Iğdır İşgücü Piyasası Talep Araştırması Tamamlandı

Tarih : 2012-12-28 / Kategori : Genel Haber

Iğdır İşgücü Piyasası Talep Araştırması Tamamlandı

    Iğdır İşgücü Piyasası Talep Araştırması tamamlandı.
       Iğdır’da Çalışma ve iş Kur  il müdürlüğü tarafından yapılan  Iğdır İşgücü Piyasası Talep Araştırması tamamlandı.
          Yapılan araştırmaya göre, işverenlerin; yüzde 75,0’i ilgili meslekte yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 62,7’si yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 53,5’i ilgili meslekte çalışacak eleman olmamasından, yüzde 19,3’ü çalışma ortamı ve koşullarının beğenilmemesinden ve yüzde 17’si de önerilen ücreti az bulunmasından dolayı güçlük çektiklerini belirtmişlerdir.
                 Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Iğdır il genelinde, Eylül-Ekim 2012 döneminde 149 iş yerinde yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda derlenen verilere dayanılarak hazırlanan, “İşgücü Piyasası Talep Araştırması” sonucuna göre,İşsizliğin azaltılması ve istihdamın arttırılması; işgücü arz ve talebinin doğru şekilde tespit edilmesine bağlıdır. Arz ve talep eğrilerinin belirlenmesi oldukça hassas bir çalışmayı gerektirmektedir. Bu hassasiyet doğrultusunda ilimizdeki işyerleri tek tek danışmanlarımızca ziyaret edilmiş ve işverenlerle görüşülmüştür. Yapılan çalışmalar sonucunda 2012 yılı Iğdır ili işgücü piyasası belirlenmiştir.
Yapılan çalışmalardan elde edilen veriler doğrultusunda Iğdır İli genelinde açık iş oranı yüzde 12,8 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibariyle en yüksek açık iş oranı; yüzde 50,8 ile İmalat sektöründedir. Açık iş oranının yüksek olduğu diğer sektörler ise yüzde 11,9 ile İnsan Sağlığı ve Sosyal Hizmet Faaliyetleri ve yüzde 10,6 ile İdari ve Destek Hizmetleri’dir. Meslek gruplarına bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 24,1 Sanatkarlar ve İlgili İşlerde Çalışanlar olduğu görülmektedir. Bu meslek grubunu yüzde 14,4 ile Tesis ve Makine Operatörleri ve Montajcılar ve yüzde 12,2 ile Nitelik Gerektirmeyen Meslekler meslek grupları izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili meslek gruplarındaki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir. İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Model Makineci (Dokuma Hazır Giyim ve Ev Tekstil); Tır Şoförü; Kumaş Paketleme İşçisi; Ütücü; Planlama ve Kontrol İşçisi (Tekstil) ‘dür.Iğdır İli İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre 2012 yılının Aralık ayı sonu itibariyle net istihdam artışı beklentisi yüzde 12,8 iken bu beklenti 2013 yılı Haziran ayı sonunda 2,9 puan artış göstererek yüzde 15,7’e yükselmiştir.  Sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 100,8 ile İmalat, yüzde 20,0 ile İnşaat ve yüzde 16,3 ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı olduğu görülecektir.
2012 yılı Aralık ayı sonu itibariyle; Model Makineci-Tekstil, Kumaş Paketleme İşçisi, Kalite Kontrolcü-Tekstil, Planlama ve Kontrol İşçisi (24) ve Ütücü meslekleri, net istihdam artışının en fazla beklendiği mesleklerdir.
    2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 105,7 ile İnşaat, yüzde 98,5 ile İmalat ve yüzde 16,3 ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü olduğu görülecektir.
    Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; Tır Şoförü, Model Makineci (Dokuma Hazır Giyim ve Ev Tekstili), Muhasebeci, Diğer Özel Eğitim Öğretmenleri ve Şoför (Yolcu Taşıma)’dür. Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 75,0’i ilgi meslekte yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 62,7’si yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 53,5’i ilgili meslekte çalışacak eleman olmamasından, yüzde 19,3’ü çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden ve yüzde 17,0’si de önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir.
    Bu Haber Bülteni; Iğdır ili genelinde, Eylül - Ekim 2012 döneminde, 149 işyerinde işverenler/işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda derlenen verilere dayanılarak hazırlanmıştır. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı “Iğdır İşgücü Piyasası Analizi Raporu” Ocak ayı içerisinde yayınlanacaktır. Bu Rapor kapsamında ilin işgücü arzı ve talebine
Iğdır İşgücü Piyasası Talep Araştırmasının Yöntemi
    Amaç: Talep araştırmasının amacı, işsizliğin azaltılması ve iller bazında sektörlere göre istihdam politikalarının oluşturulması için işverenlerin talep boyutunu tespit etmek, işgücü piyasasında mevcut, geçmiş ve gelecek dönemde meydana gelen veya gelmesi beklenen mesleki değişim ve gelişimleri izlemektir.

