ÇOCUKLARDA PARMAK EMME ALIŞKANLIĞI

Tarih : 2018-01-26 / Kategori : Eğitim

ÇOCUKLARDA PARMAK EMME ALIŞKANLIĞI

            Emme refleksi, doğumdan sonra bebeklerin beslenebilmeleri yoluyla hayatta kalabilmelerini sağlayan bir içgüdüdür. 
            Bebekler diş çıkarma döneminde damağın kaşınmasından dolayı parmak emmeya başlayabilirler. Bu davranış genellikle çocuklar uykuya dalarken, açken, yalnız kalınca, korkunca ortaya çıkmaktadır. . 

          Parmak emme alışkanlığı 1-4 yaş arası çocuklarda yaygın görülen bir davranışıdır. Parmak emme alışkanlığı 3-4 yaşına kadar normal kabul edilmektedir.
          Bu davranış 4 yaşından sonra devam ederse çocuğun psikolojik bir sıkıntısı olduğunu düşünebiliriz. Çünkü genellikle duygusal yoksunluk ve gerginlik sırasında ortaya çıkmaktadır. 
          Bu alışkanlığın normalden daha uzun sürmesi ile ilgili olarak genellikle oral dönemde (bebeklikte) emme ihtiyacının yeterli olarak tatmin edilememesi, duygusal doyumun yetersiz olması ve büyük ihtimalle kendisini sevgisiz, güvensiz hissetmesidir.
          Parmak emme alışkanlığı, dil itme ile birlikte en sık görülen alışkanlıklardır. Bu alışkanlıklar sıkıntı, stres, açlık, hiperaktivite, üzüntü, zevk alma ve çeşitli bozukluklar gibi fiziksel ve duygusal uyarılara bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır.
           Ayrıca anne babada çok kontrolcü ve baskıcı bir tutum gösteriyorsa,  çocuk parmak emme davranışı gösterebilir. Çocuklar anne babanın ilgisini çekmek için (örneğin yeni bir kardeşin doğumu) parmak emme davranışı gösterebilirler. Çocuklar, anne ve babasının yeterince ilgilenmediğini düşündüğü zaman, anne babasının yeniden ilgisini çekebilmek için daha küçük bir çocuk gibi davranabilir. 
         Aile içinde problemler yaşanması (öğreğin, anne babanın boşanması) çocukta bu davranışa sebep olabilir. 
         Parmak emme davranışını çocuk genelde kendi kendine bırakır, anne babalar telaşa kapılmamalıdır. 
         Çocuğun bu davranışı üzerinde durulmamalıdır. Bunun yerine çocuğun ilgisi başka yöne çekilmelidir. Bu davranış kesinlikle baskıyla önlenmeye çalışılmamalıdır. Baskı yapıldığında, tik, tırnak yeme, alt ıslatma gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Zorlamak, elini bağlamak, eline vurmak, eline acı sürmek gibi davranışlardan da kaçınılmalıdır. 
         Eğer parmak emme davranışı uzun sürdüyse ve buna ek belirtiler de eşlik ediyorsa bir uzmandan yardım alınmalıdır. 
Parmak emme davranışı ne kadar erken önlenirse, bu alışkanlıkların süt dişlerinde bozukluklara yol açması, parmaklardaki deformasyon o kadar azalacaktır.
Sevgilerle..
Çocuk Gelişim Uzmanı İlkcan AKMAN
cocukgelisimcim.ilkcanakman
  0545 835 82 22 
 Erzurum Koç Çağ Kebap karşısı Aydın İş Merkezi kat:3 No:22 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.