SINAV ÖNCESİ VELİLERE ÖNERİLER

Tarih : 2016-03-07 / Kategori : Eğitim

SINAV ÖNCESİ VELİLERE ÖNERİLER

Bugünlerde Türkiye de milyonlarca ailede sınava hazırlık dönemi yaşanmaktadır.

Kısa bir zaman sonra gerçekleşecek olan YGS ve ardından TEOG sınavları öğrenci ve ailelerin gündemindeki ilk sırayı almış durumdadır. Sınava hazırlık sürecinde yaşanan stresin biraz kaygıya yol açması oldukça doğal ve kaçınılmaz bir süreçtir. Bu dönemdeki optimal düzeydeki kaygı öğrencinin sınava hazırlanmasını sağlar ve sorumluluğunu arttırır. Ancak bu kaygı düzeyinin aşırıya kaçması durumu öğrencinin performansını, sınav sonucu göstereceği başarısını etkilemekle birlikte, ailelerinde bu süreci oldukça sancılı şekilde geçirmesine sebep olabilmektedir.  Oysa bu dönemde başarılı olmak öğrencilerin olduğu kadar velilerin de isteğidir. Çocuğun bu dönemde motivasyonunu yükseltmek, sınavda başarılı bir sonuç almasını sağlamak ve en önemlisi de bu sürecin sağlıklı bir şekilde sonuçlanmasını sağlamak için gerekli olabilecek bazı unsurlar vardır.

         Çocuğunuzu Tanıyın ve Onun Ergenlik Döneminde Olduğunu Unutmayın: Ergenlik döneminin, kişinin gelişim dönemlerindeki yaşadığı çalkantılı ve ikilemli bir dönem olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu dönemde sınava hazırlanan öğrencinin karşısında değil de yanında olduğumuz duygusunu çocuğa yansıtmamız onun bir nebze de olsa rahatlamasını sağlayacaktır. Ayrıca bu dönemlerde çocuğun aile tarafından bir başkasıyla kıyaslanması onun kendi içinde ilerlemesini ve kendini tanıma sürecini olumsuz bir şekilde yaşamasını sağlayacaktır. 

            Çocuğunuzla Sağlıklı İletişim Kurun: Sınava hazırlanma süreci ve sınav anı öğrenci için az ya da çok kaygı yaratan bir dönemdir. Bu kaygı durumu öğrencinin performansını ve sınav esnasındaki başarısını olumsuz yönde etkiliyorsa öğrenci için sağlıksız bir durum teşkil edebilmektedir. Bu sebeplerden dolayı çocuğunuzla konuşmayı deneyin, ona sıkıntı duyduğu konu ya da konularda sizinle paylaşabilme şansı verin ve onu bu konuda teşvik edin. Olası sorun ve sonuçları birlikte tartışın ve sonucun ona duyduğumuz koşulsuz sevgiyi etkilemeyeceğini belirtin. Ona bu süreçte güvendiğinizi ve sizden neyi beklediğini konuşun. Çocuğunuzun bu süreçte yoğun kaygıyı yalnız başına yaşamasına izin vermeyin.

           Çocuğunuzdan Beklentilerinizi Gerçekçi Hedeflere Oturtun: Anne-babaların büyük bir çoğunluğu kendi çocuklarının mükemmel ve özel olduğunu düşünürler. Oysa her insanın bazı alanlarda güçlü yönlerinin olabileceği gibi, bazı alanlarda da zayıf yönleri olabilir. Bu yüzden çocuğunuzdan beklentilerinizin onun yapabileceği ile orantılı olması hem çocuğunuzun hem de siz velilerin ilerleyen dönemlerde daha az kaygı yaşamasını sağlayabilir. Gerçekçi hedeflere sahip olmayan ve çocuğun yapabileceğinin çok üzerinde hedefler belirleyen velilerin, sonraki dönemlerde çocuklarının bunları gerçekleştiremediğini görmeleri, sınavdan sonraki dönemlerde oldukça üzüntülü bir döneme girmesine yol açmakla birlikte, yaşamın ileriki dönemlerinde çocukların hedef belirleme ve onu gerçekleştiremeyeceğini düşünme duygusunu sürekli olarak hissetmelerine sebep olabilir.

             Siz Velilerin de Bir Hayatı Olduğunu Unutmayın: Çocuğu sınava hazırlanan aileler bu süreçte hayatlarının birçok alanında fedakarlık yapmakta ve kendi hayatlarını bir kenara bırakıp bu dönemde sadece çocuğun sınavı ile uğraşmaya başlamaktadır. Ailelerin kendilerinden bu denli fedakarlık yapması durumu çocuk tarafından bu sınavın kendisinin ve ailesinin hayatında çok önemli bir yerinin olduğunu ve sonrasında elde edilen başarısızlığın aileyi çok fazla etkileyeceği bilincine sahip olabilmektedir. Siz veliler de bu süreçte kendi hayatınız olduğunu ve bu hayatta sizlerin de yapması gereken farklı rollerinizin ve planlarınızın olması gerektiğini unutmayın. Böylece hem kendinize hem de çocuğunuza bu sancılı dönemde daha fazla yardımcı olabilirsiniz.

          Başarı dileklerimle…  

      Psikolog Dilan MALGAZ

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.