"IĞDIR'IN KUŞLARI" POSTER HALİNE GETİRİLDİ

Tarih : 2008-06-10 / Kategori : Genel Haber

  250'DEN FAZLA KUŞ TÜRÜ BULUNDUĞU BELİRTİLDİ.   Amerika Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Çağan Şekercioğlu, Türkiye'deki 465 kuş türünden 204'ünün Aras Merkezi'nde tespit edildiğini, Iğdır'da 250'den fazla kuş türü bulunduğunu tespit edilerek  kayıt altına alındığını söyledi.
      

 Şekercioğlu, "2006 yılının mart ayında Güney Afrika Cumhuriyeti'nde kuş bilimciler tarafından halkalanan kırlangıçın, yaklaşık 7 bin kilomet- re kat ederek geldiği Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı köyündeki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'ndeki ağlara takıldığını Bununda Iğdır'ın göçmen kuşların göç yolu üzerinde olduğunun en iyi göstergesi olduğunu" söyledi.
             İl Çevre ve Orman  Müdürü Taner Tazegün de "Müdürlüğümüz  Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi ile yürütmüş olduğu Iğdır İli sınırları içerisinde ilk kez ulusal halkalama programı uyarınca yürütülen "Kuş Göçü Araştırmaları" Kafkas Üniversitesi tarafından 2006 sonbaharında başlanmış halkalanan kuş sayısının türleri ve ilimize ait değerlendirmeler  yapılmıştır.   Bu çerçevede     İlimizde göç yollarında tespit edilen kuşların tanıtımı için Iğdır Valiliği, Iğdır İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Kuzey Doğa Derneği'nin ortaklaşa gerçekleştirdikleri "Iğdır'ın Kuşları" posterleri bastırılarak bütün kamu kurum ve kuruluşlarına okullara ve köylere dağıtılmaktadır." dedi.
Tazegün, "Türkiye'nin  sadece Kızılırmak Deltası, Göksu deltası ve Çukurova'da üreyen Porphyrio porphyrio (Saz Horozu) Iğdır Tuzluca Yukarı Çıyrıklı Köyünün birinci göl mevkiinde üremesi görülmüş olup Türkiye'de dördüncü üreme bölgesi olduğunun ortaya çıkarıldığını belirtti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.