Iğdır Üniversitesine Büyük İlgi

Tarih : 2018-12-21 / Kategori : Eğitim

Iğdır Üniversitesine Büyük İlgi

        Sağlık Bakanlığı'nın desteği ile düzenlenen İstanbul Harbiye Askeri Müzesi'nde 15-17 Aralık 2018 tarihleri arasında devam eden 3. Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi ve Fuarı’ na davetli olan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma kongrede bir konuşma yaparak Iğdır Üniversitesini ve imkanlarını tanıttı. Fuarın açılışında konuşan Dünya İslam Sağlık Birliği Genel Başkanı Dr. Kasım Sezen, "İslam ülkeleri batıdan yılda 70 milyar dolarlık tıbbi cihaz ve ilaç alıyor. Bu bizim onurumuzu zedeliyor." dedi. Ankara İmam Hatip Lisesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ihtisasını tamamlayan Dr. Kasım Sezen başında bulunduğu Sağlık-Der ile 80 ülke ile irtibatta olduklarını söyleyerek  sözlerine  şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi sağlık alanında tüm dünyaya örnek teşkil edecek düzeye çıkarmasını takdirle karşılıyoruz. Bu başarıyı İslam Âleminde yaralara merhem olacak bir güç birliği ile geliştirmek istiyoruz. Burada üniversitelerimize çok iş düşüyor. Bu kongrenin üniversite yetkililerinin yapacağı özel forumunda alınacak kararları sonuç bildirgesinde yayınlayarak Cumhurbaşkanlığımıza sunacağız” dedi. 

        Bahsedilen forumda bir konuşma yapan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma yaklaşık 130-140 ülkeden 350 sivil toplum kuruluşunun üye olduğu bu organizasyonda üniversitelere verilen öneme teşekkür ederek İslam coğrafyasında sağlık politikalarının geliştirilmesi, ulusal ve uluslararası sağlık sektöründe ticari iş birliği, sağlık yardımı faaliyetleri, öğrenci değişim programları konularında çalışmaların yürütüleceği etkinlikte Iğdır Üniversitesinin de bundan sonra daima bu çalışmaların içinde olacağını söyledi. Rektör Alma, Sanal kalp projesinden; sağlık için mesleki eğitime kadar, bölgede başlattıkları dual sistem ile İran ve Gürcistan Üniversiteleri ile yaptıkları çalışmaları Müslüman Ülkelerin Toplulukları ve Üniversiteleri ile de rahatlıkla yapılabileceğini hatta yaz okulu için ya da sertifika eğitimli kurslar için de çeşitli imkanlara sahip olduklarını söyledi. 
80 ülkeden 300'e yakın sivil toplum sağlık yöneticileri, sağlık turizmi, hizmet ve ticaret sektörü temsilcilerini bir araya getiren kongrede, "Sağlık Bakanları Zirvesi" ile "Kadın ve Gençlik Müslüman Forumu"nun yanı sıra  göç ve sağlık sorunları, sağlığın geliştirilmesinde uluslararası iş birliği, İslam ülkeleri arasında üniversitelerin işbirliği, ilaç ve tıbbi cihaz ticareti ile inovasyon gibi konularda paneller düzenlendi. Rektör Alma ayrıca standları  gezerek firmaları Iğdır Üniversitesine davet etti. Kongrede ‘Yerli Üretimde Teknoloji Transferi’ konusunda bir konuşma yapan Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Yatırım Modelleri Daire Başkanı Züfer Arslan ile görüşerek  bakanlıktan beklentili projelerini anlatarak  Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’ye ait ziyareti hakkında bilgi verdi. Diğer yandan Iğdır Üniversitesinin genç ve üreten akademik kadrolarının bu konuda istihdamının projelerde bakanlık ile bölge kalkınma ajansının işbirliğinin olabileceğine dikkat çekti. Iğdırlı iş adamı tıbbi ürün üretici firma sahibi Dr. Salih Uca’nın sunumunu izledi. Daha sonra  diğer STK ve standları gezen Rektör Alma Dicle Üniversitesi standına uğrayarak  Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kemal Kadirlioğu’ndan  tıp fakültesinin sağlık turizmi konusundaki çalışmaları hakkında bilgi aldı. Kongreye katılan Uygur Tıbbı uzmanı Tıp Doktoru Abulimiti Ali (Emci) den  Emci UygurTıp Araştırma Merkezi  hakkında bilgi aldı. Merkezin Geliştirme Direktörü olarak kendisinden  WHO Teşkilatına verdikleri  dosya içeriği hakkında bilgi aldı. O bölgede ‘Yaşayan Türk Tıbbının Türkiye’de tekrar uygulanmasının üniversiteler aracılığı ile olması gerektiğinin’ altını çizen Rektör Prof. Dr. Alma Dr. Ali’den ipek böceğinin kozası ve 28 bitki ile kalp hastalarında uygulanan ‘Mufarrak ibrişim’in 800-900 yıldır Osmanlıda uygulanışını dinledikten sonra  İbni Sina’nın da bugün Japonların extratını yaptığı kan sulandırıcının mubbery (dut yaprağı)ndan bladtınner adı ile internette  yaygın olan ve sericin maddesininde kemik erimesinde ve deri yenilenmesinde antioksidan kollogen aktivitesi olmasından dolayı Iğdır’da koza yetiştiriciliği arasındaki  konu ile alakasından çok etkilendiğini belirterek  kendisini Beanchmark Standartı ile Dünya Sağlık Örgütü  (WHO) teşkilatı çalışmalarından dolayı tebrik ederek Dr. Ali’yi Iğdır Üniversitesinde ders vermeye davet etti.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma oturumlardan sonra paneller hakkında NTV nin  kendisi ile yaptığı röportaja katıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.