Coğrafi kapsam: Tüm ilçe ve köyleri de kapsayacak şekilde tüm Iğdır ilidir.
 Birim: Iğdır ilindeki 10 ve daha fazla kişi çalışanı olan yerel birim işyerleridir.Yerel birim coğrafi olarak tanımlanan bir yerdeki mal ve hizmetlere ilişkin faaliyetleri ya da bunların bir kısmını yürüten bir girişim ya da girişimin bir parçasıdır. Yerel birim girişimin; merkez, büro, mağaza, büfe, fabrika, atölye, maden ocağı, şantiye, otel, lokanta, kafe, okul, hastane, depo gibi adresi coğrafi olarak tanımlanabilen bir yerdeki yerleşik olan bölümüdür. Bu yerde ekonomik faaliyet tek bir girişim için bir ya da daha çok kişinin tam gün ya da kısmi olarak çalışmasıyla yürütülür. Girişim merkezinin bulunduğu yer de bir yerel birimdir.
    ilişkin temel veriler derlenecektir.
    Çerçeve: Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinin uyguladığı İşgücü Piyasa Araştırması anket formlarından elde edilen 2012 verileri kullanılmıştır. Talep araştırması kapsamında çeşitli nedenlerle görüşülemeyen işyerleri için “işyeri cevapsızlık formu” doldurulmuştur.Sektörel kapsam: İktisadi faaliyetlerin sınıflamasında Avrupa Birliği Ekonomik Faaliyetler Sınıflaması NACE Rev.2 kullanılmış ve sınıflamada yer alan 21 ana sektörden 17’si kapsama dâhil edilmiştir.Meslek sınıflaması: Mesleklerin tespitinde kullanılan sınıflama ISCO 2008’in Türkiye uyarlaması olan Türk Meslekler Sözlüğüdür.Veri derleme yöntemi: Iğdır ili talep araştırması alan uygulaması yüz yüze görüşme yöntemi ile 10 Eylül – 31 Ekim 2012 tarihleri arasında uygulanmıştır.Bilgi formu: Form; işyeri faaliyeti, mevcut istihdam, açık işler, işe giriş-çıkışlar ve eleman temininde güçlük çekilen meslekler olmak üzere 5 bölümden oluşmuştur.Açık İş Oranı: Açık işlerin, açık işler ile mevcut çalışanların sayısının toplamına bölünmesi ile elde edilen bir orandır. Temel olarak, işyerleri tarafından fiilen doldurulmak istenen ve bu doğrultuda gerekli girişimlerin yapıldığı pozisyonları göstermektedir. İşyerinde çalışanlar yardımıyla doldurulmayı bekleyen pozisyonlar ise açık iş kavramı kapsamında yer almamaktadır. İşgücü arzına ilişkin İşsizlik oranına kıyasla işgücü talebinin bir göstergesi olarak ekonominin konjonktürel hareketlerine dair daha kullanışlı bir göstergedir. Örneğin ekonominin büyüme dönemlerinde açık iş oranında nispi olarak yükseliş görülürken, açık iş oranının gerilediği dönemler ekonomide yavaşlama işareti olarak değerlendirilmektedir.Net İstihdam Değişim Oranı: Beklenen istihdam artışından, beklenen istihdam azalışının çıkarılması ile elde edilen sayının mevcut çalışan sayısına bölünmesi ile elde edilen orandır.

Facebook Beğenenler

  1. Guest 2012-12-28 08:54:22

    AYDA 1.500- 15.000 tl. ARASI KAZANMAK İSTER MİSİN!!! <br />Şuanda tam 100 ülkede faaliyette olan günde birkaç saat çalışarak ayda binlerce dolar kazanabileceğiniz ;<br /><br />İnanılmaz bir iş projesinde yer almak istemez miydiniz?<br /><br />Detaylı bilgi için tıklatınız.:http://www.turkeytf.net?a_aid=50c49d070a88f 15:00 veya 21:00 Toplantımıza katılın.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası