SAĞLIK MÜDÜR YARDIMCISINDAN İSHAL UYARISI

Tarih : 2008-06-10 / Kategori : Genel Haber

    Iğdır Sağlık Müdür yardımcısı Dr. Mehmet Kum, yaz aylarında sıklıkla görülen ishal vakalarına karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. 
         

 Kum, yaptığı yazılı açıklamada, ishalin, dışkılama sayısında artışla beraber, bunun şekilsiz bir hal alması olarak tanımlandığını belirterek, ishalde bağırsak hareketlerinin arttığını, normal süreden daha kısa aralıklarla dışkılama ihtiyacının ortaya çıktığını bildirdi.
          İshale neden olan pek çok durumun mevcut olduğunu, hastalığın nedenlerinin başında mikrobik ishallerin geldiğini anlatan Kum, mikroplar dışında başta antibiyotikler  olmak üzere çeşitli ilaçlar, çeşitli mide-bağırsak hastalıkları, bazı hormonal hastalıklar, bağırsak veya bağırsak komşuluğunda ortaya çıkan tümöral durumlar, aşırı ve ani ısı değişmeleri, heyecanlanma, üzüntü, korku, stres gibi durumların da ishale neden olabileceğini belirtti.
         Doğadaki sıcaklık artışıyla birlikte tüm canlıların su ihtiyaçlarının arttığını, insanlarında yaz aylarında daha çok su tükettiğine işaret eden Kum, şunları kaydetti: ``Bu, tüketimin beklenmeyen bir sonucu olarak mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle yaz ishalleri ortaya çıkar. "
  Kum, ishali olan kimselerin hastalık iyileşinceye kadar posasız ve yağsız gıdalar alması gerektiğini, sebze ve meyveler, kuru yemiş, çikolata ve kızartmalar gibi gıdaların alınmaması gerektiğini ifade ederek, bu dönemde yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates, patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenebileceğini bildirdi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.