GÜVENLİ BAĞLANMA

Tarih : 2017-12-29 / Kategori : Eğitim

GÜVENLİ BAĞLANMA

          Bebeklik döneminde duygusal gelişimin sağlıklı olabilmesinde en önemli rolü anne-baba oynamaktadır. Bebeklikteki bağlanma kavramı; anne-baba ya da ilk olarak anneye olumlu tepkilerin verilmesi, bu kişilere yönelme, arama, bağlanılan kişinin varlığının duyumsanmasına buna bağlı olarak rahatlama duygusunun eşlik etmesi gibi duygu ve davranışların tümünü kapsamaktadır. 

Bağlanma bebekle anne arasında gelişen ve bebekte güven duygusunu yerleştiren güçlü bir bağdır. Altıncı aydan sonra bebek kendisinin ihtiyaçlarına yanıt veren kişiye bağlanmaya başlar. "Bağlanma nasıl gelişir? , etkileyen faktörler nelerdir? , güvenli bağlanma nasıl ölçülür?" gibi sorular hem pratik, hem teorik olarak ilgi çekmekte ve değişik bakış açılarıyla farklı yanıtlar bulmaktadır.  Çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkan birçok psikolojik problemlerin kaynağı, bebeğin annesi ile olan ilişkisinin niteliği ile yakından ilişkilidir. Ortaya çıkan çoğu sorun, bu ilişkinin ele alınmasını gerektirmekte ve klinik açıdan tedavinin temelini oluşturmaktadır.  Bebeklik döneminde yaşanan bağlanmanın gelecekteki ilişkiler üzerindeki etkisi günümüzde önemini koruyan bir konu niteliğindedir. Bu nedenle, bebek ile annesi arasındaki ilişkinin birebir sağlanması gerekir. 
Bebeklik döneminde bağlanma aşamalar halinde gözlenmektedir. Doğumdan hemen sonra insan yavrusunun doğası gereğince başlayan bağlanma; meme arama, başı döndürme, emme, yutma, parmak emme, yakalama, anneye yönelme, beslenme saatlerini sezinleme ve hazırlanma şeklinde kendisini göstermektedir. Sekizinci haftayla birlikte bebek annesine-babasına yönelmeye başlamaktadır. Bebek bu dönemden itibaren annesin-babasına gülümsemekte, uzun süreli göz ilişkisi kurmakta ve diğer insanlara göre ona daha fazla ses çıkartmaktadır. Onun yanında kendisini daha rahat hissetmektedir. Yedinci ayla birlikte bebekler çevrelerindeki ilişkilerin devamlılığını anlamlandırmaya başlarlar. Bu dönemde, bebek gerçek ve belirgin bir objeye yönelmektedir. Bu ay öncesinde anne, bebek için çok önemli değilken, yedinci aydan itibaren bağlanma ilişkisiyle bebek çok geniş yelpazede olan sosyal ilişkilerini sınırlandırmaktadır. Artık bebek, ilgisini, tüm gereksinimlerini karşılayan kişiye yöneltmektedir. Bu dönemden itibaren bebekler yabancı kişilerle karşılaştıklarında korku, kaygı ya da kaçma davranışlarında bulunmaktadırlar.  Bebek, birincil gereksinimlerinin (açlık, susuzluk vb) karşılanması sırasında yaşadığı rahatlama duygusu ile annesi arasında bir bağlantı kurmakta ve bu nedenle de annesine ilişkin olumlu duygular geliştirmektedir. 
Güvenli bağlanma sağlamak için bir kaç öneri 
1- Emzirme eylemi hem sıcak hem de bağ kurmak için en önemli zaman dilimidir. Annenin göğsünde bir taraftan fizyolojik ihtiyacını giderirken, bebeğin duygusal olarak annenin güzel sözlerine de ihtiyacı vardır. Bunun için sevgi sözlerinizi hiç ağzınızdan eksik etmeyin.
2- Keyifli bir banyo da hem bağınızı kuvvetlendirebilir hem de banyoyu çocuğunuza sevdirebilir.
3- Altını değiştirme esnasında kullanılan yumuşak hareketler ve sözcükler de bağınızı kuvvetlendirebilen bir etkiye sahiptir.
4- Beraber resim yapmak, oyun oynamak, masal okumak, sohbet etmek güvenli bağlanmanın güçlerinden sayılabilmektedir.
Sevgilerimle…
Çocuk Gelişim  Uzmanı
     İlkcan AKMAN

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası