Basına Ve Kamuoyuna

Tarih : 2015-03-17 / Kategori : Duyurular

Basına Ve Kamuoyuna

            Irak’ta Baas rejimince Kürtlere karşı yürütülen Enfal Operasyonları kapsamında 16 Mart 1988 tarihinde Halepçe’de 5 bin kişinin yaşamını yitirdiği 7 bin kişinin sakat kaldığı kimyasal saldırılar yapılmıştır.  Halepçe katliamı etkisi günümüze kadar devam eden, insanlık tarihin en karanlık sayfalarından biridir.

 

         Katliam sonrasında yaşanan göçlerle daha da ağırlaşan insani bir dram yaşanmıştır. Gerek bu duruma marzu kalan insanlarda gerekse bölge coğrafyasında travmatik bir tablo ortaya çıkmıştır.

          Açık bir soykırım suçu olan bu katliamın sorumluları halen ortaya çıkarılamamıştır. Üzerinden  27 yıl geçmiş olmasına rağmen, bu insanlık suç ile yüzleşme sağlanmamış, sorumlular cezalandırılmamış, uluslararası toplum üzerine düşeni yapmamıştır. Faile ya da mağdura göre tutum belirleyen uluslararası mekanizmalar bu nedenle ağır ve ciddi bir meşruiyet sorunu ile karşı karşıyadırlar.  Bu tutum nedeniyle, bugün bile hala katliamcı rejimlerin, örgütlerin benzer suçları işlemekten çekinmedikleri ortamlar mevcuttur.

           Geç de olsa İsveç, Norveç ve İngiltere parlamentoları Halepçe Soykırımı'nı jenosit olarak tanıma kararı almışlardır. Iğdır Barosu olarak Halepçe jenosidinin tanınması için, Dünyadaki diğer parlamentolara TBMM'ye çağrıda bulunmaktayız.

          Iğdır Barosu olarak yıldönümünde insanlığın ortak ayıbı olan katliamı kınıyor, katliamda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, geride kalanların acısını paylaşıyoruz.16.03.2015

    Iğdır Barosu Başkanlığı  

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.