Binalara Kimlik Geliyor

Tarih : 2013-07-18 / Kategori : Gündem

Binalara Kimlik Geliyor

                Iğdır Çevre ve Şehircilik il Müdürü Banu Arslan Can, "Enerji Kimlik Belgesi, Türk kanun ve yönetmeliklerine göre alınması zorunludur. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde tanımlanmış ve 1 Ocak 2011 tarihi itibari ile 50 m2 üzeri inşaat alanına sahip tüm binalara çıkarılması zorunlu hale gelmiştir." dedi.
              Banu Arslan Can,   Enerji Kimlik Belgesi, verildiği binanın Enerji Performansını göstermektedir. Binanın enerji  performansı A ve G harfleri aralığında bir değer alır. A verimli binayı, G ise verimsiz binayı sembolize etmektedir. Burada şuna dikkat etmek gerekmektedir. Bir bina olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını tam olarak sağlıyorsa C enerji sınıfını alır. Eğer olması gereken standartlardan daha iyi bir yapı ise B ve A enerji sınıflarını alabilmektedir. Yani C enerji sınıfı binanın olması gereken azami standartları sağladığını göstermektedir.
1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Türkiye'de yeni yapılan binaların yapı kullanım izinlerinin çıkarılabilmesi için Enerji Kimlik Belgesi'ni çıkartmak zorunlu olmuştur. Yeni binalara Enerji kimlik Belgesi düzenlenebilmesi için bina enerji sınıfının azami C olması gerekmektedir. Eğer bina olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını karşılamıyorsa binanın enerji sınıfı C'nin altında olacaktır. Böylece Enerji Kimlik Belgesi düzenlenemeyeceği için yapı kullanım izni de
alamamaktadır.
Mevcut binaların Enerji Kimlik Belgelerini tamamlamaları için ise 2017 yılma kadar süre tanınmıştır. Mevcut binalarda enerji sınıfı sınırlaması bulunmamaktadır.
    Yani mevcut binanın enerji sınıfı C sınıfının altında çıkabilir. Fakat 2017 yılından sonra yapılacak düzenlemeler ile binaların enerji sınıfına göre bir vergilendirme sistemi getirileceğini belirtti.     
         Isı yalıtımının faydaları; Isınma veya serinleme amacıyla yapılan harcamalardan ortalama %50 tasarruf ederek, kışın daha iyi ısınmaya, yazın ise serin kalmaya imkan sağlar.  Yakıt tüketimini ve dolayısıyla atık gaz emisyonlarını azaltarak çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunur.  Sağlayacağı verimlilikle, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltır. Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan terlemeyi (yoğuşma) önler. Betonun içindeki demirlerin paslanmasını engeller, binanızın depreme karşı dayanıklılığını korur. Yaşam alanları içerisinde dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekanlar oluşturur." şeklinde konuştu.
         İstanbul Dekorasyon Sahibi Bülent Akçin, Çevre ve Şehircilik bakanlığının mecburi kıldığı binaların Isı yalıtımda dış cephesinin yapılması mecburi oldu.  Bizlerde İstanbul dekorasyon olarak binaların dış cephelerini yapıyoruz.  Devletimizin bu uygulaması Iğdır'da binalara ayrı bir renk ve güzellik kattı. Hem Iğdır dış görünüşüyle güzel göründü. Hemde bizlere iş imkanı doğdu. Bizlerde Iğdır'a kaliteli ve garantili hizmet sunacağız." dedi.
    Vatandaşlar ise yeni uygulamadan çok memnun olduklarını belirtti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası