Vali Iğdır'ı Anlattı

Tarih : 2013-07-19 / Kategori : Gündem

Vali Iğdır'ı Anlattı

“2023’e 10 Kala Ar-Ge ve Yenilikte Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan” sloganıyla düzenlenen toplantıda,  Vali Ahmet Pek Iğdır'ı anlattı: "Üniversite kendini aşmalı, Iğdır Büyük Bir Köy, Hayvancılık Verimsiz"

    Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın “2023’e 10 Kala Ar-Ge ve Yenilikte Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan” sloganıyla düzenlediği Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı Kars’ta yapıldı. Devlet Su İşleri Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya bölgenin valileri ile birlikte Iğdır Valisi Ahmet Pek de katıldı.
    Toplantıda diğer valileri ile birlikte söz alan Iğdır Valisi Ahmet Pek de, Ardahan Valisi gibi bölgenin tarım ve hayvancılıktan yeterli verimi alamamasına dikkat çekti. Tarım ve hayvancılığın sanayileşme ile daha da verimli hale geleceğini belirten Vali Pek, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu gibi bölgenin sorunlarından ibaret bir reçete sundu.
    Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır’ın Serhat Kalkınma Ajansı bölgesi illeri olarak ülke haritasının uç noktasında yer aldığını hatırlatan Vali Pek, bu ilerin bir çok sıkıntıları olduğun gibi kendilerine has imkanları olduğunu da söyledi.
    Vali Pek konuşmasında bölge illerinin bu sıkıntılarını gidermeleri ve imkânlarını doğru değerlendirmeleri için teknik destek almalarının önemine de değindi. Bu anlamda öncelikli olarak Kamu - üniversite- bilim sanayi işbirliğinin son derece önemli olduğunu da belirten Vali Pek: “Üniversitelerimiz, yapacağı bilimsel çalışmaları aynı zamanda ticarileştirirlerse, ülkemize katma değer sağlama ve uluslar arası pazarda da rekabet gücünün arttırılmasına katkı sağlayacaklardır. Yeni ürünlerin geliştirilmesi ve reel üretim yönetiminde yenilik yapılması bu toplantının temel amaçları arasındadır. Bölgemizi doğru analiz etmek suretiyle neler yapılacağını doğru olarak anlattığımızda ülkemizin de ileriye dönük olarak yapması gerekenleri doğru olarak planladığımızda eminim ki uluslararasında da rekabet gücü artan bir ülke konumuna geleceğiz.” dedi.
    ZAYIFLAR HER ZAMAN EZİLMEYE MAHKÛMDUR
    Dünyada her alanda oldu gibi ülkelerin ekonomik olarak gelişmesinde gücün öneminde de değinen Vali Pek, ekonomisi zayıf olan ülkelerin her zaman ezilmeye mahkum olduklarında da vurgu yaptı. Yeni ve teknolojik ürünler üretmemiz gerektiğini de kaydeden Vali Pek daha sonra şöyle konuştu. “ülke olarak dünyada güçlü olmak zorundayız. Bu tabiatın bir kuralıdır ve böyle yansır. Çünkü uluslararsı piyasada bu böyledir. Güçlü olmak zorundayız. Eğer güçlü olmazsak çok rahat bir şekilde diğer uluslar tarafından yeniliriz. Ürettiğimiz, uluslar arası pazarda bir anlam taşımalıdır. Yeni şeyler ve teknolojiler üretmeliyiz. Bunları da doğru pazarlara ulaştırmak zorundayız. Ekonomik olarak ülkemiz güçlü olduğu zaman uluslararasında var olabiliriz. Eğer son on yıl içerisinde çok ciddi bir kalkınmayla ülkemiz bu noktaya geldiyse, 2023 hedeflerimizde de, kalan on yılda da eminim ki dünyada kendi gücünü ispat edecek ve kendi yerini sağlamlaştıracak konuma da gelebileceğiz. Ama bu noktaya gelebilmemiz için kendi içimizde ciddi bir desteye ihtiyacımız vardır.

