İlahi imtihan ve Belanın Mahiyeti

Tarih : 2012-12-28 / Kategori : Genel Haber

İlahi imtihan ve Belanın Mahiyeti

    Allah tebarek ve Teala insanı dünyadan koparıp kendisine bağlamak için bir takım musibetleri kullanmıştır. Bununla insanın elini dünyadan koparıp kendi elinden tutmasını sağlamaktadır.
    Bir dostunun elinden tuttuğunda aynı el ile başka bir dostunun elinden tutabilir misin? İnsan elini dünyanın elinden çekmedikçe ahretin elinden tutamaz. Zalimin biatinden çıktığında ancak İmam ile biat eder. Küfür vadisinden çıkmalıdır ki iman vadisine girebilsin. Buna göre musibetler insanın elini dünyadan koparma özelliğine sahiptirler.
    Allah tebarek ve Teala insanı dünya ve dünya ehlinden ayırmak, ona olan isteğini kırmak için musibetlerle sıkar. Bayılan kimseyi uyandırmak için bazen onun yüzüne tokat vurulur. Allah, insanları dünyaya dalıp bayılmalarına karşı uyarmak kendine getirmek için musibetler vasıtasıyla tokatlar. Ölen kimse için bunu yapmazlar.
    İnsan Allah’a karşı bir günah işlediğinde onun etkisi o şahsın hayatına yansır. Günah işlediği için kendisini kınayacağına Allah’tan yakınır ki neden bana bu musibetler geldi diye. Hâlbuki insanın Allah’tan yakınması işlediği günahtan dolayıdır. Kabil yarış ortamı yokken Salih kimse idi, ama yarış olunca şakilerden/kötülerden oldu.
İmtihan Sebebleri:
    Kur’an-ı Kerim’e göre imtihan sebepleri ve gerekçeleri çok farklıdır. Bunlardan bazıları şunlardır:
1-Korku
2-Açlık
3-Maddi zararlar
4-Ölüm: “Muhakkak sizi biraz korku, açlık, mallardan, canlardan ve ürünlerden azaltma ile deneriz. Sabredenleri müjdele.” Bakara,155.
5-Mal ve can: “Şüphesiz sizler mallarınızda ve canlarınızda sınanacaksınız.” Al-i İmran, 186.
6-Mal ve evlat: “Ve bilin ki, mallarınız ve çocuklarınız sizin için bir sınamadır.” Enfal,28.
7-Maddi lütuflar:”Kendilerini sınamak için onlardan bazı kimseleri yararlandırdığımız dünya hayatının çekici süslerine asla göz dikme. Rabbinin rızkı daha iyi daha kalıcıdır.” Taha, 131.
8-İyilikler ve kötülükler: “Onları yeryüzünde çeşitli topluluklara böldük. Onlardan bir kısmı iyilerdir, bir kısmı da bunun dışında olanlardır. Belki hakka dönerler diye onları iyilikler ve kötülüklerle denedik.” A’raf, 168. “Her nefis ölümü tadacaktır. Bir imtihan olarak sizi hayır ve şerle sınıyoruz. Siz ancak bize dönersiniz.” Enbiya, 35.
9-Şeytanın vesveseleri: “Allah, şeytanın ortaya attığı şeyleri kalplerinde hastalık olan ve kalpleri katılaşmış kimselere bir imtihan vesilesi kılmak için böyle yapar. Zalimler derin bir ayrılık içindedirler.” Hac, 53.
1-İnançta İmtihan
1-“Biz, senden sonra kavmini imtihan ettik ve Samiri onları saptırdı.” Taha, 85.
2-“Gerçekte Harun, önceden onlara, Ey kavmim! Siz bununla sınanmışsınız. Rabbiniz Rahman olan Allah’tır.” Taha, 90.
2-Malda İmtihan
1-“Şüphesiz sizler mallarınızda ve canlarınızda sınanacaksınız.” Al-i İmran, 186.
2-“Ama insan, Rabbi kendisini imtihan edip de ona ikramda bulunduğunda ve nimet verdiğinde, “Rabbim bana ikram etti” der.” Fakat kendisini imtihan edip de rızkını daralttığında, “Rabbim beni aşağıladı” der.” Fecr, 15-16.
    İmam Cafer Sadık (a.s) şöyle der: “Allah, kullarını mallarından zekât çıkma kadar zor bir imtihanla sınamadı.” Biharu’l-Envar, c.70, s. 139.
    “Biz vaktiyle bahçe sahiplerini sınadığımız gibi onları da (kıtlık ve açlıkla) sınadık.” Kalem, 17.
    “Muhakkak sizi biraz korku, açlık, mallardan, canlardan ve ürünlerden azaltma ile deneriz.” Bakara, 17.
    “(Yine bana vahyolundu ki:) Eğer (insanlar ve cinler) hak yolda direniş gösterselerdi, bu hususta onları denememiz için onlara bol su verirdik. Kim Rabbini anmaktan yüz çevirirse (Allah’ı anmak istemezse), Allah onu gittikçe artan bir azaba uğratır.” Cin,16-17.
    “İnsana bir zorluk dokunduğunda bize yalvarır, sonra katımızdan kendisine bir nimet verdiğimizde, “Bana bu nimet, ancak bilgim yüzünden verilmiştir.” Der.” Zümer, 49.
    İmam Muhammed Bakır (a.s) buyuruyor ki: “Fakir, Allah’ın c.c zengine olan bir hediyesidir. Eğer fakirin ihtiyacını giderirse bu hediyeyi kabul etmiştir. Eğer onun ihtiyacını gidermezse, Allah’ın c.c hediyesini geri çevirmiş olur.” Et-Tamhis, s.49.
3- Siyasi İmtihan:
1-“İnsanlar, “iman ettik” demeleriyle imtihan edilmeden kendi başlarına bırakılacaklarını mı sandılar?” Enkebut, 2.
Bu imtihanın Peygamber’den (s.a.a) sonra olacağı ve olduğu hakkında hem Nehcü’l Belağa’da hem de diğer kaynaklarında hadis sayısı oldukça çoktur.
2-“Hani sizi Firavun ailesinden kurtardık. Onlar size kötü işkence(ler) yapıyorlardı; erkek çocuklarınızı kesiyor ve kadınlarınızı sağ bırakıyorlardı. Bunda Rabbiniz tarafından size büyük bir imtihan vardı.” Bakara, 49.
3-“Bu, Rabbimin bir lütfüdür; şükür mü edeceğim, yoksa nankörlük mü edeceğim diye beni sınamak istiyor.” Neml, 40.
4- Savaşla İmtihan
“Allah dileseydi, onlardan intikam alırdı; fakat sizi birbirinizle denemek istedi.” Muhammed, 4.
        Bedir Savaşı
Müslümanlar 13 yıl Mekke yaşantılarında ve Medine yaşantılarının ilk günlerinde svaş sloganları atıyor ve savaşmak istiyorlardı. İlk savaş emri geldi, bu emrin peşi sıra savaşın doğurabileceği sonuçlarda hatırlatıldı ki; kim sabredip, kimin şiar ehli olduğu ortaya çıksın.
“Muhakkak sizi biraz korku” Bakara, 155. Düşman korkusu.
“ açlık” Bakara, 155. Ekonomik baskı ve ambargo.
“Mallardan azaltma” Bakara, 155. Gelirin azalması ve savaşa yardım yaparak.
“canlardan azaltma” Bakara, 155. Savaşa katılarak.
“ürünlerden azaltma” Bakara, 155. ürünlerde azalma ve gençleri takdim ederek.

              Arslan BAŞARAN
Iğdırmava Cami İmamı                 Devamı Var

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası