Iğdır'da Yetişen Bitki Türleri

Tarih : 2012-12-14 / Kategori : Genel Haber

Iğdır'da Yetişen Bitki Türleri

    Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Yusif Zeynalov, "Iğdır'ın kendine özgü iklimi farklı türlerde bitki örtüsünün yetişmesine olanak sağlamakta" dedi.                 Doç.Dr.Zeynalov, yaptığı açıklamada, Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusif Zeynalov, "Iğdır'ın kendine özgü iklimi farklı türlerde bitki örtüsünün yetişmesine olanak sağlamakta" dedi.
    Doç. Dr. Zeynalov, Iğdır'ın kendine özgü ikliminin farklı türlerde bitki örtüsünün yetişmesine olanak sağladığını belirtti.
    Bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yaşayan bitkilere endemik bitki denildiğini ifade eden Zeynalov, "Iğdır coğrafi konumu, farklı topografyası, iklim ve toprak yapısı, zengin bir jeolojik çeşitliliği olması sebebiyle endemik bitki açısından önemli bir floraya sahiptir" dedi.
    Iğdır'ın bitki örtüsü zenginliği konusunda bilgi veren Zeynalov, Iğdır Ovası'nın bulunduğu Sürmeli Çukuru'nun farklı yükseltiler dolayısıyla mikroklima iklimine sahip olduğunu dile getirdi.
    Bu özelliğin değişik bitki örtülerinin bir arada yetişmesine olanak sağladığını ifade eden Zeynalov, şunları kaydetti:
    "Iğdır'da doğal koşullarda yetişen bu bitkiler süs bitkisi olarak kullanılıp kent ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilir. Bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde, yaptığımız çalışmalarda kentte yetişen 320 bitki türü tespit ettik gelecek yıllar da bitki sayısının bin 500'ün üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Tespit edilen 320 bitkiden 78 tanesi endemik bitkidir. 78 endemik bitkiden 8 tanesi sadece Iğdır'a özgüdür. Bulunan bu 8 endemik bitkiden biri bilim dünyasına ilk kez kazandırılan Ağrı Dağı Kazan Kurpu ismini verdiğimiz bitkidir. Ayrıca şehrimizde yetişen bu bitkiler ilaç sanayisine hammadde olacak bitkilerdir. Kentimiz bu potansiyelini iyi kullanması halinde ekonomik kazanç elde edebilir."

Facebook Beğenenler

  1. Guest 2012-12-14 12:06:35

    Hocam tespitleriniz çok güzel. Endemik bitkilerden hem korunması hemde Iğdır halkı için gelire dönüştürülmesi için Üniversite olarak neler yapıyorsunuz. Önemle üzerinde durulması gereken bu değilmi ?

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası