Ahilik Haftası Iğdır'da Kutlandı

Tarih : 2012-09-18 / Kategori : Genel Haber

Ahilik Haftası Iğdır'da Kutlandı

Iğdır Sanayi ve Ticaret müdürlüğü ve esnaf sanatkârlar odaları birliği tarafından ortaklaşa olarak düzenlenen ahilik haftası törenle kutlandı.

Hafta nedeniyle, Atatürk anıtına çelenk konulup saygı duruşunda bulunuldu.Ardından Kültür sarayında düzenlenen programda Ahilik haftası anlatıldı.
Burada konuşan, Iğdır esnaf sanatkârlar odaları birliği başkanı Selahattin Artantaş, Ahiliğin 12. ve 13. yüzyıllarda herkesi kucaklayan bir yaklaşımla çıktığını belirterek Anadolu’da ise kurumsallaşmasını sağlayan Ahilik’in günümüz koşullarında sivil bir örgütlenme modeli olduğunu söyledi.
Ancak bu örgütlenmeyi ve Ahilik ilklerini benimseyen ve özümseyen esnaf ve sanatkarın olduğunu hatırlatan Artantaş, “Günümüz Ahi teşkilatlarının yerini esnaf ve sanatkarlar ile meslek odaları almıştır. Kurcusu Ahi Evran’dır” dedi.
Iğdır Sanayi ve Ticaret müdürü Akın Çelik’te “Ahilik, esnafa özgü bir kavram olarak algılanmaktadır. Ahilik teşkilatı 13.yy.da kurulmuş olmakla birlikte teşkilatın kurulmasına etki eden sosyal ve ekonomik faktörlerin çok daha eski dönemlere dayandığı bilinmektedir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi, gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını, iyi insan meziyetlerini esas alarak, düzenleyen bir örgütlenmedir. Ahilik teşkilatı günümüzdeki esnaf odalarına benzer bir işlevi olan modeldir.Ahilik; esnaf, sanatkâr, sanayici ve ticaret erbabını asırlarca bünyesinde barındırmış, iş ve meslek ahlakını kurup korumuştur, ortaya koyduğu prensiplerle de sadece mesleki teşekküller değil, toplumun her kesiminde ki insanına hitap ederek insan unsurunu ön plana çıkarmıştır. .” dedi.
Iğdır Üniversitesi öğretim görevlisi Bekir Köle de Günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.