    ÜNİVERSİTELERİMİZ KENDİLERİNİ AŞMIŞ OLMASI GEREKİR
    Bugün Türkiye’de her ilde bir üniversite var. Üniversitelerimiz kendi duvarları arasında bilimsel gelişimini tamamlayarak kendini aşmış olması gerekiyor. Üniversitelerimiz bulunduğu kenti değiştirecek ve dönüştürecek ve birikimi arttırabilecek bir konuma gelmek zorundadır. Çünkü sanayici kesimimize baktığınız zaman sanayicilerimizin çoğu çok üst düzey eğitim almış kişiler değildir. Ama ciddi katkılarıyla ülkemize büyük destek vermektedirler. Yani bu alanı doğru yönlendirmek gerekiyor. Böylece doğru sonuçlar alacağızdır. Bu nedenle de üniversitelere ciddi manda ihtiyacımız var. Üniversitelerin bilim alanında ürettiklerini sanayide kullanmaya ihtiyacımız var. Kendi markamızı kendi bulduğumuz ürünleri pazarlara çıkartmadıkça güçlü olamayız. Yani sadece ithalatla, montajla güçlü olunmuyor. “

    TARIM VE HAYVANCILIK, SADECE SÜRÜLERİNİZİ ÖNÜMÜZE KATIP DAĞA BAYIRA ÇIKARTIP OTLATMAK OLMAMALIDIR
    Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerinde yapılan hayvancılık şeklini de eleştiren Vali, Pek, “Bölgemizde hayvancılık sadece sürüleri önümüze katıp dağa bayıra çıkartıp otlatmak olmamalıdır. Bu alanı sanayiye dönüştürmediğimiz sürece ürünlerimizden yeterli geliri elde edemeyiz.” dedi.

21 YIL ÖNCE İL OLAN IĞDIR KOCAMAN BİR KÖYDÜR
    Iğdır’ın 21 yıl önce Ardahan ile birlikte Kars’ta ayrılan bir il olduğunda da dikkat çeken Vali Pek, Iğdır’ın bu süre içerisinde merkez nüfusunun 4 kat artmasına rağmen halen koca bir köy olduğunu da söyledi. Iğdır’ın da Ardahan ile birlikte yirmi bir yıllık genç bir kent odluğunu ve hızla göç verdiğini de dile getiren Vali Pek, “Kars’ta ayrıldıktan sonra Iğdır’ın merkez nüfusu 4 katına çıkmıştır. Iğdır çok hızlı büyüyen bir şehirdir. Ama kocaman bir köydür. Bunun düzene girmesi, istenilen verimin alınması ve gelişmesi için şehrin doğru kalıplar içerisine oturtulması gerekir. Ardahan da aynı kaderi paylaşmaktadır. Ardahan da göç veriyor. Çünkü insanlar doğdukları yerde aradıkları yaşam standardı bulmak için sanayisi olan başka illere göç ediyor. “diye konuştu.

3 YILLIK OSB HIZLA GELİŞİYOR
    Iğdır’da son üç yılda organize sanayi bölgesinin hızla geliştiğini de belirten Vali Pek, birinci etapta bulunan 22 parselin tamamın satıldığını da söyledi. Iğdır’ın hayvancılık merkezi olmasına rağmen sadece 2 adet süt ve süt ürünü üreten işletme olduğunda kaydeden Vali Pek daha sonra şu ifadeleri kullandı: “Iğdır’da OSB son üç yıl içerisinde kendini göstermeye başlamıştır. Ama çok hızlı bir şekilde gelişmektedir. Son üç yıl içerinde birinci etapta bulunan 22 parselin tamamı satıldı. Sanayicilerimiz hızlı bir şekilde yerleşmeye başladılar ve kısa bir süre içerisinde de ikinci etabın yapımına başlanacak. Bu gelişme son derece ümit verici bir gelişmedir. Hayvancılık ili olmamıza rağmen Iğdır’da 2 adet süt ve süt üretim tesisi var. Bunlarda yüzde 50 kapasite ile çalışıyorlar. Ve doğuya süt ve süt ürünü yetiştiremiyorlar. Ama süt satıcılarımıza soracak olursanız “sütümüzü satacak yer bulamıyoruz” Diyecekleridir. Demek ki sanayi kuruluşunu kurduktan sonra ona ham madde temin edecek kesimleri de doğru yönlendirmek gerekiyor. OSB’mizde bir adet saç konteynır fabrikamız var. Iğdır’da maden üretimi olarak saç üretimi söz konusu değil. Yakın yerde olmadığı için hammaddesini Düzce’den getiriyor. Ürettiğinin tamamını da satıyor. Önemli olan hammaddenin bulunduğunuz yerde olup olmaması önemli değildir. Elbetti ki ürettiğiniz şeyi artı değerler katarak pazarlamak önemlidir. Pazar imkanı bulduğunuz her şeyi üretmenizde fayda vardır. Ben yatırımcılarımızı bu düşünce ile yönlendirmek gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle sanayiciler, üniversitelerin bir arada bulunması gerekir.”

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.