Valinin Kahvaltılı Basın Toplantısı

Tarih : 2012-10-15 / Kategori : Genel Haber

Valinin Kahvaltılı Basın Toplantısı

Iğdır Valisi  Ahmet Pek, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.

Iğdır Polisevinde yapılan kahvaltılı toplantıya Iğdır Valisi Ahmet Pek, Iğdır Emniyet Müdürü İbrahim Karadağ, Vali Yardımcısı Şenol Kaya, İl Jandarma Komutanı Erdem Yılmaz, Valilik Basın Müdürü Melda Yazar, ulusal ve yerel  basın mensupları  katıldı.
Vali Ahmet Pek, “Göreve geldiğim günden buyana iki ay gibi bir zaman süreci geçirdim. Kiminizle tanıştım ziyaretlere geldiniz. Yada çeşitli sivil toplum kuruluşu olarak dernek olarak sizlerle azda olsa tanıştık. Iğdır’ın sorunlarını sizler gezerek ve günlük takip ederek bizden daha çok biliyorsunuz. Bunun için  burdayız. Sizleri dinlemek istedik. Iğdır’a neler yapabiliriz.” dedi.
Vali Pek, Sorunları ve basın çalışanlarının birikmiş sorularını yanıtladı. Sorulara verdiği yanıtlardan seçmeler şöyle:
Daire müdürlerinin basına demeç vermeme genelgesi yanlış anlaşıldı. Daire müdürleri ya da alt birimdeki müdürler, tasarı halindeki projeler konusunda basına açıklama yapıyorlar. Bu doğru değil. Tasavvur halindeki projeleri, siyasiler ve valiler açıklayabilir. Bu yanlış anlaşılmayı düzelteceğiz; yazılı açıklamayı sözlü açıklamaya çevireceğiz.
Su sıkıntısı konusunda Hidro Elektrik Santrali (HES) konusundaki  su sıkıntısını en aza indirmek için görüşmelerimiz devam ediyor. Iğdır Kuraklığında etkisiyle  su yoksulu bir il haline geldi.  Buda bilinçsiz sulama ve aşırı sulamadan kaynaklanıyor. Diğeri ise bir önceki yıllara göre aşırı kurak geçmesi HES'lerin kurulmasında suyun hoyratça kullanılmasına kesinlikle izin vermiyoruz. HES'ler, ölçülere riayet etmek kaydıyla üretimlerini sürdürebilirler. O bölgedeki canlıların yaşam alanlarını yok etmemeleri gerekir.
Iğdır Tarım ve Hayvancılığa yönelik bir il bunu iyi değerlendirmeliyiz. Bunun için Kamu Kurum ve kuruluşlarla bilakis tarım il müdürlüğüne danışarak haraket edilmeli teknik konularda  bilgi alınmalı. Bölgenin meyve ve sebzesinin diğer illere ve yurt dışına çıkması için ise Pazar alanları açmalı meyve sebze paraya gitmiyor diyen vatandaş yere dökülmesini bekliyor kendi içinde pazarlık yapıyor ucuza kaptırıyor. Kendi işçisini tutarak topladığı elmayı bir soğuk hava deposuna bırakırsa sattığı fiyatın beş katını kazanır. Bunlarıda görmemiz gerekiyor. Birazda insanın kendisi girişimci olacak.   Biz sorunları tespit ederek ilgili kurumları bu konuda çözüm üretmeleri için harekete geçiriyoruz. Çözüm alanında her şey devletten beklenmemeli sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımız da çözüm alanında her zaman bizlere yardımcı olursa sorunlar daha çabuk çözüme kavuşur.” dedi.
Köylerdeki yaşam standartlarının gün geçtikçe arttığını da vurgulayan Vali Pek, birçok köyün yollarının parke taşı ile döşendiğini, içme suyu olmayan köyün kalmadığını belirtti.
Pek, Iğdır’ın en büyük sorunu bölgelere göre, zamana göre  değişiyor. Birincisi çöp sorunu belediye ne kadar çalışsada çöple baş edemiyor. Çok kirli sokaklar, çünkü vatandaş çöp atılma saatine dikkat etmiyor. İstediği gibi çöpünü çöp konteynırı yerine yere atıyor. Bunun yanısıra kaldırım işgalleri çok yaygın, kaldırımı boşaltamıyor belediye, boşaltın dediğimizde ise Valinin emridir boşaltın diyorlar. Bu konular belediyenin sorumluluğunda. Araçlara yanlış parktan ceza kesiliyor. Vali emretti. gibi benzer olaylar olmuş. Belediye görevini yapsın kanunlar çerçevesinde bizlerde valilik olarak belediyeye bu hususta yardımcı oluruz.
Iğdır'da işsizlik oranı git gide düşüyor. Masa başı rahat iş isteyenler çok. Oysa konfeksiyon atölyeleri, tekstil fabrikaları ve kaynakçılar, işçi arıyor; işçi bulamıyorlar. Aldığımız önlemlerle iş sahaları yarattık, işsizliği azalttık. Toplum yararına çalışma projesi kapsamında bir çok aile artık evine ekmek götürebiliyor.
Iğdır’da hava kirliliği yaşamı olumsuz etkiliyor. İl merkezinde özellikle sabah erken ve akşam saatlerinde yoğun olarak yakılan sobalar, hava kirliliğinin artmasına neden oluyor. Kışın Iğdır Hava kirliliğinden rahat nefes alamıyor. İnsanlar dışarıya çıkmaktan kaçınıyor.  Hava kirliliği konusunda tüm kömürleri analizden geçirdik Devletin verdiği yardım kömürleri dahil uygun çıktılar. ‘Hava kirliliğinin önüne geçmek için ilimiz mutlaka doğalgaza kavuşturulmalıdır.  Çünkü şehrin coğrafi yapısı itibariyle hava sirkülasyonunun az olması başlıca sebep olarak gösteriliyor.”
Vali Pek, “Basın çalışanlarıyla böyle dertleşebileceğimiz, sorunları ve güzellikleri paylaşabileceğimiz toplantıları düzenlemeyi sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası