MHP Iğdır Milletvekili Dr. Sinan OĞAN, Mecliste AKP’nin Suriye Politikasını Eleştirdi

Tarih : 2014-01-24 / Kategori : Siyaset

MHP Iğdır Milletvekili Dr. Sinan OĞAN, Mecliste AKP’nin Suriye Politikasını Eleştirdi

    Milliyetçi Hareket Partisi Iğdır Milletvekili Dr. Sinan OĞAN, 21 Ocak Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda AKP’nin Suriye politikasıyla ilgili konuştu. OĞAN, AKP’nin Suriye politikasıyla ilgili yanlışları gündeme getirerek, izlenen yanlış dış politikayı yerden yere vurdu.
    Sinan OĞAN, “20 Ocak 1990 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Sovyet orduları tarafından yapılan katliamı bir kez daha burada, huzurunuzda kınayarak konuşmama başlamak istiyorum.” diyerek sözlerine başladı.
OĞAN AKP’nin Suriye politikasındaki yanlışları dile getirdiği konuşmasında şöyle konuştu; “AKP'nin Suriye politikasının yanlışlarını konuşuyoruz bu araştırma önergesiyle, yalnız AKP'nin Suriye politikasının doğruları var mı ki acaba, doğrularının yanında bir de yanlışlarını konuşalım? AKP'nin Suriye politikasının elle tutulur herhangi bir yanı olmadığını ifade etmek lazım. Dünden beri basında Esad rejiminin işkenceyle katlettiği binlerce sivilden, binlerce askerden ibaret resimler gösteriliyor. Elbette bu vahşete dur demeliyiz, elbette bu vahşeti kınamalıyız; ama bir o kadar da ciğer sökenlerin, insan kafası kesenlerin ve sınırımıza kadar dayananların uyguladığı vahşeti de kınamalıyız.
    Suriye'de bugün iktidarından muhalefetine her kesim âdeta insanlığını unutmuş bir kan gölü içerisinde debelenip duruyor. Peki, AKP iktidarı olarak siz ne yapıyorsunuz? Siz bu vahşetin neresindesiniz? Bu sorunun da burada cevabının verilmesi lazım. Eğer yanı başınızda kan akıyorsa, yangın varsa ve siz oraya bir kova suyla değil, bir kova benzinle gidiyorsanız demek ki, o vahşette sizin de rolünüz var, demek ki o vahşetin, günahın içerisinde size de fatura edilmesi gereken bir hisse var.
    Sayın Başbakan diyor ki: "Suriye'ye giden tırları siz hangi hakla durdurursunuz, hangi hakla onun aramasını yaparsınız?" ve bir başka isim, İçişleri Bakanı Efkan ALA diyor ki: "Suriye'ye giden tırlarda oradaki Suriye Türkmenlerine yardım yapılıyor." Suriye Türkmenleri şimdi mi aklınıza geldi? Peki, Suriye Türkmenleri "Bize böyle bir yardım gelmedi." açıklamasında bulundular, buna ne diyeceksiniz? Suriye Türkmenlerine herhangi bir şey yaptığınız yok, bari Suriye Türkmenlerinin ismini kullanmayın, hiç olmazsa ismini kötü emellerinize alet etmeyin. Suriye Türkmenleri bugün maalesef sahipsiz kalmıştır. Cenevre II Konferansı’nda Suriye'de Araplardan sonra ikinci en büyük topluluk olan Suriye Türkmenleri temsil edilmiyor. Peki siz, bostan korkuluğu musunuz? Oradaki bizim kardeşlerimiz herhangi bir söz hakkına sahip değil. Siz ahkâm kesiyordunuz, hani o bölgede her şey sizden sorulurdu? Ne oldu? Niye Suriye Türkmenlerine sahip çıkmıyorsunuz, niye Suriye Türkmenleri Cenevre 2'de temsil edilemiyor? Dolayısıyla da sizin Suriye Türkmeni gibi bir derdiniz yok. Hiç olmazsa Suriye Türklerini kötü niyetlerinize alet etmeyin. Bir faydanız yok, hiç olmazsa "Suriye Türkmenlerine silah gönderiyoruz." deyip hem muhaliflerin hem Esad iktidarının hedef tahtası hâline getirmeyin. Bugün, Suriye'de kirli oyunlar tezgâhlanıyor ve siz de maalesef bu kirli oyunların bir tarafında yer alıyorsunuz. İş o kadar çığırından çıkmış, Türkiye'nin oradaki varlığı, gücü o kadar çok törpülenmiş ki, IŞİD diye ifade edilen El Kaideli terör grupları Suriye sınırına gelip teslim olan diğer muhalif grupların silahlarını isteyecek kadar cesaret bulabiliyorlar kendilerinde. Kaçakçılar atlarla, yüzlerce atlı birlikleri oluşturup Türkiye sınırına hücum edebiliyorlar.”
    OĞAN, TBMM Genel Kurulunda bu sözlerinin ardından da sert eleştirilerine devam etti; “Türkiye, hiçbir dönemde bu kadar aşağılanmamıştı, Türkiye hiçbir dönemde sınırı bu kadar güvensiz olmamıştı, itibarı bu kadar yerlerde sürünmemişti, maalesef bunu siz becerdiniz. Suriye'de hala kan akıyor. Hem iktidarı hem muhalefeti bu kanın akmasında müsebbip. Buradan sormak istiyorum, Suriye'de iktidar şimdiye kadar niye devrilmedi biliyor musunuz? Arkasında İran iktidarı olduğu için. Peki, İran'a uygulanan ambargoyu delerek, bakanlarınız komisyon alarak İran'ın Suriye'ye daha fazla silah sevk etmesine sebep olmuyor musunuz? Oluyorsunuz.
Mavi Marmara baskını sonrasında İsrail'le artan ilişkilerimizi ben hayretlerle karşılamış ve soru önergesi vermiştim. Bakanınızın cevabı aynen şuydu: "Canım, ticaret başka, siyaset başka." Yani Gazze'de her kurşuna ticaretinizle katkıda bulundunuz. Peki, şimdi Suriye'de akan kana aldığınız komisyonlarla katkıda bulunuyorsunuz. "Müslümanım" diyen vatan evladı, İran'a daha fazla silah göndermesine sebep olacak komisyonları, haram parayı nasıl yiyorsunuz? Ayakkabı kutularındaki o haram paraların Suriye'de daha fazla kan dökülmesine sebep olduğunu bilmiyor musunuz? Biliyorsunuz; ama sizin için aslolan nedir? Suriye'deki gariban vatandaşın kanının dökülmesi değil, ayakkabı kutularında daha fazla dolar, daha fazla euro biriktirmektir. Onun için Suriye konusunda samimiyetten burada bahsedemezsiniz. Siz o samimiyetinizi ayakkabı kutularının içine gömdünüz. Burada, Suriye'de kan dökülmesini, burada insanlık zulmünü falan geçiniz. Çünkü o kan sizin elinize bulaşmıştır. O kan, ayakkabı kutularından sizin elinize bulaşmıştır.
Maalesef, Suriye'de savaş devam ediyor ve bu savaşın devam etmesi küresel güçlerin işine geliyor. Bakınız, Libya'da gittiler bir kanalizasyon çukurunda Kaddafi'yi bulup imha ettiler. Aynı küresel güçler Suriye'de daha fazla iç savaş olsun ki, Suriye bölünsün ve İsrail için tehdit olmaktan çıksın diye uğraşıyorlar. Ve siz de, maalesef bu küresel oyunun bir piyonu hâlinde Suriye'de iç savaşın devam etmesi, Suriye'nin bölünmesi için habire yangına benzinle gitmeye devam ediyorsunuz. Küresel güçler isterse Suriye'de savaşı bugün durdurabilirler; ama istemiyorlar. İlk defa Cenevre II'de bir barış umudu doğdu hemen diğer kaynaklar devreye girdi, bu resimler iki gün bekletilip Cenevre'den sonra yayınlanmadı; Cenevre öncesinde "Aman, birden olur da barış gelir." endişesiyle hemen yayınladılar. Siz de üzerine atladınız ve Suriye’de barışın bütün yollarını tıkadınız. Türkiye olarak bizim Suriye'de yapacağımız şey barışa destek olmaktır. Orada daha fazla kan dökülmesine değil. Suriye'de bizim yapmamız gereken bölgeye silah gönderen devletlerin yolunu kesmek, ayakkabı kutularına komisyonları doldurmak ve daha fazla insanın kanının dökülmesine sebep olmak değil. Bu sebeple, Suriye politikanız baştan sona yanlış. Sadece Suriye politikanız mı? Elbette değil. "Sıfır sorun" diye yola çıktığınız ve maalesef, Türkiye'nin önüne sorunlar yumağı, onlarca yıl çözülemeyecek sorunlar yumağı getirdiğiniz dış politika yanlışlarınız, baştan sona dış politika yanlışlarınız burada konuşulmalı. Dış politikada Suriye dâhil olmak üzere Yüce Meclise hesap vereceğiniz günler yakındır diyor, saygılar sunuyorum.

