Elçibey'in Ölümünün 8. yıldönümü

Tarih : 2008-08-25 / Kategori : Genel Haber

    ATATÜRK, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak, nasıl Türkleri esaret zincirinin aşağılayıcı boyunduruğundan çekip çıkarttıysa, bunu milletine duyduğu güvenle, milletiyle beraber başardıysa, Azerbaycan'da aynı yoldan gidecektir.

Maksadımız Mehmet Emin RESULZADE'nin ideallerini elde bayrak tutarak hayata geçirmek, bunu yaparken de ATATÜRK'ün metod ve usullerinden istifade etmektir. Ben de Türk Milleti'nin bir evladıyım ve işte bunun için ATATÜRK'ÜN ASKERİYİM.
EBÜLFEZ ELÇİBEY KİMDİR?
Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı ve Milli Azatlık (Özgürlük) Hareketi Lideri
(24 Haziran 1938 Azerbaycan'da doğdu, 22 Ağustos 2000 Türkiye'de vefat etti.)
Ebülfez Elçibey, Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.
Elçibey, 1970'li yıllarda, eski SSCB topraklarına dahil olan Azerbaycan'ın bağımsızlığı için mücadele etmeye başladı. 1975 yılında Sovyetler'e karşı propaganda yaptığı gerekçesiyle tutuklandı ve 1976 yılında şartlı olarak serbest bırakıldı.
Elçibey, 1988-1989 yıllarında Azerbaycan halkına bağımsızlık mücadelesi yolunda öncülük ederek, halkından büyük destek gördü. Elçibey, aktif siyasi hayatına 1989 yılında, Azerbaycan Halk Cephesi (AXC) başına geçerek başladı.
Azerbaycan, SSCB'nin 1990'da dağılmasının ardından 18 Ekim 1991 yılında bağımsızlığını ilan etti. Ayaz Muttalibov'un kısa süren yönetiminin ardından, Ebülfez Elçibey 7 Haziran 1992'd bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı seçildi.
EBÜLFEZ ELÇİBEY'İN YAŞAMA GEÇEN ÇALIŞMALARI;
-Rus Ordusu Azerbaycan topraklarından çıkarıldı. (SSCB'den ayrılıp bağımsız devlet olan ülkeler arasında rus askerlerini topraklarından çıkaran ilk devlet Azerbaycan olmuştur.)
-Milli para "Manat" tedavüle çıkarak kullanılmaya başlandı.
-Latin Alfabesi uygulamaya konuldu. Azerbaycan Anayasası'nda devlet dili "Türk Dili" olarak belirtildi. (1995 yılında Haydar Aliyev meclisteki çoğunluğu sağlayarak Anayasadaki "Türk Dili" ibaresini kaldırmış yerine "Azerbaycan Dili" ibaresini koymuştur.)
- Bükü Ceyhan Petrol boru hattının temelleri Kasım 1992'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı Elçibey ve Türkiye Cumhurbaşkanı Özal tarafından atıldı. (Not: BC hattından Ebülfez Elçibey Türkiye'ye ciddi bir pay ayırmayı kararlaştırmıştı. Elçibey'in devrilmesinden sonra bu payda ciddi oranda azalma oldu.)
- Elçibey döneminde Türkiye'de Azerbaycan Büyükelçiliği açıldı.
ELÇİBEY DÖNEMİNİN GENEL SİYASİ ANALİZİ;
Ebülfez Elçibey döneminde "Güney Azerbaycan" meselesi de önem kazanmış, oradaki bağımsızlık ateşi körüklenmiştir. Elçibey'in Güney Azerbaycan'la alakalı çıkışları orada yaşayan soydaşlarımız arasında geniş yankılar uyandırmıştır. İkiye ayrılan halkın birleşmesini arzulayan Ebülfez Elçibey bu uğurda Bütöv Azerbaycan Birliği'ni kurmuştur.
Ebülfez Elçibey Türkiye'ye, Mustafa Kemal ATATÜRK'e derin bir sevgi beslemekteydi. Elçibey Türkiye'yi ziyaret ettiğinde anıtkabir özel defterine şu cümleleri yazmıştı: "...Sizleri ziyaretde mutluyuq. Ne mutlu türkem deyene. Sizin esgeriniz Ebülfez Elçibey"
Elçibey Türkiye ile siyasi, sosyal ve ekonomik işbirliğine son derece önem veriyordu. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile Bakü-Ceyhan petrol boru hattının ana taslağı hazırlandı. Türkiye'yle her alanda hızlı bir ilerleme kaydediyordu. Zengin enerji kaynaklarına sahip Azerbaycan'ın başında böyle bir liderin bulunması dış güçlerin onu görevden uzaklaştırmasını hızlandırdı.
Azerbaycan'ın hızlı bir şekilde Rusya'dan uzaklaşması, Türkiye ile yakınlaşması Elçibey'in koltuğunun tehlikeye girmesine yol açtı. Güney Azerbaycan meselesinin İran'ı rahatsız etmesi dolayısıyla Azerbaycanla çatışma halinde olan Ermenistan'ın hayli işine yaradı. İçteki milli şuurdan yoksun insanların ve dış güçlerin ordudaki subaylarla iş birliği içinde bulunmaları Elçibey'in askeri bir darbeyle görevden uzaklaştırılmasına neden oldu.
Hayatını Azerbaycan-Türkiye sevgisiyle, Türklük sevgisiyle dolduran Ebülfez Elçibey 22 Ağustos 2000 yılında çok sevdiği Türkiye'sinde yaşamını yitirdi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.