Iğdır Üniversitesinde “Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi” Kuruluyor

Tarih : 2017-11-28 / Kategori : Eğitim

Iğdır Üniversitesinde “Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi” Kuruluyor

        Üniversitemizin yaptığı başvuru üzerine, 15/11/2017 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulunca(YÖK) 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca üniversitemizde “Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulması uygun görüldü.

Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurulması ile ilgili  olarak açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Alma, “ülkemiz, Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan olarak isimlendirilen üç bitki coğrafyası bölgesine sahip olmasının yanı sıra,  iki kıta arasında köprü görevi sağlaması sebebiyle iklimsel ve coğrafik özelliklerin kısa aralıklarla değişmesi sonucu, orman, dağ, step, sulak alan, kıyı ve deniz ekosistemlerine, bu ekosistemlerin farklı formlarına ve farklı kombinasyonlarıyla birlikte zengin biyolojik çeşitliliğe sahiptir. 
           Bugüne kadar belirlenen toplam omurgalı hayvan tür sayısı, 1.500’e yakındır. Ülkemizin, dünyanın önemli kuş göç yolları üzerinde olması ve Avrupa kıtasındaki 530 kuş türünün, 483 türünü (%91) barındırması, kuşların beslenme ve üreme alanı olarak önemini artırmaktadır. İlimiz genelinde, Türkiye’de bulunan 483 kuş türünden, 321 türün Iğdır ilinde yaşadığı ve göç güzergâhı olarak bu bölgeyi kullandığı bilinmektedir. Şu ana kadar, 183 türden yaklaşık 85.000 kuş, çoğunluğu yurtdışından gelen gönüllüler tarafından halkalanmış ve kayıt altına alınmıştır.    
        Fauna ve flora zengini olan ilimizde kurulacak olan bu merkez, ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanlarına, doğaseverlere hizmet verecek ve bilimsel araştırmalar sayesinde doğamızda yaşayan ve göçmen olarak ilimize gelen kuş türlerinin korunmasına ve tanıtımına önemli katkıları olacaktır." diye konuştu.
      Rektör Alma sözlerine devamla; Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bir an önce faaliyete geçmesi için çalışmaların kısa zamanda tamamlanacağını ve çalışmalara başlayacağını belirtti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası