Iğdır'a İran'lı Turist Akını

Tarih : 2012-07-20 / Kategori : Genel Haber

Iğdır'a İran'lı Turist Akını

4 yıldan beri Iğdır’a gelen İranlı turist sayısında artış olduğu belirtildi.

Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, “Iğdır’a son yıllarda gelen İranlı turist sayısında büyük artış var. Şehrimize gelen İranlı turistlerin sayısında yüzde yüz bir artış olduğu gözleniyor. Iğdır da ki marka mağazalar, gros marketler, valilik yolunda bulunan modern kafeler İranlı turistlerle dolup taşıyor.. İranlılar şu anda Iğdır da en çok para harcayan turist grupları içinde ilk sıralarda yer alırken Azerbaycanlı turistler ise ikinci sırayı alıyorlar.“ dedi.
Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arslan, “Turizme hazırlıksız yakalanan Iğdır da en önemli sorunların başında otel ve konaklama yerleri geliyor, otellerde yer bulamayan İranlı turistler kamp çadırlarını şehrin muhtelif yerlerine kurarak geceyi çadırlarda geçirmek zorunda kalıyorlar.Iğdır’a 5 yıldızlı oteller yapılmalı” şeklinde konuştu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan İranlı turizm şirket temsilcileri  Reza Mahmoodi ve Akbar Nejat, Iğdır’ın son zamanlar çok geliştiğini turistlerin gezilecek yerler arasında genellikle Akdeniz sahillerinden ziyade  Iğdır’ı seçtiklerini bunun nedeninin ise İranlı çalışan kesimin genellikle İran’a yakın yerleri tercih ettiği Antalya, Yalova gibi yerlerin ise uzak mesafeli olduğundan kısa süreli  tatillerinin  çoğunun yollarda geçtiğinden yakın yerlerin daha çok tercih edildiğini söyledi, şirket yetkilisi Mahmooudi ayrıca İranlı turistlerin Iğdır’ı daha iyi tanımasındaki en önemli etken Iğdır Valiliği Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından  farsça bastırılan Iğdır tanıtım kataloglarının olduğunu dile getirdi. “Kültür turizm müdürlüğünden elde ettiğimiz Farsça Iğdır tanıtım kataloglarını iranın Tahran ve Tebriz şehrinde bulunan acentelerimizde sıkça bulunduruyoruz, bu nedenle İranlı turistle o şehri daha kolay tanıdığından Iğdırı tercih ediyorlar” dedi.
Mahmooudi, Iğdır’ın çok güzel bir şehir olduğunu sadece denizinin eksik olduğunu dile getirerek bu eksikliğin ise büyük yüzme havuzlarıyla yada doğal kaynak sularının plaj ve dinlence merkezi haline dönüştürülmesiyle Iğdır’ın Antalya  gibi şehirlerle yarışabileceğini söyledi. Mahmooudi ayrıca Iğdır’da farsça bilen rehberlerinde olmadığını bu sorunun aşılmasıyla, gelen turist sayısında belirgin bir artış sağlanabilir diye konuştu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Iğdır Akud kulübü onursal başkanı Coşkun Oluz ise “yanı başımızda bulunan 80 milyonluk İran turizm açısından iyi değerlendirilirse Iğdır ekonomisi şaha kalkar ve Türkiye’de turizmden elde edilen en büyük payı alır” dedi.
Oluz, bu nedenle gerek yetkililerin bu konuda bir takım çalışmalar yapmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Oluz, Iğdır’ın tanıtan farsça tanıtım cd ve broşürlerin yanısıra Iğdır’da her yıl geleneksel olarak mutlaka bir İran gününün düzenlenmesini dile getirdi. Ayrıca İranlı turistleri şehrimize daha çok çekebilmek için her yıl Iğdır’da festival ve şenliklerin düzenlenmesi ve bu festivallerin İran’da ki resmi tatil günlerine denk getirilmesini söyledi. Oluz, ayrıca  esnaf ve vatandaşlarımızın da  bu konuda duyarlı olmasının, onlara tebessümle yaklaşmalarının ve her konuda yardımcı olmalarının şehrimiz açısından çok önemli olacağını söyledi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.