik tedavileri tamamlananlar da bulunurken, kimileri de heyet raporlarında durumlarını ispat edememesi nedeniyle gazilik haklarından yararlanamıyor.
'RAKAM DAHA FAZLA OLABİLİR'
Er ve erbaşların yaşadığı psikolojik rahatsızlıklarla ilgili kendilerine de zaman zaman yansıyan örnekler bulunduğunu anlatan Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Hamit Köse, "bu rakam 6 binin de üzerinde olabilir. Her zaman net veriler tutulmuyor. Hiçbir er ve erbaş o olayların ardından kolay toparlanamıyor. Gencecik çocuklar çok ciddi mağduriyetler yaşıyor. Davulla zurnayla askere yolluyoruz. Ne halde dönüyorlar. Çalışma yeteneğini kaybediyorlar. Bir ekmeğe muhtaç aileler var" yorumunu yaptı.
SGK, aklını yitiren 6 bin eri Genelkurmay'a sordu
PKK saldırısında 8 arkadaşı şehit düşen Rıza Gül'ün 'gazi' olması için SGK devreye girdi. SGK, bu kapsamda son 5 yılda sadece 10 kişinin başvurduğunu açıkladı
PKK'nın saldırdığı karakolda 8 arkadaşı şehit düşen ve akıl sağlığını kaybeden Rıza Gül'ün durumunun gündeme gelmesinin ardından 6 bin er ve erbaşın terör nedeniyle akıl sağlığını yitirdiğinin ortaya çıkması Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) harekete geçirdi.
EŞİ TÜRKÇE BİLMİYOR

Konuyla bizzat ilgilenen SGK Başkanı Fatih Acar, Iğdırlı Gül'e el uzatmak için eşini aradı. Ancak, eşi Türkçe bilmediği için konuya ilişkin görüşmeler köyün muhtarı üzerinden yürütüldü. Gül'ün mağduriyetinin giderilmesi için GATA'ya sevkini isteyen yetkililer şöyle konuştu: "Gül'ün durumu için Tunceli'den belgelerin gelmesi, Iğdır'da toplanması gerekiyor. Bu fazla zaman alır. Ailenin elinde bazı sağlık belgeleri var. Kendileriyle konuştuk. Ankara GATA'ya gelirlerse işlemler daha hızlı yürüyecektir. Yetki SGK Sağlık Kurulu'nda. Kurul, GATA'dan gelecek raporu inceleyecek ve malül olup olmadığına karar verecek. Akıl sağlığını kaybetmesinin terör kaynaklı olup olmadığına bakılacak. Kurul, 'evet' derse aylık bağlanıyor."
6 BİN ASKER SORULDU

Yetkilileri, Gül'ün durumuna ilişkin Genelkurmay'dan da bilgi istediklerini belirterek, "Biz de asker olarak bile kaydı yok. Malulen aylık bağlanması konusunda da bir müracaat yapılmamış. Kurul raporunun ardından gereken düzenleme yapılacak" dedi. SGK, terör olaylarında akıl sağılını yitiren 6 bin er ve erbaşın durumunu da Genelkurmay'a sordu. Kurum uzmanları son 5 yılda bu kapsamda sadece 10 kişinin müracaat ettiğini bildirdi. Kurum uzmanları, bu kapsamdaki vatandaşlara SGK'ya başvurmaları için çağrı yaptı. Yetkililer, "Raporları olanlar müracaatını yapmayı ihmal etmemeli. Terör olayları sırasında travma yaşadığı saptananlar gazi olarak değerlendiriliyor" dedi. Gül'le aynı kaderi paylaşan söz konusu er ve erbaşların arasında rehabilitasyon sürecinden geçirilen, psikolojik tedavileri tamamlananlar da bulunurken, kimileri de heyet raporlarında durumlarını ispat edememesi nedeniyle gazilik haklarından yararlanamıyor.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.