Iğdır’ın Çukur Ovası Besicilerin Yüzünü Güldürüyor

Tarih : 2012-12-26 / Kategori : Genel Haber

Iğdır’ın Çukur Ovası Besicilerin Yüzünü Güldürüyor

    Türkiye'nin birçok bölgesinde olumsuz hava koşulları yaşanırken, bahardan kalma günlerin yaşandığı Iğdır'da, besiciler hayvanlarını yaylalarda otlatıyor.
    Hayvan yetiştiricisi Seyithan Safa, yaptığı açıklamada, kentte hava sıcaklıklarının hayvanları etkileyecek şekilde düşmediğini, bu nedenle koyun sürülerini içeri almadıklarını söyledi.
    Ağrı, Kars ve Van'dan hayvan sürülerinin daha sıcak olduğu için bu bölgeye getirildiğini ifade eden Safa, yaklaşık yaklaşık 2 aydır Küllük köyü mevkisindeki arazilerde sürülerini otlatmaya devam ettiklerini söyledi.
    Safa, bölgede bahçe ve arazi kiraladıklarını, sürülerini bu alanlarda otlattıklarını belirterek, şöyle devam etti:
    "Kış mevsiminden bütün çevremizdeki iller etkileniyor ama bize bir etkisi olmuyor. Iğdır'da hava çok güzel ve hayvanlarımız dışarıda, çobanlarımız da çadırlarda kalıyor. Eğer bize izin verilirse Şubat ayına kadar çadırlarda kalıp, sürülerimizi otlatmak istiyoruz. Bir gün fazla kalsak bile bizim için kardır. Çünkü saman ve arpa çok pahalı alamıyoruz. Dolayısıyla koyunlarımız bölgede otlatıyor, masraftan kurtulmuş oluyoruz."
    Iğdır'ın Doğu Anadolu'nun Çukur Ovası olduğunu, bunun avantajını iyi kullandıklarını anlatan Safa, "Iğdır'ın iklim yapısı çok güzel. Bu anlamda Iğdır birçok ilden daha güzel ve yaşanılabilir bir şehir. Kar yüzü göremiyoruz. Bazen soğuk oluyor o da çok fazla değil, bizi pek etkilemiyor" dedi.
    Hayvanları otlatan çobanlardan Erdal Tolun ise diğer kentlerde hayvancılık yapanlara göre şanslı olduklarını belirtti. Iğdır Ovası'nda kış koşullarının henüz yaşanmadığını ifade eden Tolun, "Ocak ayı oldu ama hala çadırlarda kalıyoruz. Tek isteğimiz havaların böyle gitmesi" diye konuştu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.