Kömür Analizleri Sonuçlandı

Tarih : 2013-09-06 / Kategori : Gündem

Kömür Analizleri Sonuçlandı

         Çevre ve Şehircilik il Müdürü Banu Arslan Can, Iğdır’da Kömür analizlerinin yapıldığını belirterek analiz sonuçlarını açıkladı.
    İl Müdürü Banu Arslan Can açıklamasında şunları kaydetti; Ülkemizde ve İlimiz genelinde ihtiyaç sahibi ailelere, her yıl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kömür dağıtımı yapılmaktadır. Yardım kömürü olarak bilinen kömürlerden İl Müdürlüğümüzce numune alınarak analize gönderilmiştir.
         İlimizde kış ayalarında yaşanan hava kirliliğinin sebebinin, İlimizin etrafının yüksek dağlarla çevrili olması, rüzgar hızının ve yağış oranının düşük olması ve en önemlisi de yanlış yakma tekniği olduğu sürekli dile getirilmektedir. Ancak; toplumdaki genel kanaat hava kirliliğinin dağıtılan yardım kömürlerinin kalitesiz olmasından kaynaklandığı yönünde idi. Valimiz Sayın Ahmet PEK’in konuya hassasiyetle eğilmesi üzerine,  İl Müdürlüğümüzce dağıtılan kömürlerden numune alınarak, Bakanlığımızca yetki verilmiş olan ve denetimleri sürekli yapılan özel bir laboratuvarda analizi yaptırılmıştır. Analiz raporunun değerlendirilmesi sonucunda, yardım kömürlerinin en kirli İllerde bile kullanılabilecek yerli kömür özelliklerini sağladığı görülmüştür. Hatta, yerli kömür standartlarını sağlamakla kalmayıp, çok daha yüksek olan ithal kömür standartlarında kömür olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılmakta olan kömürlerin teknik şartnamesindeki tüm özellikleri sağladığı görülmektedir. Bu sayede halkımızın zihnindeki soru işaretlerinin kalkacağını ümit ediyorum. İl Müdürlüğü olarak özellikle kış aylarında vatandaşlarımızın kirli hava solumamaları için kesintisiz denetim halindeyiz. Bilindiği üzere 2012-2013 kış sezonunda Sayın Valimizin himayesinde yaptığımız temiz hava projelerimiz amacına ulaştı ve havamızın kalitesinde önceki yıllara göre yaklaşık % 38 lik bir iyileşme görülmüştür. Önümüzdeki kış döneminde havamızın kalitesini daha da artırabilmek amacıyla yaz döneminden itibaren tedbirler alınmaya başlanmıştır.
             Kış aylarında kirli hava solumamak için; yaz döneminde baca bakım ve temizliklerinin yapılması, kalorifer ateşçi belgesi olmayan kişilerin kalorifer yakmasına müsaade edilmemesi, İl Müdürlüğümüzce dağıtılan kalorifer yakım teknikleri talimatlarına uygun şekilde yakım işlemlerinin gerçekleşmesi, poşet-lastik-çöp vb malzemelerin yakılmaması, araçların egzoz muayenelerinin yapılmış olması, İl Müdürlüğümüzce yapılan temiz hava eylem planlarına ve münavebeli yakım saatlerine harfiyen riayet edilmesi gerekmektedir.  Ayrıca kış döneminde yine ani denetimlerimiz devam edecek olup; belirtilen tedbirleri almamış olan kişi ve binalara idari yaptırımlar uygulanacaktır.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.