Iğdır Üniversitesi ile Bakü Devlet Üniversitesi Arasında "Akademik İşbirliği ve Değişim" Protokolü İmzalandı

Tarih : 2012-12-12 / Kategori : Eğitim

Iğdır Üniversitesi ile Bakü Devlet Üniversitesi Arasında

    Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Ethem Güler, Rektör Yardımcısı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Bilal Keskin ve Öğr. Gör. Hakan Güngörmez’in oluşturduğu bir heyet çeşitli temaslarda bulunmak üzere, Azerbaycan Cumhuriyetine gitti.
    Iğdır Üniversitesi ile Azerbaycan Cumhuriyetinde bulunan üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği kurmayı ve geliştirmeyi amaçlayan bu ziyaretlerin çok olumlu geçtiği öğrenildi.
    2008 yılında kurulmasına rağmen yaptığı  akademik çalışmalar ve her geçen gün arttırdığı eğitim kalitesi ile akademik alanda adından sık sık söz ettiren Iğdır Üniversitesi, üyesi olduğu Kafkas Üniversiteler Birliği çerçevesinde yapmış olduğu anlaşmalar ile birlikte, İran İslam Cumhuriyetindeki Tahran ve Tebriz Üniversiteleri ile gerçekleştirilen bilimsel anlaşmalara Azerbaycan Cumhuriyeti ziyareti ve akabinde yapılan temaslar ve antlaşmalarla uluslararası bilim dünyasında adını bir kez daha duyurdu.
    Rektör Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz ve beraberlerindekilerin Azerbaycan Cumhuriyetindeki ilk durakları ülkenin büyük ve köklü üniversitelerinden olan Bakü Devlet Üniversitesi oldu.
    Iğdır Üniversitesi heyeti, Bakü Devlet Üniversitesi (BDU) Rektörü, Akademik Abel Muharremov ve öğretim üyeleri tarafından karşılandı. Rektörlük makamında bir süre konuk edilen Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz ve beraberindekiler, burada Rektör Akademik Abel Muharremov’dan Bakü Devlet Üniversitesi (BDU) hakkında bilgi aldı.
    Rektör Akademik Abel Muharremov’un üniversite hakkında bilgi vermesinin ardından, heyetler arasındaki görüşmelere geçildi. Heyetler arasında yapılan görüşmelerde, her iki üniversite arasında öğretim ve araştırma elemanlarının değişimini de içeren ortak bilimsel araştırma olanaklarını arttırmak ve teşvik etmek, öğrenci değişim programları geliştirmek, her iki ülkenin mevzuatına uygun olarak Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu’nun onayı alınarak, mezunlarına her iki ülke üniversitesinin de diploma olanağını sağlayan lisans programları açmak, akademik ve kültürel aktivitelerde işbirliği ile birlikte ortak akademik konferanslar düzenleme konuları hakkında görüş birliğine varıldı. Yine bu görüşmede, akademik olarak ileride ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre bu anlaşmanın kapsamının geliştirebileceği ve ayrıca yeni protokoller düzenlenerek iki üniversite arasındaki iş birliği düzeyinin arttırılabileceği karara bağlandı.
    Heyetler arasındaki görüşmelerin sonlanmasının ardından varılan anlaşma sonucunda, hazırlanan “Akademik İşbirliği ve Değişim” protokolünün imza törenine geçildi.
    Iğdır Üniversitesi ve Bakü Devlet Üniversitesi için önemli bir anlaşma olan “Akademik İşbirliği ve Değişim”  protokolünün imza törenine uluslararası akademik çevreden de büyük ilgi gösterildi.
    İmza törenine, Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Akademik Abel Muharremov ve Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz’ın yanı sıra Çin’in Sintsyan Üniversitesi Rektörü Prof. Taxi Fuketi Tayibai ve ABD’nin Tublayn Üniversitesi Dekanı Prof. David Meyer, yabancı akademisyenler ile birlikte Çin Halk Cumhuriyetinin Azerbaycan Büyükelçisi Xon Cyuyin, Amerika Hukukçular Birliği’nin Uluslararası Deniz ve Enerji Programı Koordinatörü Mari Thomson ve ABD nin Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin Adli Müşaviri Eric Peterson da katıldı.
    Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Akademik Abel Muharremov ve Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz tarafından protokolün imzalanmasından sonra, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz bir konuşma yaptı.  Rektör Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, dost ve kardeş ülke Azerbaycan’da kendilerini konuk değil ev sahibi olarak hissettiklerini söyleyerek başladığı konuşmasında, Iğdır Üniversitesinin ve Bakü Devlet Üniversitesinin karşılıklı olarak imzaladıkları bu anlaşmanın Türk Bilim Dünyasına ve yükseköğretimine yeni bir soluk getireceğinin altını çizdi. Türkiye Cumhuriyetinin Iğdır gibi, Kafkaslar ve Orta Asya’daki büyük Türk Dünyasına en yakın olan bir ilinde üniversite rektörü olarak, soydaşlarımız ile ortak çalışma fırsatı yakalandığının altını çizen Prof. Dr. Yılmaz “ Her iki ülke üniversitesi için çeşitli fırsatlar açan bu anlaşma çok kısa bir sürede uygulanmaya başlanacak. Umut ediyorum olumlu sonuçlarını da çok kısa bir sürede alacağız. Gerek öğrenci gerekse öğretim elemanı değişimi ve bunların yanında da ortak lisans ve lisansüstü programları sayesinde bilimsel işbirliğimizi hızla arttırarak sınırlar ötesine çıkmış olacağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.