Ermenistan Sınırına Sıfır Noktada Baraj

Tarih : 2013-04-05 / Kategori : Gündem

Ermenistan Sınırına Sıfır Noktada Baraj

Haber Ali ŞIKTAŞ : Kars DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk, “Iğdır Baraja Kavuşacak,sulama sıkıntısı en az inecek”dedi.

       Kars DSİ  Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Iğdır ili Tuzluca ilçesi Yukarı Çıyrıklı köyünde Iğdır için yapılması planlanan baraj için bölgede inceleme yaptığını belirtti.
     Çelenk, Ermenistan sınırına gelmeden 1200 mt öncesinde 45 metre yükseklikte  bir baraj yapmayı planlıyoruz. Bu barajla Iğdır ovasındaki kuraklıkla ilgili sıkıntıyı ortadan kaldırmak amaçlanıyor.  Bu alanla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Öncelikle amacımız burada bu barajı yaptığımız zaman bölgeye etkisinin araştırmasını yapacağız. Raporları hazırlayacağız. Buradaki vatandaşların taşınması sırasında sulak alan altında kalan vatandaşlarımız için yeni araziler kazanması için sulama alanları oluşturacağız. Suyu onlara götüreceğiz. Baraj konusu gündemimize yeni girdi. Iğdır ovasında yaklaşık 700 bin dönüm arazide su sıkıntıları çekilmekte kurak mevsimde bu sıkıntının yaşanmasını önleyeceğiz. Bu alandan suyu toplayacağız. Aras nehrinden Yılda 1 Milyar 600 milyon metre küp su geçmekte biz bu suyun bir kısmını depolayarak yani 285 Milyon metre küp su toplayacağız. Gerisini bırakacağız. Böylelikle Iğdır ovasında 700 Bin dönümlük arazi su sıkıntısından kurtulacak. Projemiz hızlı bir şekilde gidiyor.  Yüklenici firma tarafından proje ihalesi yapıldı. Proje ihalesi tamamlanır tamamlanmaz yapım ihalesi yapılacak ve bu yıl içerisinde yapımına başlanacak.” dedi.
     Yapılacak olan baraj ile Bölgede bulunan Cıyrıklı Köyü, Başköy, Ağabey ve Donandı köyünün %10’u sular altında kalacak.

Facebook Beğenenler

  1. Guest 2013-04-05 10:53:47

    saygilar.bu isleri halk icin yapiliyorsa güzel tabi bizim vergilerimizle yapiliyor olacak, ama simdi böyle gösterilib sonra özelesdirib yabancilara satilirsa sonra yabancilar istediyi paraya köylüye su satarsa ne olacak veya bize satmayip baska yerlere satsalar.......

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.