Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ile Bir araya geldi

Tarih : 2018-04-28 / Kategori : Eğitim

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ile Bir araya geldi

         Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) Çalıştayı Atatürk Üniversitesinin ev sahipliğinde, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığında gerçekleşti.

 

          Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Ömer Bilen’in yanı sıra, üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. E. Necip Yardım, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Ömer Pakiş, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ile ÜNİDAP yetkilileri katıldı.
Birçok konuda toplumun önünü açacak çalışmalar yapma ve etkin bir iş birliği mekanizması oluşturmak amacıyla düzenlenen çalıştayda; tarım ve hayvancılık, sanayi, beşeri-sosyal sermaye ve sosyal altyapı, kurumsal kapasite, altyapı ve çevre konularına değinilerek bu konularla ilgili üniversitelerle yapılan iş birliğinin önemine vurgu yapıldı.
“Bölgesel  Gelişimde Üniversitelerin Ana Aktörler Olmaları Beklenmektedir”
Küreselleşmenin, uluslararası politik ekonomi açısından 21. yüzyılın ilk çeyreğini tanımlayan en önemli kavramlardan biri olduğuna değinen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç: “Türkiye gibi hızla gelişen ve yükselen güçler kategorisinde değerlendirilen ülkeler, küresel dünyaya hızla yayılan uluslararası çalışmaların gereklerini yerine getirme gayreti ile birlikte, küreselleşmenin önemli aşamalarından biri olan bölgesel bağları ve bölgesel kalkınmayı geliştirmeyi ve bu alanda entegrasyon sağlamayı da önemle hedeflemektedirler.
Sürdürülebilir kalkınmada üniversitelerin yarattığı etki sadece kendi bulundukları çevreye değil yakın coğrafi bölgelere de hızla yayılmaktadır. Üniversitelerin hem küresel gelişmeleri takip ederek küresel olma, hem de bölge ile bağlantı kurarak bölge sorunlarına odaklanarak bölgesel olma eğilimleri ortaya çıkmaktadır. Üniversitelerin bölgesel ekonomiye ve sosyal yapıya etkilerinin arttırılması “3. Rol” olarak tanımlanmaktadır. Bu kavram gerçekten son on yılın ortaya çıkardığı ciddi bir bakıştır. Burada ana hedef olarak, sunulan bilgi, deneyim ve uzmanlıkların karşılıklı yararlılığa dayalı olarak araştırılması, uygulanması ve paylaşılmasını ifade etmektedir. Yani bölgesel gelişimde üniversitelerin ana aktörler olmaları beklenmektedir.” dedi.
“Çalışmalarımızı  Daha Planlı, Daha Kapsamlı ve Hevesle Götürebilme Kararlılığını İfade Etmek  İçin Buradayız”
        Bu bağlamda 15 ilimizin 16 üniversitesi, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve yerel kalkınma ajansları ile bir arada olduklarını belirten Prof. Dr. Yekta Saraç: “Yükseköğretim Kurulu olarak bu 16 üniversitemizdeki toplam 6.031 öğretim üyemizle ortak akıl, etkileşim, iş birliği başlıkları çerçevesinde, sürdürülebilir bölgesel kalkınma adına gerçekleştirebileceğimiz projelerimizi, geleceği ön görebilmek başlığında analiz ve sentezleri ortaya koyabilme çalışmalarını daha planlı, daha kapsamlı ve hevesle götürebilme kararlılığını ifade etmek için buradayız. Bu vesile ile Kalkınma Bakanlığımızın Sayın Genel Müdürü, Değerli Rektörlerimiz, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının Sayın temsilcilerine katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından, Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) Çalıştayı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı M.A. Yekta Saraç’ın başkanlığında, Doğu Anadolu Projesi illerinde bulunan 16 ÜNİDAP üyesi Üniversitenin katılımıyla gerçekleşti.
         Çalıştayın ardından Başkan Saraç’la bir görüşme gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, kendisini ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek Başkan Saraç’a Tuz Lambası hediye etti. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.