Hazar Kolejinde Biyoçeşitlilik Eğitimi

Tarih : 2014-02-15 / Kategori : Eğitim

Hazar Kolejinde Biyoçeşitlilik Eğitimi

İl Şube Müdürü  Mete Türkoğlu, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğünce, Iğdır Hazar Kolejinde eğitim yapan öğrencilere yönelik ülkemizin doğal, fiziki ve coğrafik konumu sebebiyle en yüksek biyolojik çeşitliliğe,
sahip olduğu doğal güzelliklerimiz ile biyolojik zenginliğimizin korunmasının büyük bir öneme sahip olduğunu,söyledi.
    Türkoğlu,  Biyoçeşitlilik, bir ekosistem veya tüm dünya da bulunan yaşam  çeşitliliği olduğunun “İnsanların yaşamlarını sürdürebilmesi için yaşadıkları çevrede, temiz su ve havanın, verimli toprakların, besinlerin ve diğer gereksinimlerinin karşılandığı, kullanacağı  çeşitli maddelerin bulunması gerekir. Yaşam için gerekli madde ve koşullar, çevrenin  etkenleri ile bitki ve hayvanlar tarafından sağlanır. Bu canlıların tamamına biyoçeşitlilik denir. Bu çevredeki biyoçeşitlilik arttıkça o çevrenin ekolojik hizmetleri de o oranda artar.
    Bu nedenle biyolojik çeşitlilik arttıkça, ekosistemlerdeki madde dolaşımı ve enerji akışları daha etkin halde gerçekleşir. Bunun aksine, ekosistemdeki biyolojik çeşitlilik azaldığında, ekoksistem hizmetlerinde azalma olur.
    Mevcut ekosistemde yaban hayvanlarının ve kuşların çok önemli görevleri vardır.
Mesala yok ettiğimiz yakılan Ormanlar; kuşlar için yuva görevini üstlenirken, kuşlar da ormanlara faydalar sağlamaktadırlar. Genelde ormanlık alanlarda yaşayan ağaçkakanların ağaç gövdelerini gelişigüzel gagaladıklarını düşünülmektedir. Ama tam tersine Gövde içerisinde bulunan ve ağaçların iletim demetlerini tahrip eden birkaç milimetre büyüklüğündeki dev cüsseli ağaçları bile yok edebilen zararlı böcekleri yiyerek ağaçların yok olmasını önlemektedir.
    Ayrıca, ardıç ve porsuk ağacı tohumları, çimlenebilmeleri için kuşların midesinden geçmeye ihtiyaç duymaktadırlar. Leylekler, bataklıklardaki yılanları yemekte, yılanlar ise besin olarak  fareleri kullanmaktadırlar. Besin zinciri bu şekilde devam etmektedir.
    Özellikle akbabalar leşlerin temizlenmesinde yararlı; baykuş ve kartallar ise tarlalarda fare gibi kemiricileri yiyerek yararlı oluyorlar. Besin zincirinin kopması olayını ığdırda yaşadık Tilki ve yırtıcıların azalması nedeniyle fare sayısındaki artış ve zararları, Hatta bu konuda İngiltere’de sırf ticaret maksatlı olarak kürklerinden faydalanmak amacıyla siyanürle tilki avına izin verildi fakat daha sonradan fare artışı ile yüz yüze kalınınca tilki ithal etmek daha sonra ilimiz göç yollarında tespit edilen kuşların fotoğraflarından oluşan bir slayt
öğrencilere izlettirildi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.