Facebook Beğenenler

  1. Arif Terzioğlu 2014-01-26 23:10:17

    Allah 20.01.1990 yılında şehit düşen kardeşlerimize rahmet etsin.Hükümet; al_i devletine gönülden bağlı, muteber bir hayır ve hasenat sevdalısı olan, milli mefkuresi insan_ı kamil olan fertler yetiştirmeye adamış hizmet hareketini terörist ilan ederken, Suriye'de müslüman kanı döken el kaide örgütüne silah göndermesi ve eli kanlı cani esed yönetimine dur diyememesi ne kadar manidar

  2. ozan dogru 2014-01-30 20:02:37

    Beyler dogru soze ne hacet. Fakat hizmet hareketi denen grup bu kadar askerimizi iceri attirmada on ayak olmadilarmi. Hizmet hareketi sadece sunni inanisi benimser. Diger inanis bicimleri onlar icin onemli degildir.

  3. Said_i Nursi 2014-02-07 23:16:52

    Selamu aleykum ozan kardeşim.hizmet hareketi kimseyi içeri attırmadı,hele peygamber ocağı dediğimiz tsk personelini asla.Malesef bu iddia Sayın Yalçın Akdoğan ve hükümetin , hizmet hareketimize atmış olduğu iftiradır. Bizzat , kalbinde insan ve vatan sevgisi olan hizmet hareketimiz cuntacılar ve bazı çevreler tarafından mağdur edildi.Bizim ordumuza ve güzide personeline saygımız sonsuzdur.Gelelim bizim sadece sünniliğe mensup insanlara hizmet ettiğimiz iddiasına, bi iddianız asılsız ve gerçeklikten uzaktır.Biz vahdeti savunan, şiasıyla, sünnisiyle, alevisiyle herkesi müslüman olarak kabul eden bir hareketiz.hatta ığdır'da daha çok şii kardeşlerimize hizmet götürüyoruz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.